Willy Maes: onderwijzer - organist - koorleider

Willy Maes werd geboren te Belsele op 31 december 1946. Hij woonde er toen op de Eeckelaerthoeve, een historische hoeve uit 1665. Willy was pas 11 jaar toen hij zijn eerste muzieklessen kreeg bij de Paters Franciscanen in Sinaai en Lokeren, en privéles piano. Zijn studies gingen verder aan de kosterschool van de Bisschoppelijke Normaalschool en hij leerde er piano, orgelspel en harmonieleer. Hij studeerde af als onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1967 en begon zijn onderwijsloopbaan aan het Heilig Maagdcollege van Dendermonde. Daar richtte hij het koor Denderkantorij op. In 1969 was hij ook koorleider in Mespelare, waar hij zijn muzikale echtgenote leerde kennen. Samen beleefden ze drukke muzikale decennia bij verschillende koren met talrijke concerten en volksliedavonden.

willy maes2Willy Maes werd uiteindelijk organist. Het was in de beginperiode dat de missen in het Nederlands begonnen plaats te vinden, waardoor er ook veel nieuwe liederen kwamen.

In 1982 maakte Willy Maes de overstap naar Oudegem als koorleider en organist toen pastoor Paul Gorré er een pijporgel kocht voor zijn kerk. Onder zijn leiding groeide het jeugdkoor in Oudegem uit tot een volwaardig vierstemmig gemengd parochiaal koor. Daarnaast begeleidde hij ook jarenlang muzikale gezinsvakanties met de CM in Zwitserland.

Willy Maes bleef meer dan vijftig jaar koorleider en organist in Oudegem, maar ondertussen was hij ook organist in heel wat andere parochies, zoals Mespelare en Vlassenbroek.

Willy Maes overleed op 8 september 2018. Hij was toen nog vaste organist van de parochie Sint-Gertrudis Vlassenbroek.