Tim Staes: 30 jaar scheidsrechter

staes tim
Tim Staes werd geboren te Sint-Niklaas in 1976. Hij volgde de lagere school aan de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool in de wijk- en hoofdschool (1981-1988). Hij volgde daarna drie jaar Latijn-Wiskunde in het College (SJKS) te Sint-Niklaas en maakte dan de overstap naar het Gaverlandinstituut te Melsele dat in 1995 werd opgedoekt en afgebroken. Tim keerde nog eens terug naar het regentaat aan de Bisschoppelijke Normaalschool, maar aangezien het onderwijs voor hem geen roeping bleek, koos hij voor de studies van Vertaler-Tolk Engels-Italiaans aan de Katholieke Vlaamse Hogeschool (KVH) te Antwerpen.

Uiteindelijk wou hij graag journalist worden. Dat bleek al in 1986 toen hij in het vierde leerjaar in de wijkschoolafdeling 'De Sint-Niklaaskrant' samenstelde. Enkele exemplaren werden hiervan nog bewaard. (Zie hieronder de krant van 19 en 20 mei 1986.)

krant1986a

krant1986b

krant1986c

krant1986dHij is dan toch geen journalist geworden want op zijn 22e kon hij beginnen in de boekhandel van zijn vader 't Oneindige Verhaal in de Stationstraat te Sint-Niklaas. Ondertussen werkt hij drie jaar in zijn woonplaats te Gent in Stripspeciaalzaak 'De Poort' na een intermezzo van twee jaar als videogameproducer in Keulen. 

Veel vroeger, als jeugdvoetballer, speelde hij bij Excelsior Sint-Niklaas, maar na het verdwijnen van deze club sloot hij zich aan bij FC Herleving Sint-Pauwels. In april kbvb1994, op 17-jarige leeftijd, werd hij scheidsrechter bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Dat is nu juist 30 jaar geleden. Van jeugdscheidsrechter klom hij op tot scheidsrechter in 2e provinciale Oost-Vlaanderen, en dat nu al 23 jaar. Wellicht een record! 

Tim kan deze hobby/sport aan iedereen aanbevelen. Het is erg verrijkend in het vormen van je persoonlijkheid. Je leert omgaan met moeilijke situaties, je moet zowel diplomaat als politieagent kunnen zijn. En al is de perceptie over de abritage bij velen eerder negatief, Tim heeft in zijn scheidsrechterscarrière vooral positieve ervaringen. staes scheidsrechter

Tim is van ernstige blessures gespaard gebleven. Zolang het fysiek haalbaar is blijft hij doorgaan. Als polyglot (Hij spreekt Nederlands, Frans, Engels, Duits en Italiaans) is hij een geschikte man om wedstrijden te leiden met spelers die tegenwoordig verschillende talen spreken.