Luc De Smet: koorzanger en natuurgids

Luc De Smet werd geboren te Ninove op 11 september 1941. Hij behaalde het diploma van onderwijzer, een jaar na zijn broer Paul, in 1960. De eerste jaren na zijn diplomering vervulde hij tijdelijke onderwijsopdrachten in de omgeving van Ninove. Hij was toen heel actief bij de scouts, volgde de grote GILWELLleiderscursus, kwam bij het hoofdbestuur van de scouts in Brussel, waar hij o.a. Jean-Luc Dehaene als verbondscommissaris leerde kennen. Luc werd verantwoordelijk voor de cursus leidersvorming in Oost-Vlaanderen. 

Via de scouts kwam Luc in contact met de school van de Paters Kruisheren in Denderleeuw, die ook een actieve scoutsgroep hadden. Hij kon er in 1964 onderwijzer worden in het zesde leerjaar en hij bleef er tot 1988. Eén van zijn leerlingen was de latere zanger 'Kristof'. Luc herinnert zich dat Kristof elke dag 'J'aime la vie' zong. 

In de jaren '70 volgde Luc de cursus voor natuurgids. De natuur, met in het bijzonder het Neigembos in zijn wooplaats Meerbeke, werd een nieuwe passie. Luc publiceerde pedagogische doeboekjes voor wandelingen in het Neigembos in de vier seizoenen neigembos2neigembos3(Werden overgenomen door het 'Agentschap voor Natuur en Bos'). In opdracht van de stad Ninove stelde hij een infoboekje samen over 'Het Neigembos' en in het maandblad van de stad schreef hij regelmatig over de natuur rond Ninove.

Toen koning Boudewijn tijdens de 'Week van het bos' in Ninove op bezoek was, gidste Luc de koning door het Neigembos.neigembos01

In 1988 kreeg Luc de gelegenheid directeur te worden van de Gesubsidieerde Vrije Basisschool in Okegem. Hij was nog vol enthousiasme voor de natuur en tijdens het sollicitatiegesprek zei het bestuur: "Meneer, 't Is hier geen examen voor boswachter!" 

Luc werd er directeur en zag zijn school jaar na jaar groeien in leerlingenaantal. Hij eindigde zijn onderwijsloopbaan in 1999 met meer dan 200 leerlingen.

Naast natuurgids en aquarellist (lees hier meer over: klik hier) is Luc ook nog een gewaardeerd lid van het koor 'Gaudicanto' in Grimberge met dirigent Marc Gerain. Meerdere keren zongen ze aan de koninklijke crypte bij het graf van koning Boudewijn in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken. Ze traden o.a. op met een Slovaaks symfonieorkest. Hun repertoire omvat religieuze en profane werken uit verschillende stijlperiodes en genres - van polyfonie tot hedendaags, van operakoren tot bewerkingen van hedendaagse lichte muziek.

Je vindt Luc De Smet op de foto bij X.

IMG 6027koor