Hugo Kaïret: beeldend kunstenaar

 

hk01
Hugo Kaïret is geboren te Haasdonk op 25 januari 1953, maar op jonge leeftijd verhuizen zijn ouders naar Sint-Gillis-Waas waar zijn vader onderwijzer is. Hij groeit op tussen akkers en weiden en voelt zich erg verbonden met de natuur. Hugo volgt zijn middelbaar onderwijs in de Bisschoppelijke Normaalschool en daarna ook de regentenopleiding. Hij behaalt in 1972 het diploma van regent wiskunde-fysica-godsdienst.

 

Zijn eerste schooljaar begint hij les te geven in Brussel (Schaarbeek), in het Buitengewoon Beroepsonderwijs in de vakken Nederlands en muziek. Het is een bewogen jaar. Met hemd en das biedt hij zich op de eerste schooldag aan. Groot is zijn verbazing als hem een overall met een voorhamer in handen wordt geduwd. Hij moet van twee kleine lokaaltjes zijn eigen klaslokaal maken door de scheidingsmuur weg te kappen. Er zijn nog wel meer eigenaardigheden tijdens dat eerste jaar. Eén dag in de week moeten leerlingen en leraars helpen bij het aanleggen van een speelplaats. Het is een harde leerschool. Lesgeven aan mensen met fysieke of mentale beperkingen is heel confronterend, maar ook erg zinvol. Uiteindelijk maakt hij het schooljaar daar net niet rond. In juni begint zijn legerdienst en als kandidaat reserveofficier moet hij 15 maanden dienen, eerst in Heverlee en Doornik en uiteindelijk op de Westakkers te Haasdonk.

 

Op 1 september 1974 staat hij terug voor de klas, maar dan in Ninove. Dat is ver, 55 km enkel, van zijn thuisbasis. Hij houdt het 9 jaar vol, met zijn autootje heen en weer. Hij geeft er wiskunde en godsdienst aan leerlingen uit het ASO. Die verre verplaatsingen wegen toch erg zwaar en hij kijkt uit naar een baan dichter bij huis. En zo belandt hij in 1983 in de Broederschool te Stekene. Hij geeft les in het TSO en ASO van het eerste tot het vierde jaar, vooral wiskunde. Hij blijf in deze school tot eind december van 2011, dan gaat hij met pensioen.

 

Maar enkele jaren voor zijn pensioen heeft hij al een nieuwe 'roeping' gevonden: artistiek bezig zijn. Dat komt niet uit het niets. Al 40 jaar is hij met muziek bezig. In zijn jeugdjaren volgt hij notenleer, fluit en klassieke gitaar aan de Muziekacademie te Sint-Niklaas. Daarna bespeelt hij allerlei instrumenten in verschillende bandjes en is 20 jaar actief lid van het kamerkoor 'Muzenisse'.

 

Vanaf 2008 volgt hij hedendaagse beeldhouwkunst in het atelier van Niko Van Stichel in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas. In dat atelier kan hij creatief bezig zijn met allerlei materialen. Zijn inspiratie haalt hij uit belangrijke elementen uit zijn voorgeschiedenis: natuur, muziek en wiskunde. Het beeldend werk van Hugo Kaïret is het resultaat van de wiskundige ontleding van een natuurlijk fenomeen, verwerkt in een harmonieuze vorm.

 

hk02
Van 3 mei tot 27 juni 2011 geeft hij zijn eerste solotentoonstelling in de bedrijfsruimte van de firma Evonik te Antwerpen.In 2011 spreekt de dorpsraad van Nieuwkerken-Waas de Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas aan voor het ontwerpen van een kunstwerk. Hugo dient ook een ontwerp in en met succes. Zijn ontwerp 'Hemelboog' wordt verkozen. Op 10 december 2011 wordt zijn kunstwerk geïnstalleerd en officieel ingehuldigd onder massale belangstelling op het dorpsplein Ten Bos in Nieuwkerken. Een monumentaal kunstwerk in inox van ruim 4 meter hoog, 3 meter breed en 1300 kg waarin de geschiedenis van Nieuwkerken is verwerkt. Hugo ziet het kunstwerk als een ontmoetingsplaats en een herkenningspunt voor mensen die het dorpsplein bezoeken. Wanneer je door de 'Hemelboog' wandelt krijg je diverse kijkvensters op de kerk en omgeving. Amper vier dagen na deze inhuldiging geeft Hugo zijn laatste les wiskunde...

hk03

Hierna volgen meer tentoonstellingen.

hk04
Van 4 tot 31 oktober 2012 neemt hij deel aan de tentoonstelling 'Borsten in de kijker', een tentoonstelling die het belang van vroegtijdige opsporing van borstkanker onder de aandacht wil brengen. Hugo ontwerpt hiervoor 'Mammo 2012', een herkenbaar maar verwarrend beeld dat tot nadenken stemt.

 

hk05


In 2013 is hij ook present op de openluchttentoonstelling in het begraafpark Heimolen te Sint-Niklaas.

In augustus 2014 stelt hij zijn atelier te Stekene open. Meer dan 300 bezoekers komen langs.

hk06

hk07
In september 2015 stelt hij mee tentoon in het kasteel-klooster Ter Loo in Bellingen, 'Kunst in het dorp'.

 

In kasteel Hof ter Saksen in Beveren, juni 2016, tentoonstelling van de eindwerken specialisatiegraad.hk08

Mei-september 2016: zomertentoonstelling in het park van campus Sint-Helena te Sint-Gillis-Waas.

hk09

hk10
Augustus-september 2016:  tweede solotentoonstelling 'Beeldende constructies' in ’s Landshuis, Hulst (Nl).

 

Van 1 tot 23 april 2017 exposeerden Hugo en zijn echtgenote in de Nonnemanshoeve te Sint-Gillis-Waas. ‘MANY FACES’  met beeldende constructies en schilderijen trekt meer dan 500 bezoekers aan.

hk11