Raymond Van Den Berge: kunstschilder

r.vandenberge01
Raymond Van Den Berge werd geboren te Erwetegem (Zottegem) op 26.08.1924. In 1943 behaalde hij het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Na een jaar les te hebben gegeven aan de gemeenteschool van Erwetegem, verdiende hij de kost als handelsreiziger in schrijf- en rekenmachienen. Tijdens de oorlogsjaren schilderde hij, om toch wat te verdienen, kleine werkjes met zichten uit de omgeving.

Later schilderde hij als hobby landschappen uit de regio Vlaamse Ardennen.Toen in 1951 'Kunst in Vrije Tijd' (KIVT) werd opgericht werd Raymond Van Den Berge verkozen als secretaris.

Léo Piron, de schoonzoon van Valerius De Saedeleer, stimuleerde Raymond om verder landschappen te schilderen en legde vooral de nadruk op de luchten. In die periode mocht Raymond Van Den Berge in Leupegem ook enkele werken tentoonstellen.

In 1954 keerde Raymond terug naar het onderwijs en gaf hij les in het lager onderwijs aan het College van Zottegem tot in 1983. Hij werd lid van verschillende sociale verenigingen en had steeds minder tijd om te schilderen. Eind jaren 50 verliet hij ook de KIVT.

Raymond Van Den Berge schilderde vooral landschappen en af en toe een bloemenstilleven. Behalve in de beginperiode toen hij een penseel gebruikte, schilderde hij altijd met een paletmes.

r.vandenberge03Tijdens de periode 1967-77 maakte hij voor 'Filatelia Zottegem' de pentekeningen voor de 'eerste dagstempel' uitgaven.

 

 

 

 

 

Enkele schilderijen van Raymond Van Den Berge

(9 schilderijen)

 

 

{gotop}