Piet De Valkeneer

p d valkeneer
Piet De Valkeneer werd geboren te Aalst op 1 november 1935. Hij volgde de Lagere School in Aalst en ging dan naar het Sint-Maartensinstituut te Aalst, het zg. 'Klein College' (5e moderne) en beleefde daar zijn vlegeljaren.

In 1950 werd hij, deels als tuchtmaatregel van zijn ouders, naar de Bisschoppelijke Normaalschool van Sint-Niklaas gestuurd voor de opleiding tot onderwijzer. Hij behaalde zijn diploma in 1954 en studeerde verder in het regentaat sectie Letteren en behaalde in 1956 het diploma regent.

Hij gaf dan een jaar les en vervulde een jaar zijn legerdienst.

Hierna volgde hij een jaar cursus dictie en fonetica aan het Conservatorium in Brussel waar hij samen was met o.a. enkele BRT-mensen zoals Herman Niels, Aimé De Smet en Marc Leemans. Daar groeide zijn belangstelling voor het medium TV.

Hij volgde nog oriëntatiecursussen van het K.T.R.C., weekendcursussen,...

Toen kreeg hij contact met Dries Waterschoot van de BRT aan wie hij vertelde dat hij iets wou doen voor televisie, iets presenteren. Zo kwam hij op proef bij Herman Verdin als los medewerker en vanaf 1962 als vast medewerker. Zijn eerste programma ging over 'Blinde grotvissen', een wetenschappelijke uitzending.

Grote bekendheid kreeg hij met het programma 'Verover de Aarde' (1962 - 1989) dat hij verzorgde samen met een groep mensen met o.a. Jerome Verhaeghe, Staf Morres en Wim Officiers. De onderwerpen varieerden van ruimtevaart, technologie en milieu tot medische kwesties. Zo kwam hij rond 1965 naar de Normaalschool terug met een cameraploeg voor een niet-alledaags onderwerp: bloederziekte/hemofilie. 

Verder verzorgde hij ook het programma 'Horizon' en de Apollo-uitzendingen. 

In 1977 werd hij, samen met Stephan Morres, onderscheiden met de Glaxo-prijs voor wetenschappelijke informatie.

In 1982 werd hij verkozen als laureaat van de tweejaarlijkse Smith Kline - RIT - prijs voor medische journalistiek. Deze prijs werd ingesteld ter bekroning van meerdere persartikelen of uitzendingen via radio of tv, bestemd voor het grote publiek en gewijd aan gezondheid, geneeskunde en research of technologie op medisch en/of farmaceutisch gebied.

 

 

{gotop}