Etienne Cocquyt

cockuyt02
cocquyt21
Etienne Cocquyt werd geboren op 11.05.1935. In 1955 behaalde hij het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Hij behaalde zijn 'Franse vermelding' in 1957. Hij vervulde zijn militaire dienstplicht en werd reserve-officier Luitenant bij de Infanterie in een sportbataljon.

In 1958 werd hij als onderwijzer benoemd in het Sint-Jozefcollege te Sint-Pieters-Woluwe en in Regina Caeli te Dilbeek. 

Hij studeerde 3 jaar 'Wijnkunde-Champagne' en werd in 1973 expert-wijnkenner en lesgever in de hotelschool te Anderlecht, het COOOVI, en 's nachts speelde hij taxichauffeur, allemaal om zijn wijnreizen naar Frankrijk te kunnen betalen. Later organiseerde hij meer dan 100 reizen naar de Champagnestreek. 

Al sinds 1958 reed Etienne Cocquyt altijd opnieuw een Ronde van Frankrijk. In 1984 vertelde hij: "De weg naar Dijon heb ik meer dan 200 keer gereden. Sommige bomen herken ik. Als ik die passeer, groet ik ze en dan zeg ik: tiens, meer dan 40 jaar geleden stond jij daar ook al.'' Die ontembare liefde voor Frankrijk ontstond toen Etienne Cocquyt tijdens zijn legerdienst in Frankrijk in de officierenmess Châteauneuf-du-Pape schonk. Hij is er uiteindelijk ook gaan wonen, in Loupia, een dorpje met amper 200 inwoners nabij Limoux, waar hij een eigen wijngaard heeft.

In 2002 verbroederde het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Esse met het Zuid-Franse dorp toen Etienne Cocquyt op zoek was naar een Vlaams dorp dat geïnteresseerd was in een verbroedering rond gastronomisch en kleinschalig toerisme. Het broederdorp mocht niet te groot zijn en moest een actieve brouwerij bezitten, kwestie van het Vlaams bier te laten verbroederen met de voorloper van de Franse champagne: de Blanquette de Limoux. Sint-Lievens-Esse, met zijn ambachtelijke brouwerij Van Den Bossche en zijn 'Pater Lieven', leek op die maat gesneden.

Midden de tachtiger jaren presenteerde Etienne wekelijks op de BRT de kookprogramma's 'Kwizien' en 'Krokant'. Hij was hiermee één van de eerste TV-koks in Vlaanderen en de eerste TV1-kok die zijn producten liefdevol zijn kameraden noemde. Hij ging soms door amateurs ingezonden bereidingen gereedmaken in de keuken van de afzender. Hij was enorm populair.

kwizien10kwizien09Hij publiceerde vele kookboeken en boeken voor wijnkenners.

Hij werd culinair journalist en in 1985 werd hij initiatiefnemer en hoofdredacteur van 'Culinaire Ambiance', het eerste culinaire maandtijdschrift in België en Nederland. Hij schreef hierin o.a. artikels over wijn. Hij had toen al een lange staat van dienst in de culinaire sector en proefde van zijn prille tv-bekendheid. ambiance

Het blad scoorde goed in de professionele sector, vooral dankzij de sponsoring van een aantal bedrijven dat grondstoffen en materialen aan de horeca- en bakkerijsector leverde, de oprichting van een Ambiance Club met een selectie van betere restaurants en de Ladychef of the Year, de verkiezing van de beste vrouwelijke chef. De amateurkok en de geïnteresseerde gastronoom vonden in het blad recepten, culinaire reportages en adresjes.

Sedert 1988 was Cocquyt de grote bezieler van 'De Smakelijkste Klas', een jaarlijkse kookwedstrijd voor de laatstejaars van alle  Belgische hotelscholen in het Casino van Middelkerke.

 

 

{gotop}