Ludwig Schack: kunstschilder

Ludwig Schack is in 1961 geboren te Sint-Niklaas. Hij is oud-leerling van de Lagere Oefenschool (1967-1973) en van de Humaniora (1973 - Ec. 1979) van de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Zijn verdere studies waren aan de universiteit te Leuven en hij werd sociaal assistent. Hij is nu nog steeds directeur van het 'Huis van de Arbeid' te Brussel.

Als kunstenaar werd hij gevormd in de Kunstacademie van Aalst bij Luc De Roeck en hij werkt nog elke week in het Atelier voor Beeldende Kunsten in Dilbeek onder de leiding van Nadia Vermeulen. Ludwig werkt hoofdzakelijk met houtskool, pastel en acryl op karton of doek. Hij woont en werkt in Hofstade bij Aalst.

In het werk van Ludwig Schack staat de mens, alleen of in groep, altijd centraal. Een getekende mens verschijnt, naakt in al zijn gelaagdheid. De abstracte elementen die vaak opduiken in Schacks werken verwijzen naar diepliggende, ongekende en vaak onbegrepen emoties. Elk werk wil de toeschouwer vatten in de intensiteit van het moment. Waar de figuratie plaatsmaakt voor het abstracte teken, nu eens minimaal, dan weer met een uitbundig palet, wordt de kijker nog meer uitgedaagd als betekenisgever.

Of zoals het in 'Wrapped' beschreven stond:

'elke lijn is een streling

elke lijn een straf

elke lijn een doel

elke lijn een dwaling

elke lijn een slinger

van licht en donker

en terug

en wat zich toont in de plooi van die lijn

in de schaduw van de slinger...

wie zal het zeggen?'

Ludwig Schack nam deel aan diverse groepstentoonstellingen in Vlassenbroek, Dilbeek, Denderleeuw, Buggenhout, Lebbeke, Meise, Deinze, De Haan, Aalst en Gent. In 2008 stelde hij tentoon bij Dexia-Brussel en in 2009 en 2011 waren er de solo-tentoonstellingen 'Intens' en 'Houvast' in 't Kasteeltje in Denderleeuw. In 2016 was er samen met Peter Spitaels opnieuw 'Intens' in Kasteel La Motte in Dilbeek. De solo 'Beeldspraak' liep in Aalst en voor 'Kunst in het Dorp' - Bellingen werd 'Wrapped' voorgesteld.

Zijn werk kreeg een eervolle vermelding bij de tweejaarlijkse 'Prijs voor Schilderkunst 2012 van Meise'.

(Bron: UIT in Vlaanderen)

Lees meer over tentoonstellingen:

maart 2019: klik hier.

augustus 2020: klik hier.

Bekijk enkele werken van Ludwig Schack.