Tom Hellemans: triatlonatleet

Tom Hellemans werd geboren te Sint-Niklaas op 19 december 1981. Hij woonde in de Paddeschootdreef, net op de rand van de Watermolenwijk. Hij deed zijn eerste vier jaar van de lagere school in de wijkafdeling van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool (1987-1991) en daarna het vijfde en zesde leerjaar in de hoofdschool. De meest levendige herinneringen aan de wijkschool zijn de ezel Charlie in de kinderboerderij en het moment dat door het stormweer een boom juist naast zijn houten klasje viel.

 Na de lagere school stapte hij over naar de humaniora, de eerste vier jaar in de Kasteelstraat (1993-97), het vijfde jaar in het College (1997-98) en zijn laatste jaar in de Berkenboom waar hij de kleinschaligheid waarvan hij hield, terugvond (1998-99).

Daarna volgde hij een opleiding orthopedagogie aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen en werd hij een orthopedagogisch begeleider (professionele bachelor orthopedagogie) (1999-2003).

Van mei 2008 tot januari 2016 was hij teamcoach van vzw De Klokke te Sint-Niklaas.

Hij is thans werkzaam als site-coördinator bij vzw Kompas in Sint-Kruis-Winkel waar personen met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen worden opgevangen en begeleid.

tomhellemans01
In 1999 zag Tom beelden van Luc Van Lierde die de Ironman van Hawaï won. Op dat moment maakte Christian Meuser, een wijkgenoot van Tom en zelf een triatlonatleet (in België de absolute recordhouder met 12 deelnames aan Hawaï) ook reclame voor de Steratlon op het domein De Ster in Sint-Niklaas. En de vonk sloeg over. hellemansfietsIn 2000 begon zijn passie voor triatlon. En na zijn studies begon hij hard te trainen. Alle vrij tijd ging op in training. In die beginjaren betekende dat tot 20 uren per week trainen, 12 trainingen per week.

Net als Luc Van Lierde wilde hij een Ironman (triatlon) doen. Tom koos voor de weg van de geleidelijke groei. Na enkele jaren op de korte afstanden gepresteerd te hebben, kwam zijn vuurdoop in 2008 in het Oostenrijkse Klagenfurt. Met 9 u 26 min. voor 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen bereikte hij zijn doel.

De jaren nadien deed hij nog vier Ironmans in Nice, Frankfurt en tweemaal Maastricht.hellemansfietsenhellemanszwemmen

Inmiddels is de trainingstijd wat beperkter. De combinatie van een gezin en een drukke job maakt het niet eenvoudig om voldoende tijd vrij te maken om serieus te trainen. Maar door efficiënt en hard te werken heeft hij toch af en toe het podium behaald.

Tegenwoordig kan Tom zich meer en meer vinden in het coachen van jeugdatleten. Binnen het SMO-Specialized triatlonteam, dat in het Meetjesland en omstreken onder kwalitatieve omstandigheden de jeugd en volwassenen wil laten kennismaken met de ruime mogelijkheden die deze multisport biedt, geeft Tom training binnen de jeugdwerking. Negentien jaar triatlonervaring wil hij zo doorgeven. Daarvoor volgde hij een trainersopleiding en een opleiding tot sportverzorger.

Van mei 2008 tot januari 2016 was hij ook teamcoach van vzw De Klokke te Sint-Niklaas.

HellemansMaastricht2018Maastricht 2018Nu kiest Tom hier en daar leuke wedstrijden uit om er zelf nog aan deel te nemen. Een avontuurlijke factor of een wedstrijd in een leuke stad, gekoppeld aan een reisje, of iets lokaal, zoals de Watermolentriatlon in Hamme (in 2019 op 8 en 9 juni) waar het hele gezin kan komen supporteren, kunnen hem nog bekoren. Triatlon zit in zijn bloed en dat blijft kriebelen.

hellemanspodium