Jef Boden: schrijver

jefboden20152015 Jef Boden in de tuin van het Van Gogh centrum in Zundert (foto genomen door schrijver Mark Behr)
 Jef Boden werd geboren te Essen op 13 augustus 1956. Hij behaalde het diploma van regent Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1976. Na het afstuderen was hij een jaar leraar in de technische school van Kalmthout (GITOK). Hierna trok hij voor twee jaar naar Zaïre en was er leraar aan het Petit Séminaire de Bolongo nabij Lisala. Vanaf 1980 is hij tot op heden leerkracht zesde leerjaar in de gemeentelijke basisschool 'De Sleutelbloem' in Brecht.

Tijdens zijn opleiding in de Normaalschool heeft leraar Guido Goedemé hem erg geïnspireerd en de passie voor teksten, toneel en jeugdliteratuur flink aangewakkerd. En dat heeft bij Jef sporen nagelaten.

Hij heeft zich flink wat jaren geamuseerd met een jeugdtoneelgezelschap in Nieuwmoer en het schrijven van toneelstukjes. Ook op school in Brecht is het een gewoonte om jaarlijks een voorstelling te maken op maat van alle kandidaat-spelers van het vijfde en zesde leerjaar. En gewoonlijk met de boekenbeurs werden een aantal 'boekentoneeltjes' geschreven als promotie voor het boek. Een reeks van die schoolfeeststukken, vooral geschikt voor grote (klas)groepen, werd uitgegeven bij Toneelfonds J. Janssens (o.a. 'Pinokkio', 'Caesar', 'De blauwe ridder in de heksenkuil', 'De nacht wacht', 'De redding van Neptunus', 'De schat van Ali en Aladdin'). Het toneelspel 'Caesar' werd in april 1986 in de Bisschoppelijke Normaalschool opgevoerd door de humaniorastudenten in een regie van leraar Freddy Van Hove, jaar- en klasgenoot van Jef. Het was bij die voorstelling, op uitnodiging van Freddy, de enige keer dat Jef Boden terug in de Normaalschool is geweest en het was een leuke avond.

Jef Boden is altijd wel iets aan het schrijven. Naast recensies en interviews rond jeugdboeken, ook al eens een verhaal, enkele Vlaamse Filmpjes (o.a. 'Aan het lijntje' (1994), 'Niet echt' (1996), het scenario voor een stripverhaal (De poort van Uhri), gastbijdragen i.v.m. het onderwijs voor deredactie.be (nu vrtnws.be) en Apache. Op de cover van de laatste 'Onderwijskrant 195' (oktober, november, december 2020) verscheen nu een opiniebijdrage van 14 oktober 2010 van Jef Boden op de VRT-website (het stukje waarmee het avontuur op deredactie.be voor Jef begon op 14 oktober 2010), een artikel dat helaas nog altijd een erg actueel beeld geeft van onderwijs en eindtermen. (De bijdrage lees je onder dit artikel.)

Naast schrijver is Jef uiteraard ook een lezer. Wat hem zeker bezighoudt is het werk van Hervé Guibert (1955 - 1991; Franse schrijver en fotograaf; auteur van talrijke romans en autobiografische studies) en dat van Mark Behr (1963 - 2015; Zuid-Afrikaans schrijver en hoogleraar). Jef vertaalde enkele korte verhalen van Mark Behr die verschenen zijn in o.a. 'Streven' (cultureel maatschappelijk maandblad) en 'Deus ex Machina' (driemaandelijks literair tijdschrift)(Socrates, Miss Celie en ik (2006), Kaapstad mijn liefste (2007), Jongen (2012), Over Alice Walkers 'De kleur paars' (2015).

Voorbije zomer 2020 vertaalde Jef nog de toneelversie van Mark Behr zijn debuutroman uit 1993 'Die reuk van appels' uit het Afrikaans in het Nederlands. Hij hoopt nu dat de Zuid-Afrikaanse producers er nog in zullen slagen om die tekst in Nederland gespeeld te krijgen.

Naast de vertalingen is een uitgebreid verslag over het bezoek van Mark Behr in 2015 bij Jef Boden thuis hem zeer dierbaar. Het verslag is eerst in Kaapstad op 'Litnet' verschenen, later op 'Voertaal'.

Je kunt dit verslag lezen met volgende link:

https://www.litnet.co.za/mark-behr-een-aantal-herinneringen/

Het verslag begint als volgt:

In de zomer van 2015 was de auteur Mark Behr enkele dagen bij me op bezoek. Het waren fantastische dagen: ononderbroken leek alles wat ons pad kruiste een aanleiding voor ontmoeting en ontdekking. Het afscheid leek daardoor een eindeloze belofte voor de toekomst. Zijn overlijden, drie maanden later, was dan ook werkelijk die donderslag bij heldere hemel. <Mark Behr  overleed aan een hartinfarct op 52-jarige leeftijd.>

Met zijn bezoek als leidraad heb ik geprobeerd een aantal herinneringen neer te schrijven....

Al zijn Hervé nu al 29 en Mark 5 jaar niet meer onder ons, via enkele contacten blijft Jef Boden toch rond hun persoon en werk bezig.

 

De eerste gastbijdrage van Jef Boden aan deredactie.be van 14 oktober 2010 en nu in de laatste 'Onderwijskrant' van oktober, november en december 2020 op de cover verscheen.

'Onderwijskrant' is een tijdschrift dat vier keer per jaar verschijnt. Het brengt beschrijvingen van en kritische reflecties op onderwijs en onderwijsbeleid.

onderwijskrant1

onderwijskrant2

onderwijskrant3

onderwijskrant4