Willy Vriesacker: organist - dirigent

willy vriesacker
Willy Vriesacker werd geboren te Zwijndecht. Hij deed zijn humaniorastudies aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas (1974-1980). Een pedagogische opleiding in de Normaalschool stopte hij in mei 1981 en ging als maritiem bediende aan 't werk in de scheepvaartsector. Wegens outsourcing naar India van het bedrijf in 2016 eindigde er zijn functie en werd hij ambtenaar bij het politieparket in Dendermonde tot nu.

 Als kind en later, naast zijn professioneel werk, was hij bezig met muziek. Als elfjarige kreeg hij zijn eerste muziekonderricht van Edmond Proost bij het saxofoonorkest van Zwijndrecht waar hij twintig jaar lid van bleef. Hij speelde sopraansaxofoon.

Na zijn studies in de Normaalschool ging zijn belangstelling naar het orgel. Zijn eerste orgellessen kreeg hij van Michel Pieters in de Sint-Nicolaaskerk te Sint-Niklaas. Daarna werd hij nog verder opgeleid door Jan Van Landeghem, Luk Bastiaens, Lieven Strobbe en Ronny Plovie.

In 1997 werd hij laureaat van het orgelfestival in Herk-de-Stad en enkele jaren later behaalde hij met grote onderscheiding het diploma 'organist' en 'begeleidingspraktijk' aan de Muziekacademie van Wilrijk.  

Als kerkorganist deed Willy zijn eerste ervaringen op in een wijkkerkje in Zwijndrecht. In 1991 werd hij titularis-organist van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Melsele (met het De la Haye-orgel) en van de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland (met het Spaans orgel) tot 2012.

Vanaf 1996 was Willy secretaris van het Orgelcomité Melsele vzw dat sinds 1969 orgelconcerten organiseert op het gerestaureerde orgel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Melsele. In 2001 werd hij voorzitter.

Na het beëindigen van zijn orgelstudies volgde hij enkele jaren zang bij Marianne Vliegen aan de Academie te Wilrijk. Vanaf 1991 was Willy een twintigtal jaren zanger bij het gemengd koor Melos in Melsele.

Bij het gemengd koor De Wase Kantorij in Zwijndrecht was Willy Vriesacker van 2002 tot 2009 vaste begeleider. In deze functie was hij de rechterhand van de dirigent. Hij zong dan enkel mee tijdens de concerten. Sinds eind oktober 2009 heeft Willy met veel enthousiasme de leiding van het koor overgenomen als dirigent. En in die functie wil hij het koorleven in Zwijndrecht en omgeving een belangrijke plaats blijven geven.