Joost Colpaert: kunstschilder

portretj colpaert
Joost Colpaert werd geboren te Oudenaarde op 6 januari 1965. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1985. Na zijn studies aan de Normaalschool studeerde hij nog 5 jaar aan het conservatorium in Gent. Hij geeft nu halftime muziekles aan de Leiepoort te Deinze (campus Sint-Hendrik) in het tweede en vierde middelbaar. Hij geeft ook nog halftime muziekgeschiedenis en muziekcultuur aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord & Dans te Oudenaarde.

Naast een bevlogen muziekdocent is hij ook een begenadigd en succesvol beeldend kunstenaar en maker van installaties en video's. Zijn moeder beeldhouwde en zo kwam hij heel snel in aanraking met beeldende kunst. Het begon echt toen hij na zijn muziekstudies levend model volgde aan Sint-Lucas in Gent en vervolgens grafiek in de Academie in Oudenaarde.

Zijn eerste stappen in de beeldende kunst waren abstracte werken die in hoge mate door de muziek werden geïnspireerd. Door muziekanalyse merkte hij qua vormopbouw en structuur al snel een verwantschap met beeldende kunst. Het heeft er vooral voor gezorgd dat hij op een eigengereide manier aan een parcours in de beeldende kunst begonnen is. Mede daardoor waren zijn eerste werken door het constructivisme beïnvloed en minder bezeten. 

In zijn oeuvre staat aanvankelijk de kringloopgedachte centraal. Water en rivieren zijn doorgaans de centrale inspiratiebron. Vanaf 2008 werden landschappelijke elementen geïntroduceerd in zijn werk. Hij is altijd gefascineerd geweest door atlassen en kaarten. Dat heeft zich vertaald in het prominent aanwezig zijn van geografische elementen: rivieren, water, waterdruppels, landschappen vanuit vogelperspectief, plattegronden, stratenpatronen,...

Hij wil het grafische omvormen naar het abstracte, de relatie tussen chaos en orde, tussen mens en natuur vatten.

De Vlaamse Ardennen hebben hem daartoe geïnspireerd. Daar heb je bijna een vogelperspectief op het omringende landschap. Hij werd daarbij ook beïnvloed door de kleurvakken in de schilderijen van de Rus Sergej Poliakoff (toevallig ook een muzikant en kunstschilder). Die begon na lang aarzelen het figuratieve schilderen los te laten en zijn eerste werkelijk abstracte kunst te maken. 

Vanuit die elementen manifesteert zich in het werk van Joost Colpaert een confrontatie tussen natuurlijke lijnen en door mensen gecreëerde patronen. Daarnaast heeft hij ook video's gemaakt die op hun beurt ook nieuwe thematische wendingen in zijn schilderijen veroorzaken. De ene kunstvorm beïnvloedt de andere. En een kunstenaar moet blijven evolueren en experimenteren in zijn werkproces, vindt hij. Hij heeft het gevoel dat tegenwoordig het geografische in zijn werk blijft, maar steeds meer figuren in zijn werk figureren en  dat hij via witte uitsparingen een versobering realiseert. Zo wil hij de barrière tussen het figuratieve en het abstracte doorbreken.

Wat geeft de meeste voldoening volgens Joost Colpaert?

Het voltooien van een goed werk en dan stevige wilde muziek, luid door de luidsprekers van het atelier laten galmen en even losgelaten wild zijn. Of, iemand anders die stil wordt rond je werk, dat blijft ook hangen.

Joost Colpaert stelde zijn werken al vaak tentoon:

2005: A. Demedtshuis, Wielsbeke - 2006: Bibliotheek Harelbeke en Labo Art, Oudenaarde - 2008: Labo Art, Oudenaarde - 2009: Hertog van Marlborough, Sas van Gent (NL) en Centrum voor Jonge Kunst, Gent - 2010: Art Track, Gent - 2011: Galerie Karin Sachs, München (DE) - Heterotopie, Museum van Deinze en de Leiestreek, Deinze - 2012: Beyond Landscapes and Map’s‘, Galerie Pinsart, Brugge - Pandora’s Bucket, Art Track, Gent - 2014: Karte und Gebiet, Galerie Karin Sachs, München (DE) - 2015: Brainspotting, CC De Spil, Roeselare - 2016: Nur in klarem Wasser sieht man die Tiefe, Galerie Karin Sachs, München (DE) - 2018: Heterotopia, Galerie Pinsart, Brugge - 2019: Heterotopia, Galerie Karin Sachs, München (DE) - 

Op dit ogenblik bereidt hij voor 2022 een tentoonstelling voor in Galerie Karin Sachs, München (DE)

 Aan groepstentoonstellingen nam hij deel in Gent (2003 en 2004), Oudenaarde (2007), Oostende (2010), Lier en Brugge (2013), Wieze (2015), Rotterdam (NL) en Oberammergau (2017), Zottegem (2021)

 

hetorotopia
In 'Heterotopia' is in 2018 werk van Joost Colpaert verzameld in een boek (200 p.), uitgegeven door kunstuitgever MER Paper Kunsthalle met begeleidende teksten van Luk Lambrecht, Paul Demets en Joost Coplaert.

 

 

bookcoveroud
In 2011 verscheen ook het boek 'Over oude rivieren en nieuwe sporen', uitgegeven door boekhandel Erik Tonen Books in Antwerpen met tekst van Hans Theys, - 96 p. De kringloopgedachte en vooral het fluïde lopen als een rode draad in de video's en schilderijen van Joost Colpaert. Dit vertaalt zich expliciet in een reeks schilderijen en werken op papier waarin de geografische realiteit van meanderende rivieren wordt getransformeerd naar een abstractie.

 

Bekijk een reeks kunstwerken van Joost Colpaert bij het menu-item 'Kunstgalerij' --> 'Kunsttentoonstelling 16': klik hier.

Je ziet en leest nog meer over Joost Colpaert op zijn website: https://joostcolpaert.be/