Jan Lampaert: heemkundige

portretlampaert1
j lampaert
Jan Lampaert werd geboren te Massemen in een onderwijzersgezin op 3 juni 1963. Hij werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1983. Van oktober 1984 tot augustus 2006, dus 22 jaar lang, was hij klastitularis, voornamelijk  in het vijfde leerjaar van de Vrije Basisschool in Massemen.

Van kindsbeen af was hij gefascineerd door familieverhalen, de lokale geschiedenis en genealogie. Hij kon uren luisteren naar verhalen van oudere mensen en snuisteren in oude boeken en archieven op zoek naar verhalen van mensen die in Massemen leefden.

In 2006 verliet hij het onderwijs en verhuisde in oktober 2006 naar Andalusië in Spanje. Hij nam al zijn archieven en manuscripten mee om verder opzoekingswerk te doen over zijn geboortedorp.

hoescd
Vier jaar lang was hij bezig met het omzetten van de indexen van de Massemse parochieregisters met dopen, huwelijken, overlijdens, peters, getuigen van 1605 tot 1804 op cd. Alle  informatie is alfabetisch gerangschikt. Wie zijn Massemse roots kent tot 1800 kan op de cd zijn voorouders vinden tot 1600.

De cd is te koop en kan besteld worden via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

boeklampaert
 In februari 2021 verscheen zijn boek 'Van smid Walterus Paynus tot vondelinge Anthonia Duchamp'. Hierin belicht Jan Lampaert een reeks boeiende personages in Massemen tussen 1222 en 1804. Het boek bevat verhalen van kosterfamilies, begijnen, molenaars, criminelen, vroedvrouwen, vondelingen, pastoors, Massemse buitenpoorters en stropers. Ook Teutoonse dooppeters en Spaanse soldaten passeren de revue. Jan verwerkte verslagen over een verhoor met betrekking tot de diefstal van een koe, een inbraak in de kerk en burenruzies. Hij identificeerde ook twee grafzerken uit de kerk, ontdekte een dossier van een ontmaagding uit 1626 en met perkamenten oorkonden reconstrueerde hij de geschiedenis van het Hof ten Honderd (pachthoeve) in Massemen.

Het boek is in kleurendruk, 250 pagina's dik en bevat nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Meer informatie over het boek krijg je bij de gemeentelijke archiefdienst van Wetteren.

Na zijn eerste twee publicaties (Transcriptie Parochieregisters Massemen en boek "Massemenaars van 1222 tot 1804"), verscheen in december 2022 zijn eerste publicatie in de Heemkundige Nieuwsbrief december 2022 van de Wetterse Heemkring Jan Broeckaert: "Vriendschap en Solo: in pension besteed te Massemen en te Westrem" (5 blz.). Deze bijdrage gaat over het te vondeling leggen van kinderen te Westrem en Wetteren.