Karl Scheerlinck publiceert drie boeken

Zoals aangekondigd verschenen in het najaar 2019 drie publicaties van Karl Scheerlinck. Karl behaalde in 1982 het diploma regent Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool en in 1986 aan de KULeuven de licentie Kunstwetenschappen.

Deze nieuwe boeken van Scheerlinck kunnen interesse opwekken voor wie belang stelt in de geschiedenis van het Katholiek Vlaamse Onderwijs.

Marie-Elisabeth Belpaire 

boek1scheerlinck
Marie-Elisabeth Belpaire (1853-1948) was een van de invloedrijkste vrouwen in Vlaanderen aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Geïnspireerd door haar tante, Constance Teichmann, 'de engel van Antwerpen', en met de hulp van een onmetelijk familiefortuin, verdiend met de productie van buskruit, bracht ze een reek sociale, artistieke en educatieve initiatieven tot stand. Zo richtte ze scholen op en instituten voor voortgezet onderwijs, speciaal voor meisjes, en stichtte ze het literaire tijdschrift 'Dietse Warande en Belfort'.

Het boek bevat een dozijn opstellen die de vele facetten van haar boeiende persoonlijkheid en haar inzet belichten. De onmiddellijke aanleiding tot de publicatie ervan is de honderdste verjaardag van de stichting van de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen in Antwerpen, die Marie-Elisabeth Belpaire oprichtte en financierde.

 

 Belpaire in de Lei. Tussen Torenhof en domein Hertoghe

boek2scheirlinck
Eerste van een reeks publicaties over de geschiedenis en het erfgoed van het prachtige Leikwartier.

De directe aanleiding vormt de 500ste verjaardag van de geboorte van Gilbert Van Schoonbeke & de 100ste verjaardag van de oprichting van de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen in de Jozef de Bomstraat te Antwerpen (nu Thomas More). Aan de hand van oude plattegronden en foto's volgen we de boeiende ontwikkeling: vanaf de stichting door Van Schoonbeke van een groene buitenij met hoven van plaisantie voor de Antwerpse 'beau monde' tot de inlijving als stadskwartier, eind negentiende eeuw. We treden in de voetsporen van de begoede families Teichmann, Belpaire en Hertoghe. Hun rijkdom werd aangewend voor veel initiatieven ten goede van de gemeenschap. Het boek brengt mooie verhalen en getuigenissen uit eerste hand, maar ook beschrijvingen van huizen die op de schop gingen voor fantasieloze hoogbouw.

 

 150 jaar Van Trierstraat

boek3scheirlinck
Als verjaardagsgeschenk krijgt de Van Trierstraat een biografie cadeau. Historisch onderzoek van deze 150-jarige korte straat in het Antwerpse Leikwartier heeft veel interessante weetjes opgeleverd. De Van Trierstraat vormt een mooie casus om een aantal belangrijke Antwerpse gebeurtenissen en evoluties te illustreren. Over elk huis vindt u in het boek een kleine of grote historie.

 

Lees meer over Karl Scheerlinck: klik hier.