Norma-voetbalploeg 1965-66

Het palmares van de voetbalploeg

Kampioenschap van het Waasland

Norma - College       4 - 0

Norma - Broeders     8 - 2

Lokeren -  Norma     1 - 3

Beker van Oost-Vlaanderen

Kwartfinale:  Norma - Oostakker       5 - 0

Halve finale: Norma - Oudenaarde    1 - 1

                     (strafschoppen 4 - 2)

  (herspeeld) Norma - Oudenaarde    1 - 0

Finale:          Norma - Melle               0 - 1

Beker van de Kardinaal

Achtste finale: Genk - Norma             1 - 1

                    (hoekschoppen 4 - 3)

Verslag

Zonder slag of stoot is de Norma-vlag ook wel niet aan de Waaslandse mast gekomen. Op de biljart van het buitengoed (Hoge Kouter)  waren de Norma-spelers niet te temmen. Aangemoedigd door een talrijke schare fans, werden de collegejongens met een 4-0 nederlaag naar huis gezonden.

Zelfs de slechte weersomstandigheden verhinderden het niet onze zegeroes door te zetten. Op het witte sneeuwtapijt vuurde onze Norma-ploeg tegen de Broeders liefst acht sneeuwkogels in het net. Met een gehavende, maar optimistische ploeg vertrokken we naar Lokeren. Vier van onze basispionnen moesten vervangen worden door Ignace Vleeshouwers (O1966), Domien Janssens (O1968), Maurice Eeman (O1968) en Frans Van der Eycken (O1968). Zij hebben meegeholpen onze titel veilig te stellen. Voor de tweede achtereenvolgende maal dronk de normaalschool uit de beker van het Waasland. 

Maar onze jongens wilden meer... Sommigen zagen zelfs al de wijn in de Oostvlaamse beker vloeien. Maar...

Te Lokeren werden de twee normaalschoolploegen (Sint-Niklaas en Oostakker) tegen elkaar in het gelid gejaagd.

Zelfs de selectieheren van het O.L.Vrouwcollege van Oudenaarde konden de kanonnen van Sint-Niklaas niet doen zwijgen. Liefst vijfmaal mochten onze talrijke supporters juichen.

Op de weg naar de finale lagen echter nog klippen. Op het terrein van Racing Gent zagen we onze vrienden van vorig jaar in de kwartfinale, nl. Oudenaarde, terug. Na een gelijkopgaande eerste helft bleven de bordjes nog altijd blank. Na de koffie kregen we een ander spelbeeld en na twee minuten knalde Oudenaarde tegen de netten van Jef Van Geel. Voor Norma stond het sein op rood. E.H. Smet verplichtte ons alles in de schaal te werpen en ja, enkele minuten daarna schoot Karel De Mol de gelijkmaker binnen. De wedstrijd werd onder een Barbéran-leiding verder gespeeld. Een gemaakt doelpunt van Paul Van Autreve werd in een vrijschop tegen Norma omgetoverd. Dat was olie op het vuur. De strafschoppen zouden hier de finalisten moeten aanduiden. Na heel wat herrie werd Norma overwinnaar... maar klacht werd door Oudenaarde neergelegd en door het beroepscomité aanvaard. Logisch gevolg: herspelen. 

Gewapend met een honderdtal supporters, leraars en buskruitmateriaal, overwonnen wij een sportief Oudenaarde met een doelpunt langs René De Wilde. 

Op Gantoise werd het een matte finale tegen Melle. Onze Norma-kanonnen vuurden tevergeefs tegen het doelhout en de lichamen van onze tegenspelers. Vijf minuten vóór het einde kwam de kat pas op de koord. Melle maakte het enige doelpunt van de wedstrijd en hierdoor dronk Norma de zure wijn.

Tenslotte in de achtste finale voor de beker van België werd er te Herentals gestreden tussen Norma en Genk. Deze wedstrijd betekende voor ons het einde. Eén feit is zeker: we zijn niet blozend van het terrein gegaan; immers, met één hoekschop uitgeschakeld worden is helemaal geen schande, het is eerder triest. Onze doelschutters trokken telkens aan het kortste eind, terwijl in de verdediging de enen met een Kialunda-allure, anderen met Jurion-principes, de splijtende aanvallen van onze tegenstanders opvingen.

Onze Normaploeg dankt speciaal de Eerwaarde Heren José Van Impe, Antoon Van Haele, Eduard De Witte, Raf Leys en Hugo De Lil die zo welwillend waren ons naar de keizerstad te voeren. Onze sympathieke supprters willen we hierbij ook niet vergeten.

Onze dapperen: Jef Van Geel (O1966), Roland Van der Steen (O1967), Eddy Van Hoye (O1966), Robert Nouws (O1966), Jef Greefs (O1966), Paul Van Autreve (O1967), Xavier Dobbelaere (O1967), Karel De Mol (O1966), Edwin De Block (O1967), André Dillis (O1967), René De Wilde (O1966).

Technisch leider: E.H. Guido Smet.

Coach: E.H. Raf Leys.

Verslaggevers: Paul Van Autreve en Xavier Dobbelaere.

voetbalploeg1965 66De ploeg1965 66 met 1 Robert Nouws, 2 Karel De Mol, 3 Jef Greefs, 4 Roland Van der Steen, 5 Paul Van Autreve, 6 René De Wilde, 7 Jef Van Geel, 8 9 Xavier Dobbelaere, 10 Edwin De Block, 11 André Dillis. Op de tweede rij: de reserven.
(Uit Kasteelgalm, Pasen 1966)