Ronny Aelbrecht

ronny.aelbrecht01
Ronny Aelbrecht werd geboren te Beveren op 19.11.19.. en woont thans in Verrebroek. Hij volgde de Humaniora Economie in de Bisschoppelijke Normaalschool en studeerde af in 1974. Hij was toen van plan naar de universiteit te gaan om scheikunde te studeren. Maar de zorg voor kinderen die hem eigen was - hij was al heel actief in de scoutsbeweging en in de jeugdkampen van de CM - deed hem kort vóór de aanvang van het academisch jaar twijfelen en uiteindelijk koos hij voor het onderwijs. Het pedagogisch onderwijs was inmiddels al gestart, het toelatingsexamen was voorbij en uiteindelijk kon hij toch beginnen (mede door zijn diploma van de Bisschoppelijke Normaalschool en een bijkomend maturiteitsdiploma wiskunde) in het Sint-Jan Berchmans Pedagogisch Instituut te Oostakker, waar hij zijn diploma van onderwijzer behaalde.

Van 1 september 1978 tot juni 1990 was hij onderwijzer te Beveren.

In 1983 stichtte Ronny, samen met twee onderwijzers, Chris Van Goethem (O1980) en Jan Braem (O1980), (zij haakten na een tijdje af), het poppen- en figurentheater Toepeneus. vlinders02In 1994 werd Toepeneus een autonoom professioneel niet gesubsidieerd figurentheater en in december 1995 veranderde de naam naar Figurentheater Vlinders & C°. Ronny vervolmaakte zich ondertussen en ging naar de 'School voor Poppenspel' te Mechelen van 1986 tot 1990 en promoveerde er met grote onderscheiding (magna cum laude). Hij volgde een opleiding regisseur in het EFTC (Europees Figurentheatercentrum) te Gent, opgericht door Freek Neirinck, ook een oud-leerling van de Bisschoppelijke Normaalschool.

Hij volgde verscheidene cursussen van het VVP te Sint-Niklaas, Antwerpen en Neerpelt, een cursus Tsjechische draadpoppen maken door Antonin Muller en Michaela Bartonova, een cursus 'Voluit bewegende acteurs' in CVA-theater te Anderlecht, cursus 'Zwart theater' in Lomza Polen bij het Black theatre Lomza, danscursussen bij Oris VZW Antwerpen, stage bij Small Puppet Theatre in Sofia (Bulgarije) en bij Theater Babuschka Eppingen in Duitsland, een workshop met Onni Huissink (Speeltheater Holland).

Vanaf 1990 werkte Ronny deeltijds en vanaf 1992 voltijds in het theater. Naast scenarioschrijver, scenograaf, poppenmaker en regisseur, heeft hij de artistieke leiding van Figurentheater Vlinders & C° en heeft hij reeds meer dan 4200 voorstellingen op zijn actief en 10 regies waarvan twee in China (Chinese versie van 'Valentino' en 'Roodkapje op grootmoeders wijze'). 

Naast zijn eigen theater was hij ook speler bij 'Theater Pro-fiel' (25 voorstellingen), gastspeler bij 'Saffloer' (10 voorstellingen) en twee seizoenen speler bij Theater Taptoe (ongeveer 200 voorstellingen).

Hij was acteur (mannelijke hoofdrol) in de speelfilm 'Futura Tradenda' (zilveren medaille NAB - laureaat filmfestival Hart van Brabant in NL) en in 'Ik ben gek en ik ook niet' (laureaat speelfilmen Vakov (Vereniging van amateurcineasten uit Oost-Vlaanderen)).

Televisie-ervaring deed hij op bij het Internationaal filmgebeuren te Gent in opdracht van theater Taptoe. Tijdens de voetbalseizoenen 1994-95 en 1995-96 was hij te zien op RTBF Tele 21 als manipulator van de mimiekpop van Raymond Goethals in het programma 'Vous permettez Raymond' van Live Media. Met deze pop werden tevens drie videoclips gemaakt met o.a. 'Raymond, de besten depanneur' (lied van Armand Scheurs). Tijdens de wereldbeker 1998 in Frankrijk was hij dagelijks te zien in een satirisch programma, dat in de Top drie stond wat betreft kijkcijfers op de RTBF. 

Figurentheater Vlinders & C° geniet internationale bekendheid en werd meermaals gelauwerd.

Ronny Aelbrecht werd in 2008 op het Internationaal Festival van Praag verkozen tot Puppeteer of the Year. In eigen land won Vlinders & C° het Landjuweel 2008 en de Cultuurboom 2008.

2014bangkok2014 - Ronny Aelbrecht kreeg de prijs uit handen van de minister van Cultuur van Thailand
In 2014 sleept Vlinders & C° met de voorstelling van 'Valentino' de award voor best scenography in de wacht op het World Puppet Harmony festival in Bangkok (Thailand), het grootste poppen- en figurentheaterevenement ter wereld, met deelname van 450 artiesten van 82 theatergezelschappen uit 53 landen. 'Valentino' was daarnaast ook genomineerd als beste kindervoorstelling dankzij het spel van solospeler Ronny Aelbrecht. 'Valentino' werd internationaal nog meerdere keren gelauwerd: eerste prijs van de kinderjury in Maribor (Slovenië), Gouden Moubarak op het zesde internationaal festival in Teheran (Iran), speciale juryprijs voor de 'creativiteit op de scène' op het vijfde internationaal festival in Praag (Tsjechië) en prijs voor de beste acteur op het zesde Internationaal festival in Praag (Tsjechië).

Als speler in 'De doos' krijgt hij een speciale juryprijs op het zevende internationaal festival in Praag (Tsjechië).

Met 'Oetsie Poetsie' won het theater een Moubarak op het achtste internationaal festival in Teheran (Iran), 2 gouden Magnolia's op het eerste internationaal poppenfestival van Sanghaï (China) in 2009.

Hij krijgt de 'Medaille van verdienste' van de minister van Cultuur op het Landjuweel 1999 als solospeler in 'Papiersnippers'.

Met 'Enzo de rode wolf' kreeg men de Speciale juryprijs voor beste manipulatie en gebruik van figuren op het Landjuweel 2007.

Als speler van 'Roodkapje op grootmoeders wijze' ontving hij de grand prix van de kinderjury op het PIF festival in Zagreb (Kroatië) in 2009.

Hij werd nog vereerd met de Special Jury Aword for life time achievement in Puppetry op het vijftiende Internationaal festival in Praag (Tsjechië) en de Golden Slon Award in Sofia (Bulgarije).

Zijn samenwerking en de optredens tijdens de nationale feestdag in NDK in Sofia leidden op 17.03.1997 tot de verkiezing als bestuurslid van de 'gouden sleutelorganisatie', een overkoepelend orgaan waarin artiesten (uit diverse sectoren), die zich verdienstelijk maakten voor de Bulgaarse cultuur, zetelen. Hij is de eerste en tot nu toe de enige buitenlandse artiest die hiervoor verkozen werd.

ronny aelbrecht03
Dat hij een autoriteit is geworden in de poppen- en figurentheaterwereld blijkt uit de vele functies die hij vervult.

Hij is lid van de stuurgroep figurentheater binnen het overkoepelend orgaan Opendoek vzw.

Hij zorgde voor de erkenning als overkoepelende streekorganisatie (1996) en landelijke erkenning (2000) van het Vlaams Verbond voor Poppenspel, waarvan hij medeoprichter is.

Hij is organisator van het Vlaams Poppen- en Figurentheaterfestival (4x) en de circuits 'Pop en Top' (Beveren) en 'Poppen aan Zee' (Oostende).

Hij is programmator van de Vlaamse Figurentheaterweek en Internationaal poppenfestival te Ieper.

Hij is jurlid voor de spelvormen van de school voor poppenspel en op diverse internationale festivals.

Hij geeft lezingen op diverse internationale festivals en in diverse buitenlandse universiteiten.

Binnen UNIMA (Internationale organisatie voor poppenspelers) is hij voorzitter van het Belgisch Centrum, Vlaams afgevaardigde voor België, lid van de Raad van Bestuur Internationaal (18 mensen in totaal over heel de wereld) en voorzitter van de werkgroep voor strategie van Unima.

Enkele fragmenten uit Sappertepieter Muisje

Het bekendste Sloveense sprookje van de eerste 'dappere' muis, die ooit op een tandartsstoel moet. Fris poppenspel, opgefleurd door vele liedjes tot groot jolijt van alle kleuters

ronny.aelbrecht02
 

{gotop}