Roger Vanhoeck

RogervanhoeckGeboren te Antwerpen op 05.08.1946.
Roger studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool in Sint-Niklaas en behaalde zijn diploma in 1966.
Hij startte zijn loopbaan in het Buitengewoon Lager Onderwijs in Puurs (1966)
Veel van zijn leerlingen, met leerproblemen, hadden geen interesse in lezen. Om hen toch de zin in een goed boek bij te brengen, begon Roger met het schrijven van een vervolgverhaal.
Elke dag ging het verhaal een stukje verder. De leerlingen mochten zelf suggesties doen. Zo slaagde hij erin hen te boeien.
Op het einde van het schooljaar had hij een verhaal klaar van wel tweehonderd velletjes.
Na veel schrappen en schaven bleven er niet eens de helft van over.
‘Ontvoering in de sneeuw’ was geboren.
Ondertussen was Roger Vanhoeck ook gestart met het schrijven van Vlaamse Filmpjes (Altiora) en Historische Verhalen (De Sikkel).
De drang om een echt boek te schrijven nam toe en tijdens een bezoek aan de Hare Krishna-beweging in Durbuy sprong de vonk over. “In de ban van Krishna’ (De Vries-Brouwers) werd zijn eerste jeugdroman.
Daarna volgden: El Tigre, Op zoek naar Sally, Sonate in Auschwitz, Zwanger van een spin, De donkere kamer, Het Rattenjong, Verboden muziek, Brief van goud, Wachten op de Lutine, Honden niet toegelaten (2de druk), Ik ben (g)een slet (2de druk), Goal, Ademnood, Geen geheimen meer, Zwijgen, Vluchten, Bedelen, Drama en spel, Zoeken,  
In 1999 vroeg zijn vriend Juul Dewachter hem of hij het niet zag zitten de boeken van Richard Dewachter (de vader van Juul) te bewerken voor toneel. Zo ontstond 'Aan de Overoever', een toneelstuk dat dertien voorstellingen  de zaal liet vollopen.
rvanhoeckOp 28 maart 2003 ging het nieuwste toneelstuk van Roger in première met als titel "Weet je nog..."
In februari 2008 ging 'De Straatmuzikant', een monoloog van en door Roger Vanhoeck in premiere.
Op 8,9 en 10 februari 2013 speelde Roger 'De Straatmuzikant' in CC De Kollebloem ten voordele van VZW De Schakel.