Ludwig Jansegers: zanger (bas) - docent

ludwig jansegers

Ludwig Jansegers werd geboren te Bornem op 10 januari 1959. Hij deed zijn middelbare studies aan het Sint-Jan Berchmansinstituut (Sjabi) te Puurs. Hierna ging hij naar de Bisschoppelijke Normaalschool en behaalde in 1980 het diploma van onderwijzer (met facultatieve cursus Muzikale Expressie).

Hij begon als leerkracht aan de Sint-Rochusschool te Sint-Niklaas en nadien aan het Sint-Jozef-Klein-Seminarie en dit tot 1997.

Als achtjarige ging hij reeds naar de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Bornem. Hij volgde notenleer, algemene muziekcultuur en klarinet bij Eric Tourné.

Reeds als veertienjarige zong hij als bas in het Praetorius Gezelschap te Bornem, een gemengd koor onder leiding van Jos Noël. Hier leerde hij de renaissance- en barokmuziek kennen.

Naast zijn onderwijsopdracht in het College studeerde Ludwig klassieke zang bij Lucienne Van Deyck (zangeres, mezzosopraan en docente solo-zang aan verschillende conservatoria) aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. Hij behaalde er cum laude een Eerste Prijs Solozang in 1990.

Hij specialiseerde zich in de liedkunst o.a. bij Jozef De Beenhouwer en Werner Van Mechelen.

Hij bekwaamde zich verder in de muziek aan de Constantijn Huygens Christelijke Hogeschool voor de Kunsten in Nederland (Zwolle) en behaalde in 1996 het diploma Docerend Musicus met als onderwerp voor zijn scriptie masterproef 'Onderwijsleergang zang'.

Hij behaalde het diploma van Meester in de Muziek (klassieke zang) en het diploma van Geaggregeerde voor het Hoger Onderwijs van het Lange Type (1997).

In 1997 werd hij leraar klassieke zang, koor, vocaal ensemble & lyrische kunst aan verschillende academies (Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Bornem, Gemeentelijke Muziekacademie Londerzeel, Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Lokeren, Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Schoten, Gemeentelijke Academie Muziek, Woord en Dans Mortsel).

Hij werd tevens docent muziekgeschiedenis & stemvorming aan verschillende hogescholen (Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, campus Sint-Lucas; Groep T, Pedagogische Hogeschool Leuven, lerarenopleiding; Katholieke Hogeschool Limburg, universitaire campus Diepenbeek; lerarenopleiding.)

Hij trad op als solist in o.a. het Te Deum van Marc-Antoine Charpentier, Die Geburt Christie en Die Passion van H.v. Herzogenberg, Orfeo van Claudio Monteverdi, de Johannes-Passion van J.S. Bach, het Requiem van W.A. Mozart,  en voor het Festival van Vlaanderen in Mozartmissen en -aria’s (met bijvoorbeeld Guy De Mey, Marie-Noëlle de Callataÿ & Prima La Musica onder leiding van Dirk Vermeulen).

Ook als ensemblelid verleende hij zijn medewerking aan verscheidene concerten, radio- en CD-opnames: Vlaamse Opera, Vlaams Radiokoor, Vier op 'n Rij, Hessische Rundfunk, Flanders Boys Choir, bijvoorbeeld onder leiding van Vic Nees, Sigiswald Kuijken, Patrick Peire, Herman Engels, Jan Van Landeghem, Dieter Van Handenhoven, Floriaan Heyerick, Eric Van Nevel...

Op 23 december 2021 is hij als solist te horen tijdens een Kerstconcert 'Stille Nacht, Heilige Nacht' in de kerk van Wintam (Bornem) (meer info in ‘Norma-nieuws’ van 1 december 2021.