Jean Tacquaert: tekenaar

jean
Jean Tacquaert werd geboren te Hasselt op 19 augustus 1943. Langs moederskant is hij een geboren Limburger, langs vaderskant een Tielrodenaar. Vanaf zijn jeugdjaren woont hij in Tielrode. Hij ging er naar de kleuterschool en de gemeentelijke lagere school. Zijn lager middelbaar onderwijs kreeg hij in de Broederschool Sint-Willebrordus te Temse. Daarna ging hij naar de Bisschoppelijke Normaalschool in Sint-Niklaas (Hum. Wb 1961-1964) en werd er gediplomeerd als onderwijzer in 1964. Hij werd onderwijzer aan de Gemeentelijke Basisschool in Tielrode en later aan de Broederschool Sint-Willibrordus in Temse.

Zijn interesse voor tekenen kreeg hij al op zeer jeugdige leeftijd. Als 10-12-jarige, herinnert hij zich, zat hij geregeld en vol bewondering, naast de gekende tekenaar en etser Romain Malfliet, die zittend op een krukje en een tekenblad met stijve onderkaft op de dijen, tekeningen aan het maken was langs de oevers van de Durme en de Schelde en dorpsgezichten tekende in Tielrode. Van sommige tekeningen en etsen van Malfliet kan Jean nog de plaats aanwijzen waar deze getekend zijn. Romain Malfliet gaf Jean de zin en de inspiratie om zelf te gaan tekenen en zeker ook de interesse en de liefde om dorpsgezichten van Tielrode en omstreken vast te leggen in pentekeningen met potlood en inkt. Een aantal van Jeans werken zijn herinneringen aan zijn jt11aTekening: Langs de Durmejeugdjaren en aan de typische plaatsen waar ze vroeger samen met vele leeftijdsgenoten, spelend en genietend van de natuur, doorbrachten langs de Durme en de Schelde, de Steenbakkerij, de Paardenpolder, de Scheepswerf, den Toeter, de Kouter, de Roomakkers, de Broekpolder, allemaal plaatsen waar het echte dorpsleven van Tielrode in het Land van Waas zich afspeelde. Zoveel mooie plekjes die er te vinden waren en tafereeltjes die men al wandelend in de natuur ontdekt in zijn volle schoonheid... een bron van inspiratie.

Jean Tacquaert ontwikkelde zijn tekentalent met het volgen van de lessen natuurtekenen aan de kunstacademie in Sint-Niklaas, twee jaar bij leraar Roland Massa en daarna drie jaar grafiek en etsen bij leraar André Roelandt, beiden oud-leerlingen van Romain Malfliet.

Een tekening maken is voor Jean de schoonheid en vooral de details ontdekken en op papier vastleggen in inkt of potlood. Dit is voor hem het voornaamste en dat geeft hem voldoening om een tekening op te bouwen en er persoonlijke details in te verwerken.

tentoonaffiche
Tijdens de 25e tweedaagse Dorpsfeesten in 2013 stelde Jean Tacquaert zijn tekeningen tentoon in het oud-gemeentehuis van Tielrode.

In de 'Week van de amateurkunsten 2014' in Temse waren er ook tekeningen van Tacquaert te zien.

Om de nodige fondsen te verzamelen voor dringende herstellingswerken aan de parochiekerk in Tielrode, nam het bestuur van de kerkfabriek, met medewerking van Jean Tacquaert, een prachtig initiatief: men kon intekenen voor een mooie originele pentekening van Jean, 'De Torentjes van Tielrode', genummerd en gesigneerd.

Jean Tacquaert is medebeheerder van 'Parochiale werken' van Tielrode. In 2006, bij het honderdjarig bestaan van de Sint-Petruskerk te Tielrode, werd een 'lees- en kijkboek', '100 jaar Sint-Petruskerk te Tielrode' voor het brede publiek gepubliceerd. De publicatie biedt een klaar en ruimer inzicht in de betekenis en de rijkdom van deze Sint-Petruskerk. Het historisch gedeelte in dit boek werd geschreven door Jean Tacquaert.

okra042019Tekening in de nieuwsbrief van Okra Tielrode, april 2019.Vanaf 2004 is Jean Tacquaert ook voorzitter van 'Okra Tielrode'.

Jean Tacquaert is gehuwd met Godelieve Van Gucht die hem twee kinderen schonk: Diederik en Ann.

 Een reeks tekeningen van Jean Tacquaert zie je in de 'Kunsttentoonstelling 14' op deze site: klik hier.