Mark De Block

marcdeblock01
Mark De Block werd geboren te Temse op 28 juni 1958. Zijn middelbare studies deed hij in het Heilige Maagdcollege te Dendermonde. In 1976 kwam hij naar de Bisschoppelijke Normaalschool in Sint-Niklaas waar hij in 1978 het diploma van onderwijzer behaalde. Hij werd leerkracht in de Pius X basisschool te Zele.

In 1987 werd hij lid van een redactieploeg om het plaatselijke weekblad 'Gazet van Zele' nieuw leven in te blazen. Drie jaar lang  zette hij in zijn rubriek 'Mensen van bij ons' in de kijker. Maar het weekblad verdween en dus ook zijn rubriek.

Een kleine twintig jaar later nam De Block de draad weer op en startte eind januari 2010 een eigen website. Hierop verschijnen interviews met bekende en onbekende Zelenaars. Het eerste verscheen op 30 januari 2010, het tweede op 11 februari 2010. Om de twee of drie weken kwam er een verhaal bij. Inmiddels zijn het er al meer dan honderd.

mark.deblock03In 2010 kreeg Mark De Block in Zele de cultuurprijs voor het maken van een website waarbij hij verscheidene Zelenaars in de kijker zet. De prijs, een beeldje van een Dendermondse beeldhouwster, stimuleerde Mark om door te zetten met 'Mensen van bij ons'. Hij heeft een voorliefde voor mensen en hun verhaal. "Ik ben slechts een tolk, een troubadour, die het lied van de mensen mag zingen" blijft hij bescheiden.

In november 2012 verscheen zijn eerste boek: 'Mensen van bij ons' met 69 levensverhalen van Zelenaars.boek1m.deblock

boekdeblock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 19 november 2016 verscheen '50 Tinten Zeel', zijn tweede boek met 50 verhalen van 'Mensen van bij ons', 388 bladzijden met meer dan 800 illustraties. 

Lees één van zijn verhalen: meester Oscar Kesteleyn: klik hier. In 1978 werd onderwijzer Kesteleyn in de Pius X basisschool te Zele opgevolgd door Mark De Block.

Lees meer op zijn website: www.mensenvanbijons.be