Luc Van den Branden: kunstschilder

l vandenbranden
Luc Van den Branden werd geboren op 12 januari 1962 in Hamme, waar hij nog steeds woont. Hij deed zijn humaniorastudies in de Bisschoppelijke Normaalschool (1974-1980) in Sint-Niklaas en behaalde in 1983 het diploma van regent Nederlands-Engels-Godsdienst. Hij is leraar aan het Oscar Romerocollege te Dendermonde en sinds 1987 ook praktijkleraar aan de VAB Rijschool. Daarnaast is hij voltijds bezig met schilderwerken.

In 2009 behaalde hij het diploma van bachelor voor het onderwijs in het vak Plastische Opvoeding aan de Arteveldehogeschool in Gent. Daar ontwikkelde hij verder zijn artistieke talenten en werd hij een beeldend kunstenaar. Zijn werk bestaat uit schilderijen in acrylverf, tekeningen in houtskool of pastelkrijt en fotografie. Vele van zijn werken hebben een bepaalde thematiek en symboliek en durven een surrealistische inslag hebben. Ook portretten en naakten maken een groot deel van zijn werk uit. Deze naakten brengen hoofdzakelijk hulde aan de schoonheid van de vrouw in romantische, idyllische en mijmerende beelden. De kunstwerken hebben dan ook vaak een poëtische titel.

lvdb20Luc Van den Branden schilderde al meerdere covers van poëziebundels. In 2011 illustreerde hij de eerste dichtbundel 'In Horizon-taal' van zijn echtgenote dichteres Hilde De Paepe en in 2019 deed hij dat ook voor het dichtbundel 'Wie goedgezinde-woorden zaait...'. lvdb05

Sinds 2015 is hij lid van idCollectief Kunstkring Hamme waarmee hij meerdere keren deelnam aan groepstentoonstellingen.

Luc Van den Branden stelde zijn schilderwerken al vaak tentoon op verschillende lokaties in Hamme. Zijn werken waren ook te zien in galerijen in Cadzand (NL), Waasmunster en Wommelgem. lvdb02Een bijzondere tentoonstelling was er in mei 2017 in Hamme-Zogge waar Luc 10 schilderijen van de Beierse prinses Elisabeth keizerin van Oostenrijk, beter gekend als 'Sissi' uit de geromantiseerde films, tentoonstelde. Luc deed vooraf onderzoek naar het leven van de keizerin en dat bleek niet zo romantisch als in de films. In zijn schilderijen laat hij een heel andere kant van Sissi zien, een leven lang zoeken naar innerlijke rust, een leven overschaduwd door problemen. Voor het maken van deze schilderijen zocht de kunstenaar Van den Branden een vrouw met dezelfde gelaatstrekken als Sissi die voor hem poseerde als model.

Ook nu nog zoekt Luc Van den Branden naar vrouwelijke modellen tussen 18 en 40 jaar die gekleed of naakt willen poseren voor zijn kunstwerken en zo vereeuwigd worden in een tekening of schilderij. Kandidaten kunnen hun gegevens en een foto mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In zijn kunstfotografie probeert Luc Van den Branden telkens een bevreemdend , vaak surrealistisch verhaal te brengen. Net als in de schilderijen spelen ook hier de mensen een hoofdrol. In hun zelfgeschapen alleenheid zijn hun lichaamstaal en gelaatsuitdrukking spiegels van de ziel en de menselijke emoties.

Maak kennis met kunstschilder Luc Van den Branden in onderstaand filmpje.

Een reeks schilderijen van Luc Van den Branden zie je in de 'Kunsttentoonstelling 10' op deze site: klik hier.