Jorgen Cassier

jorgencassier
Jorgen Cassier werd geboren te Lokeren in 1973. Hij voltooide zijn humaniora Menswetenschappen aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1992. Hij maakte toen al deel uit van het toneelgezelschap van de Sintniklase scholierenraad, Nova Szena. In mei 1992 speelde hij de hoofdrol in het toneelstuk 'Caligula' van Albert Camus, in een regie van Gert Claes, klasgenoot van Jorgen in 6MW. Een niet alledaagse toneelkeuze voor een gezelschap dat uit humaniorastudenten bestaat. Aanvankelijk geloofde de groep niet in het stuk. Jorgen en Gert waren lange tijd de enige die het stuk mogelijk achtten. Jorgen zal 'Caligula' wellicht nooit vergeten, want dit stuk heeft zijn verdere studiekeuze helemaal beïnvloed: hij studeerde Kleinkunst aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen waar hij in 1996 afstudeerde. 

Jorgen Cassier speelde bij Blauwe Maandag Compagnie (‘Faeces’), het Paleis (‘De Vikingen’), Toneelhuis (‘Headbanger’) . Hij regisseerde bij Toneelhuis (‘Tot’, ‘Raving not drowning’, ‘Ivanov’). 

In 1996 speelde hij mee in de film 'Alles moet weg' en in 2005 'The Sunflyers'.  Hij was te zien in heel wat TV-series: 'Heterdaad' (1997), 'W817' (2001-2003), 'Flikken Gent' (2001), 'Stille waters' (2002), 'Cordon' (2014).

Ondertussen speelde Jorgen bij Theater Zuidpool in Antwerpen heel wat rollen en vanaf 2005 werd hij mede-artistiek leider van Theater Zuidpool. Hij is er acteur, regisseur, muzikant, componist, tekstschrijver van toneelstukken. Hij speelt piano, bas, gitaar, en electronica. Hij componeerde voor Zuidpoolproducties zoals 'Salomé Redux', 'Hooglied' (2008), 'Mackbeth' en 'Al te luide eenzaamheid' (2015).

Als muzikant werkte hij samen met o.a. Eric Thielemans (jazzdrummer), Claron McFadden (zangeres), Jean Yves Evrard (gitarist), Mauro Pawlowski (zanger en gitarist), Jozef Dumolin (keyboards), Kaat Hellings (actrice, zangeres) en Bert Dockx (jazzgitarist, componist).

In Theater Zuidpool is hij acteur en/of regisseur: 'Kortstond' (2005), 'Oorlog' (2006), 'Platonov' (2006) Cockfish' (2008), 'Hooglied' (2008), Nachtlied (2008), kReon (2009), 'Opus XX' (2010), Lucifer (2011), Macbeth (2012), 'Empedokles (2015; regie), 'Shake-speares sonnets' (liedcyclus, getoondicht door Jorgen Cassier; hij zingt in het Engels en speelt gitaar, bas, en Haken Continuum Fingerboard), 'Zieke Jeugd' (2016; regie), 'Hiroshima mon amour' (2017; ondersteunend geluid bij teksten), 'Drie zusters' (2019; regie), 'De aanzegster' (maart 2020; regie; is geannuleerd door coronacrisis).

In 2015 had hij de artistieke leiding van 'Le docteur miracle', een coproductie met de Volksopera.

Met Theater Zuidpool speelde hij ook meerdere voorstellingen in Amsterdam en Groningen. Hij gaf ook nog vijf jaar les op Studio Herman Teirlinck.

Op 29 mei 1985 was Jorgen Cassier aanwezig in het Heizelstadion. Hij speelde daar met de miniemen van Lokeren een voorwedstrijd op de Europabekerfinale tussen Liverpool en Juventus, het 'Heizeldrama' met 39 doden en honderden gewonden.

Twintig jaar later maakte Jorgen Cassier met Theater Zuidpool hierover een toneelvoorstelling: 'Dus'.

dus

In Gazet van Antwerpen verscheen volgende commentaar.

'Kan je het Heizeldrama vertalen naar een theatervoorstelling? Best wel, met brio zelfs. Dat bewijst Theater Zuidpool met DUS (een heizeldrama).
29 mei 1985. Een glorieuze Europacupfinale in het Heizelstadion tussen Liverpool en Juventus Turijn was de droom. 39 doden de werkelijkheid. Eén verklaring gaat zo. Tijdens een voorwedstrijd gingen de Italiaanse voetbalfans uit hun dak toen een jongetje in hun witte kleuren scoorde. Dat namen sommige Engelse hooligans niet. Die jongen was Jorgen Cassier, nu acteur bij Theater Zuidpool. Verscheidene diepmenselijke getuigenissen passeren de revue tot ook Cassier zijn verhaal vertelt.'
(Dominique Piedfort, Gazet van Antwerpen)