Marc Verberckmoes: bierbrouwer

m.verberckmoes02
Marc Verberckmoes werd geboren te Elversele in 1957. Hij volgde de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool te Sint-Niklaas vanaf het schooljaar 1963-64 tot en met het schooljaar 1968-69. Hij studeerde verder in de Normaalschool en beëindigde er zijn middelbare studies na het schooljaar 1974-75 (Menswetenschappen).

Hij behaalde daarna het diploma van regent lichamelijke opvoeding aan de Katholieke Hogeschool VIVES Campus Torhout.

Hij is (nu deeltijds) turnleraar aan het Vrij Technisch Instituut in Dendermonde.

rebelle02Marc is de zoon van een bierhandelaar en... in 2000 was hij een van de stichtende leden van bierclub 'De Onderleggers' uit Lebbeke. In 2004 gaf hij op een vergadering een uiteenzetting over bieretiketten. Hierop nodigde hij zijn schoolcollega Dimitri Verbraekel uit, een verwoed etikettenverzamelaar. En zo was een zythologische vriendschap geboren. 

In 2007 volgden beiden een cursus bierbouwen voor beginners bij de bier- en wijnmakersgilde 't Vaatje uit Lebbeke. Er werd een biertje van hoge gisting gebrouwen. Tijdens deze opleiding tot hobbybrouwer kochten Marc en Dimitri een brouwinstallatie en maakten ze plannen om bij Dimitri in Denderbelle een micro-brouwerij in te richten. In maart 2008 brouwden ze een eerste biertje, een bruintje van 6,5% alc.vol. in ketels van 35 liter. Een blondje van 6,5% alc.vol. volgde snel.

rebelleblondrebellebruin

Inmiddels volgde Dimitri de brouwersopleiding aan CVO PANTHA REI de Avondschool in Gent.

rebelle01Er werd geëxperimenteerd met talloze brouwsels, de brouwinstallatie werd steeds aangepast en de capaciteit groeide.

Op 5 mei 2011 werd Brouwerij 't Kroontje bvba opgericht. In het weekend van 1 mei 2012 werden de twee eerste brouwsels van 400 liter geproduceerd. De Rebelle blond en de Rebelle bruin waren geboren. De naam Rebelle betekent eigenlijk 'opnieuw bier in Belle'. In de streek zegt men niet Denderbelle maar kortweg 'Belle'. En tot 1937 was er in Denderbelle al een brouwerij.

Op dit moment worden al 7 verschillende bieren gebrouwen: Rebelle Blond, Rebelle Bruin, Rebelle Tripel, Rebelle Framboos, Rebelle Winter, Rebelle Tripel limited edition 2016 en Rebelle Brett. Het afzetgebied is nog vrij plaatselijk, maar het is vrij snel aan het uitbreiden.

 

 

 

rebelle tripel

rebellewintertebelle framboos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rebellecitra2015

Sinds enkele weken heeft men ook een heuse degustatieruimte ingericht aan de brouwerij (Brouwerij 't Kroontje, Hogebrug 62 te 9280 Denderbelle). Deze degustatieruimte is geopend op de tweede en vierde zondag van elke maand. Oud-studenten van de Bisschoppelijke Normaalschool die een bezoekje brengen aan de brouwerij mogen een gratis biertje verwachten. 


Wil je nog meer weten over de brouwerij 't Kroontje, surf dan naar tkroontje.be

rebelle05

                                                           Het logo van brouwerij 't Kroontje 

Marc Verberckmoes overleed op 26 juni 2018. Lees meer: klik hier.

marc2