Jan Ongena: bierbrouwer

jan ongena bierbrouwer
Jan Ongena is geboren op 3 mei 1974 en woont in Stekene. Hij is de zoon van oud-oefenschoolonderwijzer José Ongena. Met zijn vader kwam hij mee naar de wijkschool van de lagere oefenschool (1980-1984) en daarna ging hij naar de hoofdschool in de Kasteelstraat (1984-1986). Zijn humaniora (wetenschappelijke B) deed hij in de Bisschoppelijke Normaalschool (1986-1992). Hierna had hij een beetje zijn buik vol van al die wetenschappen en wiskunde en ging hij Germaanse Talen studeren, een richting die aansloot bij zijn echte interesses. Al had hij liever Nederlands en Frans gecombineerd, maar die optie was er toen nog niet, werd het Nederlands en Engels. De kandidaturen deed hij in Antwerpen, de licenties in Gent. Toen hij in 1996 afstudeerde en ook zijn aggregaatsdiploma op zak had, kon hij meteen aan 't werk, maar toch had hij spijt dat zijn studententijd er al op zat. En op een juni-avond in Gent stond zijn voornemen vast: ik kom hier terug...

In september 1996 was er een interimopdracht beschikbaar in de Broederschool Stekene en die zou uiteindelijk twee jaar duren. Genoeg lesgegeven, dacht Jan in 1998 en hij trok terug naar Gent om zich aan de studie van de Filosofie te wijden. Hij ging op kot en deed er beide kandidaturen in één jaar. Het was enerzijds heerlijk om zich opnieuw onder te dompelen in bijzonder boeiende materie, maar anderzijds had hij al van 'het echte leven' geproefd en het hoefde ook allemaal niet meer per se. Hij was intussen als gitarist bij een groepje gaan spelen dat het Vlaamse land afschuimde en ook dat was geweldig. Na zijn 'enige' kandidatuur Filosofie besloot hij het daar maar bij te houden. Tijdens die zomer bood zich immers plots een job aan in het Koninklijk Atheneum te Zottegem. Na twee jaar Zottegem brachten trouwplannen hem terug naar het Waasland: opgenomen in de 'vervangingspool' belandde hij in enkele Sint-Niklase scholen, o.a. in het College waar hij vast kon blijven. En daar is hij nog steeds leraar Nederlands en Engels.

jan ongena 01Jan houdt van Belgische bieren. Zelf een biertje brouwen was altijd zijn droom geweest. En in 2017 volgde hij een degelijke opleiding bierbrouwen bij Syntra in Roeselare. Zijn eindwerk, een trippel en een stout, viel in de smaak bij de docenten, en dat was een stimulans om verder te doen. In zijn tuin in de Bormte 19 te Stekene bouwde hij een micro-brouwerij, met een professionele installatie maar nog op kleine schaal. Brouwerij 'SANS MERCI' was geboren (de naam is een knipoog naar zijn familienaam Ongena = zonder genade). Jan wil nu geleidelijk groeien. bier03Zijn biertje Caliber.3 (8,2 alcoholpercentage), een krachtige blonde driegranentripel, is hij al enkele keren gaan brouwen op 1000 liter bij brouwerij De Poes in Tielt. Ondertussen heeft Jan twee nieuwe biertjes klaar die binnenkort op de markt komen: Virgule groen en Virgule rood. De Caliber.3 is te krijgen in de drinkcenters van Stekene en omgeving. Alle informatie vind je terug op de professioneel uitgewerkte website van brouwerij SANS MERCI (www.sansmerci.be). 

bier06bBrouwerij SANS MERCI is een microbrouwerij met een capaciteit van 100 liter per batch. De brouwerij werkt 100% ambachtelijk, hygiënisch en professioneel. De belangstelling groeit steeds. bierbak05Het afzetgebied is nog vrij plaatselijk, maar het is snel aan het uitbreiden.Een biertje degusteren kan in de brouwerij SANS MERCI, Bormte 19 te Stekene.

Jan is op gemeentelijk vlak ook politiek actief voor Groen. Hij is secretaris van Groen Stekene en op 27 september 2022 is hij op de gemeenteraad ingezworen als raadslid voor Groen.