Dirk Bosschaert: kunstschilder

bosschaert1
Dirk Bosschaert werd geboren te Sint-Gillis-Waas (De Klinge) op 14 februari 1970. Sinds 1994 woont hij in Belsele. Hij deed zijn humaniorastudies (economie) aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1982 tot 1988. Daarna volgde hij nog twee jaar Secretariaat-Moderne Talen in de Sint-Lodewijkschool te Antwerpen. Na zijn legerdienst (1990-1991) werkte hij bij Monsanto in Antwerpen op de aankoopdienst. Na twee jaar werd hij vertegenwoordiger voor respectievelijk Sedec Vlaanderen, L'Oreal, en Henkel Belgium. Na 13 jaar, in januari 2006, stapte hij over naar het onderwijs, eerst een paar maanden als opvoeder bij de Broeders Handelsschool en de Vrije Technische School te Sint-Niklaas. In april 2006 werd hij leraar Frans en Engels aan de Sint-Maarten Middenschool te Beveren en dat is hij nu nog. Van 2006 tot 2008 werkte hij ondertussen zijn GPB-opleiding (Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid) ('D-cursus') af aan het Mercator PCVO (Provinciaal Centrum voor VolwassenenOnderwijs - nu Het Perspektief) te Gent. 

Van in zijn jeugd, en dat ondertussen al 35 jaar, bestudeert Dirk de oude klassieke schilderstechnieken uit de Renaissance en Barok (16e - 18e eeuw) en distilleerde hieruit een synthese. Sinds 2006 is hij tijdens de weekends lesgever in deze 'Vlaamse olieverfschilderstechniek' in een privéatelier van circa 30 cursisten bij Lucas Creativ in Temse. Qua artistieke vorming is Dirk - behoudens 1 jaar potloodtekenen op zijn 14e - compleet autodidact.

db10In zijn eigen kunstwerken zoekt Dirk naar de fundamentele extentie van de mens in een dimensie los van plaats en tijd. Ook de connectie tussen mens en dier is een regelmatig weerkerend thema in zijn werk.

Dirk zegt zelf: "Een schilderij is voor mij in de eerste plaats een technisch vraagstuk waarin ik wedijver met de visuele realiteit. Het is geen vehikel voor een welbepaalde boodschap, statement of emotie. Ik hanteer een bewust gecontroleerde, planmatige werkmethode. Iedere penseeltrek heeft een betekenis en laat geen toevalligheden toe. Iedere kleur wordt gekozen uit pragmatische redenen, nooit uit symboliek of passie. Op deze wijze tast ik voortdurend de grenzen van de visuele werkelijkheid af. Elk banaal object uit mijn directe omgeving volstaat om een op zich staand universum te creëren buiten elke tijd en ruimte. Wanneer tijdens deze objectieve geconcentreerde benadering een authentieke context ontstaat, is voor mij het schilderij geslaagd."

De laatste jaren schildert Dirk hoofdzakelijk met olieverf op paneel met gedetailleerde fijnheid en precisie. Daarnaast tekent hij sporadisch in potlood over dezelfde motieven.

Van 1999 tot 2003 was hij lid van 'De Belseelse Kunstvrienden' en dat is hij dit jaar weer geworden.

Sinds 2010 waren de werken van Dirk Bosschaert te zien op meerdere tentoonstellingen.

2010: Art-Hill Galerie - Stalhille (B)

2011: Kunstgalerij NovaBelgica 'Summer Madness' - Sint-Truiden

2011: Kunstgalerij NovaBelgica 'Femme Fatale' - Sint-Truiden

2012: Galerij Art Pero - Crupet

2012: Cobalt International Galerij - Brussel

2012: Kunstgalerij NovaBelgica 'Femme Fatale' - Sint-Truiden

2016: Galerij Art Pero 'Femme en Art' - Crupet

2019: Dacca Loft 'Bel-Arte a/d Schelde' - Temse - De Belseelse Kunstvrienden

2019: Cultuurcentrum De Klavers 'Zwart-Wit' - Belsele - De Belseelse Kunstvrienden

Bekijk een reeks werken van Dirk Bosschaert.