Mark De Block

mdb01
Mark De Block werd geboren in Temse op 28 juni 1958. Na zijn middelbaar in het Heilige Maagdcollege in Dendermonde kwam hij in 1976 naar de Bisschoppelijke Normaalschool in Sint-Niklaas waar hij twee jaar later in 1978 het diploma van onderwijzer behaalde. Hij werd meester in Pius X-basis in Zele.

In 1987 werd hij lid van een redactieploeg om het plaatselijke weekblad 'Gazet van Zele' nieuw leven in te blazen. Drie jaar lang zette hij in zijn rubriek 'Mensen van bij Ons' Zelenaars in de kijker. Maar het weekblad verdween en dus ook zijn rubriek.

Een kleine twintig jaar later nam De Block de draad weer op en startte in januari 2010 een eigen website. Hierop verschijnen interviews met bekende en minder bekende Zelenaars. Het eerste verhaal verscheen op 30 januari 2010 en intussen staan er al 119 levensverhalen op de site.

Voor zijn website kreeg Mark in datzelfde jaar de cultuurprijs van de gemeente Zele. De prijs, Het Signaal, een beeldje van een Dendermondse beeldhouwster, stimuleerde Mark om door te zetten met zijn 'Mensen van bij Ons'. Hij heeft een voorliefde voor mensen en hun verhaal. ‘Ik ben slechts een tolk, een troubadour, die het lied van de mensen mag zingen’ blijft hij bescheiden.

boek1m.deblockIn november 2012 verscheen zijn eerste boek: 'Mensen van bij Ons' met 69 levensverhalen van Zelenaars. boekdeblockVier jaar later pakte hij uit met '50 Tinten Zeel', zijn tweede boek met 50 verhalen van 'Mensen van bij Ons'.

In juni 2018 ging Mark met pensioen en samen met Etienne en Marc Quintyn publiceerde hij drie maanden later ‘De Metamorfose van ons Dorp. Of hoe ons Zele veranderde in honderd jaar tijd’. MetamorfoseAan de hand van oude postkaarten en foto’s van nu vertaalde Mark deze gedaanteverwisseling in woord en beeld. Voor dit boek kreeg hij voor de tweede keer de Cultuurprijs van de gemeente Zele.

boekgezinnenIn 2020 focuste hij samen met Frank Coene op de vele kroostrijke gezinnen in Zele en 203 families verschenen in het boek ‘Gezinnen XL’. Ieder gezin zetten zij in de kijker met een kwartierstaat, fotomateriaal en een tekst die het gezin tot leven bracht.

GEZINNEN XL 2In 2021 breiden Frank en Mark er nog een vervolg aan met ‘Gezinnen XL 2’ en zo heeft Mark reeds vijf boeken op zijn actief.

Lees één van zijn verhalen: Oscar Kesteleyn: klik hier. In 1978 werd meester Oscar in Pius X-basisschool in Zele door Mark opgevolgd.

Andere verhalen lees je op zijn website: www.mensenvanbijons.be