Norma-nieuws 9 september 2023

- Nick De Vos*, burgerlijk ingenieur electronica, ontving deze maand de award van 'Beste Fabrikant Van Hoog Frequent Ultrasoon' voor 2023. Zijn bedrijf 'NDV Ultrasonic BV' is gevestigd in de industriezone 'De Zaat' in Temse waar een labo is en een NDV academie waar opleiding gegeven wordt aan binnen- en buitenlanders die NDV Ultrasonic toestellen willen verkopen en plaatsen.

In zijn eigen bedrijf NDV Ultrasonic, worden hoogfrequent ultrasoon toestellen ontworpen die de biofilm van water afbreekt, zodoende dat er geen aangroei meer is op scheepsrompen, klak en bacteriën in buizen, zwembaden, opslagtanks, koeltorens en nog vele andere toepassingen zowel in de industrie als in de medische wereld. Van de printplaats tot het volledig afgewerkt product worden in het bedrijf gemaakt.

*Noël (Nick) De Vos was leerling aan de lagere oefenschool te Sint-Niklaas, de eerste vier jaar in de wijkschool, daarna in de hoofdschool. Hij vervolgde zijn studies in de Normaalschool en maakte er zijn Humaniora af in 1982. Hij studeerde verder in Leuven en werd burgerlijk ingenieur electronica.

Lees meer over Noël De Vos op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 3 september 2023 nam Tom Hellemans* met succes deel aan de Ironman van Wales. Hij werd 50e op 1800 deelnemers  en 7e in zijn categorie (40 - 45 jaar). Met zijn zevende plaats kwalificeerde hij zich voor het wereldkampioenschap Ironman op 26 oktober 2024 op het Hawaïaanse  eiland Kona. Een droom van Tom van meer dan 20 jaar gaat in vervulling.

*Tom Hellemans was leerling van de Lagere Oefenschool en van de Humaniora (1997)

Lees meer over Tom Hellemans op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’ en ‘Nieuwsberichten – ‘Nieuwsberichten 2023’.

-0-

- Op 8 oktober 2023 werd het poëziebundel ‘Letterzwervers’ feestelijk voorgesteld in het Oscar Romerocollege te Dendermonde. Het is een poëtisch bundel van moeder (Leen Van den Abeele) en dochter (Hilde De Paepe), de echtgenote van Luc Van den Branden* die de poëziebundel kunstzinnig heeft geïllustreerd.

*Luc Van den Branden deed zijn humaniorastudies aan de Bisschoppelijke Normaalschool (1974-1980) en werd als regent Nederlands-Engels-Godsdienst gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1983.

Lees meer over Luc Van den Branden op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’

-0-

- Op 30 september en 1 oktober 2023 houdt de Zwitserse Treinclub haar tentoonstelling in haar lokalen, Station Sinaai en dit van 10 tot 18 uur. Eddy De Wilde*, lid van de club, stelt er zijn modelbaan ‘RhB St. Bernina’ tentoon.

*Eddy De Wilde werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980.

Lees meer over Eddy De Wilde en zijn hobby op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- E.H. Frans Hitchinson* is fier dat in de tentoonstellingskapel van zijn Sint-Bartholomeuskerk te Geraardsbergen vanaf 9 september tot zondag 5 november 2023 twee boekdelen van het ‘Brevier van Geraardsbergen’ tentoon worden gesteld in beveiligde vitrinekasten.

Het ‘Brevier van Geraardsbergen is een perkamenten manuscript van meer dan 1700 bladen en werd rond 1450 vervaardigd door of voor de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen. Het werd door de benedictijnen in de abdij gebruikt tijdens de gebedsdiensten. Na de Franse Revolutie kwamen ze in het bezit van de abdij van Maredsous. Na heel wat administratieve hindernissen zijn uiteindelijk twee boekdelen van het in 1450 vervaardigde ‘Brevier van Geraardsbergen’ uitgestald in de Sint-Bartholomeuskerk.

Lees meer over deze ‘Brevier van Geraarsbergen’: https://www.maredsousbreviaire.be/s/maredsous-nl/page/brevier

*E.H. Frans Hitchinson was leraar aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1977 tot 1982.

Lees meer over Frans Hitchinson op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Leraars’.

-0-

- Tijdens de Open Monumentendag van 10 september 2023 heb je uitzonderlijk de gelegenheid even binnen te kijken in de vroegere Bisschoppelijke Normaalschool in de Kasteelstraat.

In de folder van de Open Monumentendag lees je:

“De kerk (1911) van de voormalige Bisschoppelijke Normaalschool Sint-Franciscus (1873) is nu gedeeltelijk in gebruik als bazaar van VLOS (gelijkvloers met ingang via de Aerschotstraat 37-39). Het Rode Kruis Opvangcentrum (10), met ingang via de kasteelstraat 8, gebruikt er de in 1975 gecreëerde bovenverdieping (tussenvloer) als berg- en crearuimte. De Kasteelstraat was in de 19de eeuw de dreef tussen Dalstraat (strate naar Gent) en Plezantstraat (strate naar Hulst). Kasteel Van der Aa (15) werd in 1892 omgebouwd tot 4 woningen (Westerlaan 8 tot 11). Op Open Monumentendag kan je uitzonderlijk (tussen 13u30 tot 17u00) even binnen in de voormalige Normaalschool (sinds 2001 opvangcentrum), met de mooie Art-Deco wintertuin (1938) en de neogotische kerk, met een van de oudste werken (1949) van Staf Pyl ('Laat de kleinen tot mij komen'). https://www.andreasboel.be/normal/index.php/normaalschool/geschiedenis/1868-wintertuin-kunsthistorisch https://www.andreasboel.be/normal/index.php/normaalschool/geschiedenis/2302-glasramen-in-de-normaalschool

-0-

- Op Open Monumentendag zondag 10 september te 15.00 uur speelt Jo Van Eetvelde* nog eens in de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Daknam muziekstukken op het orgel die hij speelde tijdens de reeks ‘Orgelmuziek na de noen’ in juli en augustus en die luisteraars nu zelf hebben mogen kiezen en nog eens willen beluisteren.

Gratis toegang.

*Jo Van Eetvelde behaalde het diploma van koster-organist aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1953.

Lees meer over Jo Van Eetvelde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-