Gert Boullart

g boullart3
Gert werd geboren op 05.02.1960 te Oudenaarde.

Hij liep school in het College te Oudenaarde. Hij ging daarna naar de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas en behaalde zijn onderwijzersdiploma in 1980.

In 1982 startte hij het klassiek handpoppentheater 'Repelsteel' waarmee hij jarenlang tournees maakte voor Davidsfonds Nationaal en het Belgische Rode Kruis. Humor, spanning en interactie met het publiek vormden de vaste ingrediënten die het succes bepaalden. Er bleek genoeg werk om ook broer Bart in te schakelen als solopoppenspeler.

mister4
Gert en Bart werden beroeps en ontwikkelden zich naast het poppentheater tot populaire buiksprekers die meewerkten aan diverse radio- en TV-programma's.

In 1997 veranderden ze de naam 'Repelsteel' in 'Top' om het theater uit te breiden met andere speelvormen, media en meerdere free-lance spelers. Gert werd artistiek verantwoordelijke van 'Top'.

De eerste (marionetten)productie Beauty het beest was gebaseerd op de klassieke ingrediënten humor en spanning en kon in die zin uiteraard op succes bogen. Het werd het laatste stuk waarin poppen in interactie gingen met het publiek.

Theater Top wilde, zijn naam indachtig, de lat hoger leggen en ambieerde het maken van echte 'kijk'producties. De verhalen kregen ook een sterkere dramaturgische onderbouw met een herkenbare boodschap. Beauty werd dan ook helemaal herwerkt naar het omgaan met angsten. Maar vooral stilistisch kwam er een grote ommezwaai. Voor het eerst speelden acteurs en poppen in een levensgroot iconisch (realistisch) decor.

De mengvorm acteur-pop sloeg aan en werd verder ontwikkeld in het middeleeuws zwaardenepos Kleine Arthur, grote koning, een stuk dat door zijn thematiek en sterke dramaturgische opbouw het tot op heden langst lopende succes is en in 2003 de Free-Time kinderjuryprijs mocht ontvangen.

In De grote Brave Wolf veranderde de scenografie van een iconisch naar een indicatief decor. Op het podium stonden alleen nog de meest noodzakelijke sfeerscheppende bouwstenen.

Intussen (2001) schreef Top een productieopdracht (scenario) over Vietnamese kinderen (Lan en Pam uit Vietnam) voor het Fonds Ontwikkelingssamenwerking en werd het Technopolisproject Reuske reuske (2002) gewonnen waarmee in 280 scholen werd opgetreden.

In het grappige sprookjesverhaal Boe! werd voor het eerst videoprojectie geïntroduceerd. De eerste subsidie van de provincie Oost-Vlaanderen ging meteen naar een projector.

Voor de jungleproductie Aoe Aoe! werd het videoscherm boven de hoofden geplaatst wat de mogelijkheid bood om heel intensief met de scenografie te gaan spelen.

Soldatenhart uit 2007 vormde ongetwijfeld artistiek en stilistisch een orgelpunt en was de eerste productie met een (licht) poëtische inslag.

In 2008 werd bij Pinokki-oh! de lat nog een stukje hoger gelegd. Deze productie is alweer nog meer beeldend.

Hun kinderproducties staan aan de top in België en Nederland. Theater Top won tweemaal de Uitbureau Kinderjuryprijs.

g boullart1
De buikspreekbroers zijn ook een begrip in België en Nederland. Hun cabaret won de Luc Allo-prijs, was special act op het Internationaal Humorfestival Houthalen en werd gevraagd in talloze TV-programma's (VTM: Kinderclub, Kinderacademie, Vakantiekriebels, Luc Allo, Huizoeking, Nonkel Jef, De Stip; VRT: Somers en Verschueren, Roza, Man bijt hond, Een glas melk met (Ketnet); RTBF: Vous permettez Raymond; TROS: Jack Spijkerman; AVRO: Call TV; AVS: Visite, Gentse feesten, Nieuws,...; Radio2: Zomertoeren, De zondagstrip, Regionaal Gent, Antwerpen, Kortrijk)

Theater Top maakte ook historische en religieuze evocaties: Damiaan, Passiespel, Breendonk, Kerstverhaal.

Gert Boullart schreef in de loop der jaren acht jeugdboeken voor de uitgeverijen Abimo en Deltas. Bij Abimo verscheen ook een handboek poppentheater dat wordt uitgegeven in een sterk geactualiseerde vierde druk onder de naam 'Pop én spel'.

g boullart2
Gert volgde nog diverse opleidingen.

In 2004 een Masterclass drama bij VRT-scripteditor Ed Vanderweyden en in 2005 bij dezelfde docent een Masterclass scriptwriting.

In 2006 een Masterclass regie bij Jef Mellemans. In 2007 een Masterclass figurentheater bij Paul Contreyn en in 2008 een Masterclass scriptwriting bij VRT-scripteditor Wout Thielemans.

 

Mister Gert Boullart

Op de koffie bij Danny Fabry

 

 

{gotop}