André Van de Walle

V de Walle
 

Geboren te Lovendegem op 16 februari 1916

Onderwijzersopleiding in de normaalschool te Sint-Niklaas 1930 - 1935

Waarnemend onderwijzer te Sleidinge 1935 - 1938

Leraar lichamelijke opvoeding aan de normaalschool te Mechelen-aan-de-Maas: 1 december 1938

Leraar lichamelijke opvoeding aan de normaalschool te Sint-Niklaas: 1 juni 1942 (in opvolging van turnleraar Gust Rombaut).Hij werd tevens belast met de lessen Frans voor het Voorbereidend jaar.

Van december 1942 tot december 1945: gemobiliseerd als reserve-officier (Werd in die periode vervangen door Lucien Burm en Albert Merckx.)

Met pensioen op 1 september 1969

Overleden te Sint-Niklaas op 11 november 2008

 

 A Van de Walle

Bij zijn pensionering in 1969

Na een leraarscarrière van 31 jaar, waarvan 27 jaar in onze normaalschool, heeft André Van de Walle vrij plots beslist met pensioen te gaan.

André Van de Walle werd in 1916 geboren te Lovendegem. Als opleiding onderging hij de studies van onderwijzer van 1930 tot 1935 en volgde hij verschillende cursussen aan de universiteit te Gent en behaalde het diploma in de lichamelijke opvoeding in 1938. Later studeerde hij ook te Leuven: in 1956 werd hij gegradueerde in de kinesitherapie en in 1964 verwierf hij in dezelfde specialiteit het licentiaatsdiploma.

Een oud-student, medestudent en collega mijmert bij zijn vertrek uit de school.

Mijnheer Van de Walle,

Ik heb u gekend als leraar.

Generaties onderwijzers zijn, net als ik, gedurende vijf jaar door u bewerkt. De ene generatie heeft u gezien als handenarbeider bij opruimingswerken op de speelplaats, de andere heeft gehoord hoe u 'Kiekens' deed zingen, maar allen hebben uw bestaan gevoeld.

Wij herinneren ons zeer fris bepaalde voormiddagen na uw lessen van de dag voordien. Uw bedoelingen kwamen veelal duidelijker tot uiting na een tussentijd van vierentwintig uur. Wij hebben het ons echter nooit beklaagd omdat u er een hand van weg had onze inspanningen te bezielen. Uw greep op ons was niet louter fysich. U hebt ons leren beroep doen op onze wilskracht. U gaf ons een motief tot totale inzet van onszelf. U deed aan opvoeding.

Wij vreesden soms de naweeën en wij hielden u aan de praat over de koningskwestie, over Korea en over het Suezkanaal. Het gebeurde dat wij de rompoefeningen zodanig oriënteerden tot zij overvloeiden in praktische raadgevingen bij het 'verkeren' op de openbare weg of in 't privaat. En u gaf u tenvolle in die raaklijnen aan uw lessen. U had ons weer een stukje opgevoed.

Het ene met het andere heeft van u de leraar gemaakt aan wie men graag eens terugdenkt. U zult nooit vervagen in de rij van oud-leraars.

Ik heb u gekend als mede-student.

U was allang gediplomeerd maar u wilde steeds hogerop. Ik zie u nog arriveren met uw uitpuilende boekentas op mijn 'kot' in Leuven.

In deze periode heb ik demonstratief bij mijn kotgenoot vastgesteld dat u kunt hypnotiseren. Ik wist het allang en iedereen weet het. Toen heb ik het voor de eerste maal gezien en geloofd. Het maakte ons alleen nog kleiner. Wat kon u eigenlijk niet?

In feite kwam u om te studeren, ook al hebben wij heel veel met de kaarten gespeeld. 

In uw studie hebt u ons, en ook veel profs verbaasd met uw kennis. Alleen een voortdurende belangstelling en een onverpoosde werkijver konden zulke competentie verklaren.

Ik heb toen begrepen dat uw werk uw hobby was.

Ik heb u gekend als collega.

Ook hier stond u een eindje boven ons. U was één van de oudere generatie, maar toch verbluffend aktueel. Bij u kon men terade voor de laatste wetten, de laatste politieke evoluties, de laatste moppen. Iedereen heeft aan u wat gehad. Tot de laatste dag van uw ambtstermijn bleef u 'Vandewalle', met een constant dynamisme en een constante wilskracht.

De collega's en ik kunnen nog niet geloven dat u met pensioen zijt. Met u eindigt een hoofdstuk geschiedenis van de normaalschool. Uw verdwijen heeft het geheel een beetje armer gemaakt. Uw heengaan heeft een zware erfenis nagelaten.

(Gaston Clippeleyr in 'Kasteelgalm' 1969 nr. 3)

{gotop}