Luc Vivier: muzikant

lucvervier
Luc Vivier werd geboren te Temse op 9 juni 1938. Hij behaalde aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas het diploma van onderwijzer in 1956 en van regent wiskunde-fysica in 1959. Hij gaf tientallen jaren les, voornamelijk wiskunde, aan het Vrij Technisch Instituut en het Sint-Willebrordusinstituut te Temse.

Luc Vivier was heel muzikaal. Hij kreeg in de Normaalschool zijn eerste muzieklessen van E.H. Ignace De Sutter.

gallienotenIn de jaren '70 was hij de leidende figuur en bezieler (tevens componist-tekstdichter) van de kleinkunstgroep 'De Gallienoten', in 1970 gestart met oud-scoutsleden. Ze creëerden een heel eigen sound en repertoire en met hun eigenzinnig imago veroverden ze heel Vlaanderen. In 1978 werden de gitaren aan de haak gehangen. Luc Vivier, de sleutelfiguur van de groep, reconstrueerde de geschiedenis van de groep in het jaarboek 2007 van Temse.

Na de stopzetting van de groep ontdekte Luc de blaasmuziek en dan vooral de saxofoon. Aan de muziekacademie van Bornem volgde hij de volledige cursus saxofoon. Ondertussen was hij ook al spelend lid van de harmonie Sint-Cecilia. Van muzikant bij de harmonie werd hij bestuurslid, later ondervoorzitter en ten slotte, in 2009, voorzitter. Hij was de eerste voorzitter van de harmonie die tegelijk muzikant was. Hij was ook de laatste voorzitter want het tanende aantal muzikanten was de aanleiding tot de stopzetting, na een bestaan van 220 jaar (gesticht in 1794). Op 28 november 2014 werd een slotconcert gegeven en werd ook het boek voorgesteld over de geschiedenis van de harmonie, geschreven door Luc Vivier.

sa o fourLuc Vivier speelde ook twintig jaar bij het saxofoonkwartet 'Sax - o - four'.