Achiel De Moor: stichter en bezieler van Vredon

Achiel De Moor werd geboren te Wetteren op 5 juli 1939 maar bracht zijn jeugd door in Herdersem. Daar was hij o.a. lid van de Herdersemse KSA, afdeling Sint-Jan Berchmans, in de jaren '50. Hij behaalde het diploma van regent wiskunde - fysica aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1962. (Zijn echtgenote Jeannine Ruys werd ook in 1962 gediplomeerd als regentes in Onze-Lieve-Vrouw Presentatie Sint-Niklaas en werkte tot haar pensioen in het Sint-Lutgardisinstituut te Aalst.) Gedurende heel zijn onderwijsloopbaan was Achiel leerkracht aan het Vrij Technisch Instituut van Aalst en was daar ook altijd in de weer met de toneelvoorstellingen, waarin hij zowel als spelend lid of als regisseur functioneerde. Hij was ook acteur bij theater Barbara te Aalst waar hij o.a. in 1988 Karel De Nayer (O1958) ontmoette als regisseur in het toneelstuk 'De kat op het spek'.

In 1980 was hij medestichter van de kunst- en expressiegroep Vredon (= VRije EDucatieve ONtspanning) met als thuishaven het Vrij Technisch Instituut van Aalst. Meer dan dertig jaar was hij de grote bezieler en drijvende kracht van deze kunstgroep. Tot 2010 was hij voorzitter, daarna erevoorzitter. 

Bij 'Vredon' kun je leren vendelen, dansen (modern jazz, streetjazz en hedendaagse dans) en trommelen. De Vredon-vendeliers staan bekend in binnen- en buitenland om hun acrobatisch en choreografisch vlaggenspel. De drummers begeleiden de vendeliers en dansers van Vredon tijdens stoeten en optredens.

Vredon verzorgt een twintigtal optredens per jaar en organiseert elke zomer een buitenlands tournee. Ze waren te gast in meer dan 30 landen in alle continenten.

In 2021 vierde de kunstgroep haar 40-jarig jubileum met een wervelende show 'Infinity'. Dat heeft erevoorzitter Achiel De Moor niet meer kunnen meemaken. Hij overleed in het ALZ te Aalst op 9 november 2011. Hij was een invloedrijke figuur in de cultuur van de stad Aalst.