Geert D'hollander

g dhollander
Geert D'hollander is geboren te Sint-Niklaas op 12 mei 1965. Hij is de zoon van Jos D'hollander (K1952 - lees meer: klik hier). Geert was leerling van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool (1971-1977) en volgde de humaniora in de Bisschoppelijke Normaalschool. Ondertussen studeerde hij ook aan de stedelijke Muziekacademie van Sint-Niklaas. Hij studeerde verder aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen (1979-1982) waar hij zijn diploma behaalde met grote onderscheiding en aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen waar hij piano, kamermuziek, koor- en orkestdirectie, fufa en compositie volgde en tal van eerste prijzen behaalde.

Als zestienjarige maakte hij in 1981 zijn debuut als beiaardier in Mechelen. In 1983 werd hij stadsbeiaardier in Sint-Niklaas, in 1986 in Antwerpen en in 1989 in Lier. 

Hij was stichter dirigent van het kamerkoor 'Capella Sancti Borromei' (Antwerpen Carolus Borromeuskerk) tot hij in 1997 universiteitsbeiaardier werd aan de University of California at Berkeley' waar hij tot 1999 dagelijks de beiaard bespeelde en beiaardgeschiedenis en beiaardspel doceerde.

In 1999 nam hij zijn taken als stadsbeiaardier van Antwerpen, Gent, Lier en Sint-Niklaas weer op en keerde hij terug naar de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen als leraar compositie.

In 2003 startte hij met de prestigieuze beiaardrestauratie van de laatste Jullienbeiaard in Lier.

Vanaf 2006 doceerde hij beiaardspel aan de 'Roosevelt Academy' te Middelburg en aan de Nederlandse beiaardschool te Amersfoort.

In 2008 ontving hij de 'Berkeley Medal', de hoogste onderscheiding uitgereikt door de Universiteit van Berkeley, voor 'Distinguished Service to the Carillon'.

Geert D'hollander schreef meer dan 80 composities, voornamelijk opdrachten voor beiaard en was hij een eerste prijswinnaar in meer dan 30 internationale concoursen voor beiaard- en compositiewedstrijden (o.a. de 'Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard' en de 'Prix Europien de Composition Chorale' in Tours (Fr) en in 2003 de compositieprijs 'Jef Denyn'. In 2010 was hij de winnaar van de ANV-Visser-Neerlandia Prijs voor Ciacano.

Hij maakte concerttournees door Amerika en bespeelde beiaarden in Canada, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Portugal.

In 2012 verhuisde hij naar Amerika waar hij werd aangesteld als beiaardier van de monumentale, 60 ton zware Taylorbeiaard in 'Bok Tower Gardens' in Lakes Wales (Florida). In de zomermaanden is hij stadsbeiaardier van Lier, Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas.

De laatste jaren wijdt Geert D'hollander zich meer en meer aan beiaardcomposities. Zo won hij nog recent met een nieuwe compositie 'When all falls silent' de 'The King's Singers New Music Prize'.

Sedert 1995 geeft hij, samen met zijn echtgenote Liesbeth Janssens, regelmatig vierhandige beiaardconcerten onder de naam ,,Hemony-duo''.