Marc Weyers: hoornist - dirigent

foto Marc 001
Marc Weyers werd geboren te Sint-Niklaas op 17 juli 1966. Hij werd leerling van de lagere oefenschool (wijk- en hoofdschool) van de Normaalschool (1972-1978). In die periode ging hij ook al naar de muziekschool, naar het voorbeeld van zijn vader die spelend lid (slagwerk) was van de Kunstvrienden in Sint-Niklaas. Na de lagere school had hij al veel interesse in een muzikale opleiding, maar zijn ouders vonden dat het toch beter was een technische opleiding te volgen in de Vrije Technische School te Sint-Niklaas. Hoe zou je immers je boterham kunnen verdienen met muziek?

In de muziekacademie leerde Marc eerst bugel bij leraar Flor Vandenhouwe, maar op 17-jarige leeftijd kiest hij definitief voor de hoorn als instrument en volgt hij vervolmakingslessen bij Mario Maes uit Sint-Niklaas, hoorn-solist bij het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. Tijdens zijn legerdienst (1986-87) speelt hij in de muziekkapel van de Marine. In 1988 slaagt Marc in het toelatingsexamen voor de Muziekkapel van de Grenadiers in Brasschaat.

Foto 3 MarcMarc blijft doorzetten en in 1988 start hij zijn studies aan het Conservatorium in Gent bij Luc Bergé (hoornsolist bij verschillende orkesten). Een nieuwe wereld gaat open voor hem. Na deze opleiding vervolmaakt hij zich als hoornist bij Ive Hadermann, sinds 1978 1e hoorn-solist bij het Nationaal Orkest van België.

In 1995 slaagt Marc in een extra examen als hoornist bij het Koninklijk Groot Harmonieorkest van de Gidsen.

In 1996 wordt hij, naast zijn opdracht bij het Harmonieorkest van de Gidsen, dirigent van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Eksaarde. Van dan af waait er een nieuwe wind door de gelederen van de Harmonie en gaan de prestaties in stijgende lijn. Er wordt o.a. deelgenomen aan Provinciale en Vlaamse Fedekam wedstrijden. Marc Weyers zorgt voor een vernieuwd repertoire van moderne componisten waarbij filmmuziek, pop, jazz en blues niet geschuwd worden.

Foto 2 Marc
Enkele prestaties tijdens de laatste jaren:

Finale wedstrijd Fedekam Vlaanderen te Leuven in februari 2002: 85.5%

Provinciaal muziektornooi te Berlare in mei 2005: geklasseerd in eerste afdeling

Provinciale wedstrijd Vlamo (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) te Buggenhout in oktober 2005 : 86% Kampioen van Oost-Vlaanderen.

Finale wedstrijd Vlamo Vlaanderen te Leuven in februari 2006: 91% : 1ste prijs met onderscheiding. Laureaat en Kampioen.

Provinciaal muziektornooi te Eeklo in april 2006: geklasseerd in eerste afdeling met onderscheiding

Provinciale wedstrijd Vlamo te Herzele in oktober 2009: 88,5% Kampioen van Oost-Vlaanderen.

Provinciaal muziektornooi te Buggenhout in maart 2010: gepromoveerd naar Uitmuntendheid.

Provinciaal muziektornooi 2014 te Lebbeke bevestigd in uitmuntendheid.

Provinciaal muziektornooi 2017 in CC "De Pit" te Buggenhout met bevestiging in uitmuntenheid met grote onderscheiding.

In juni 2014 tot november 2017 werd Marc Weyers ook dirigent van de Koninklijke Muziekvereniging Concordia Merchtem. Onder paasconcertzijn leiding gaf de muziekvereniging o.a. een geslaagd Paasconcert met Jo Lemaire. Maar de grote afstand Merchtem - Hamme werd Marc te veel en in november 2017 gaf hij het dirigeerstokje door aan een jong dirigent.

Hij dirigeerde ook al de fanfare in Buggenhout en Belsele.

Marc Weyers is medestichter van het Groot Koperensemble Waeseana en musiceert ook regelmatig bij verschillende ensembles en orkesten zoals het Nationaal Orkest van België in Brussel, het Vlaams Radio Orkest ,VRO Filharmonisch Orkest, het kamerorkest 'Prima la Musica', Houtblaaskwintet 'Amici Dell' Arte', Hoorntrio 'Punto', ...

Foto 4 Marc
 Ondertussen is Marc Weyers in 2020 al 25 jaar spelend lid van de Muziekkapel van de Gidsen en 24 jaar dirigent van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia in Eksaarde. Het prettige hierbij is dat zijn echtgenote en zijn vijf kinderen spelend lid zijn van de Harmonie (klarinet, saxofoon, unifonium). Sinds november 2019 is hij ook leraar hoorn in de muziekacademie van Hamme. En in de tijd die nog overblijft is hij elektricien.