Luc Hofman

Luc is een man met veel talenten op meerdere terreinen die we in verschillende deeltjes belichten.luc.hofman1

Luc de onderwijzer

Luc Hofman werd geboren te Waasmunster-Sombeke op 07.11.1938. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1957. Zijn eerste schooljaar was hij onderwijzer in de gemeentelijke lagere school te Waasmunster-Ruiter. Na zijn legerdienst werd hij onderwijzer in de gemeentelijke lagere school van Waasmunster-Sombeke (1959-60), het dorp waar hij woonde (en nog woont) en waar hijzelf zijn lagere schooltijd doorbracht en daar collega werd van zijn broer Marc (O1958) en zijn vroegere ‘meesters’ Albert De Cauwer (O1934) en Marcel Van Cleemput (O1942). Uit ‘broederliefde’ muteerde hij in 1970 naar de gemeentelijke lagere school van Elversele en daar was hij leerkracht in het eerste en tweede leerjaar, daarna stijgend naar derde en vierde en zo naar het vijfde leerjaar waarin hij zijn onderwijscarrière beëindigde in 1993.

Luc de kunstschilder

Luc volgde enkele jaren in de Stedelijke Kunstacademie te Sint-Niklaas de schilderklassen van de leraars/kunstschilders Georges Fonteyn en Hubert De Volder. Daarna behaalde hij, samen met Robert Wuytack (O1953), ook nog een getuigschrift voor tekenen aan het Normaalschoolinstituut te Brussel.

In zijn kunstwerken is een grote verscheidenheid en evolutie vast te stellen qua onderwerpen, kleuren en composities. Men heeft wel eens gezegd dat hij sterk aanleunt bij het magisch realisme. Anderen vonden in zijn werk de Franse schilder Marc Chagall.

Luc liet zich vooral leiden door die dingen die hem het meest aanspreken. Er zijn vooral twee voorname motieven: zijn gezin met alles wat er nauw mee samenhangt en  dan ook nog paarden. Luc is immers een enthousiast paardenliefhebber (lees hierna) en dit dier staat vaak centraal in zijn werken. Zijn landschappen zijn sterk gevoelsgeladen en echt sfeervol.

Hij stelde zijn werken o.a. tentoon in Sombeke, Waasmunster, Hamme, Zottegem, Elversele, Belsele, Bornem.

Luc de voetballer

In 1954 sloot hij zich aan bij de plaatselijke voetbalploeg White Star Sombeke (vierde provinciaal). Vrij snel speelde hij in de eerste ploeg en werd hij opgemerkt door voetbalscouts. Hij werd opgeroepen voor de UEFA-juniors. Op 22.07.1958 werd hij voor twee seizoenen met optie getransfereerd naar Vigor Hamme, maar een hardnekkige kwetsuur, opgelopen na de derde oefenwedstrijd, belette er zijn doorbraak. Niemand kon hem blijkbaar van zijn kwetsuur afhelpen, maar S.K. Zele (Ie provinciaal) bleef in hem geloven en verzekerde hem te kunnen helpen. In 1960 werd hij getransfereerd naar S.K. Zele en werd hij in Leiden succesvol geopereerd. Hij speelde bij SK Zele tot zijn 27 jaar en werd er zelfs jeugdtrainer.

Tijdens zijn normaalschoolperiode was hij één van de sterkhouders van de Norma-voetbalploeg. Hij werd kapitein van de ploeg, trainde de ploeg (niet met de goesting van turnleraar Van de Walle) stelde de schoolploeg samen en beleefde het glorierijke voetbalseizoen 1956-57 toen Norma kampioen werd van NSVO Oost-Vlaanderen en pas verloor tegen Sint-Jozef Turnhout met 4-3 in de halve finale voor de NSVO Kardinaalsbeker België op het terrein van Beerschot A.C.

De diplomajaren 1957 en 1958 waren toen de grote leveranciers van succesvolle spelers met Luc en Marc Hofman, Roger De Pauw, René Van Raemdonck, Romain Van Assche, Paul Van Poeck, Guido Regelbrugge, Julien Bal, Herwig Geeroms, Theo Massagé, Flor Van de Velde en Dirk Vandenbossche.

1956-57voetbal2De Norma-voetbalploeg die op 7 maart 1957 de halve finale NSVO Kadinaalsbeker van België speelde met 1 Paul Van Poeck, 2 Guido Regelbrugge, 3 Julien Bal, 4 Luc Hofman, 5 Herwig Geeroms, 6 Theo Massagé, 7 Flor Van de Velde, 8 Dirk Vandenbossche, 9 Roger De Pauw, 10 René Van Raemdonck, 11 Romain Van Assche.

Als voetballer was Luc een sierlijke speler, hij had een heel sterke fysiek, een voorbeeldige techniek en was bijzonder snel.

Luc de paardenliefhebber

Voor paarden heeft Luc altijd een zwak gehad. Hij herinnert zich nog het hoefgetrappel van de Duitse paarden tijdens de Tweede Wereldoorlog die door het dorp trokken. Zijn vader, die oorlogsinvalide was van de Eerste Wereldoorlog, had een dik boek over paarden en daar kon Luc urenlang in kijken. Na zijn voetbalcarrière werd hij, onverwacht, door een oud-leerling/dorpsgenoot bijna gedwongen zijn paard te berijden en een tochtje te maken. Dit beviel hem enorm. ’t Was zalig stappen, gezeten op een paard, galopperen, draven en steeds sneller door de  heide stormen… Paardrijden voelde zalig aan… Hij werd een enthousiast ruiter en sloot aan bij de Rijvereniging Durmeruiters Waasmunster. In 1993 werd in de vereniging ook gestart met een ponywerking en Luc werd voorzitter. Zo werd hij organisator van meerdere belangrijke ruiter- en ponytornooien, nationaal en provinciaal, waaraan hij zelf ook als ruiter deelnam, alleen maar om van het paardrijden te genieten, nooit echt om prijzen te winnen. Als onderwijsmens kwam hij vlug tot het geven van rijlessen, te beginnen met zijn eigen kinderen.

tabelleTabelle van SombekeSinds vele jaren is Luc nu een gekend en hooggewaardeerd paardenfokker. Hij fokte heel wat beroemde paarden, echte toppers in de paardensportwereld, denk bijvoorbeeld aan Ta Belle van Sombeke (Zijn gefokte paarden krijgen steeds de naam van een letter met ‘Belle van Sombeke’; (La Belle van Sombeke, Fa Belle van Sombeke,  …) Ta Belle van Sombeke is een schimmelmerrie, geboren in 1996, die van in het begin liet zien van over veel springvermogen en goede gangen te beschikken. Ze verwierf wereldfaam vanaf 2005 met ruiter Jos Lansink. Ze werd heel succesvol als Grand-Prix-springpaard. Door een blessure werd ze jammer genoeg voortijdig uit de sport getrokken en werd ze in de fokkerij ingezet. Ook als moeder was ze moeilijk te overtreffen. Onder haar bekende afstammelingen noemen we de olympiër Eurocommerce London dat in 2014 werd verkocht voor 8,6 miljoen euro.

Luc is nu, samen met zijn dochter, nog dagelijks bezig met de zorg voor zijn paarden.

Bekijk het paard ‘Jonker van Sombeke’, bereden door de Britse amazone Jessica Mendoza. Dit paard wordt wellicht ook een wereldtopper.

 

{gotop}