Artikel Het Nieuwsblad van 31 oktober 2012

Auteur: Sylvain Luyckx

Eerste expositie van Kunstkring Lucasgezellen in asielcentrum

‘Bewoners schuiven aan om model te staan’ 


 

 

 

 Kunstkring Lucasgezellen uit Sint-Niklaas zorgt voor twee primeurs. Voor het eerst zijn 250 portretten gemaakt van bewoners van het Rode Kruisopvangcentrum. Het is bovendien de eerste keer dat een kunstvereniging daar exposeert.  

    Foto asielzoekers Bewoners van het opvangcentrum lieten zich graag portretteren door de Lucasgezellen. 

 

Makkelijk was de weg niet naar het opvangcentrum in de Kasteelstraat. "Ons opvangcentrum biedt ruimte voor 190 asielzoekers", zegt centrummanager Peter Van der Gucht.

“We zoeken altijd initiatieven die ook voor de bewoners iets betekenen. In de aanloop naar het tentoonstellingsproject met Lucasgezellen is er een monumentale muurschildering gekomen die nog steeds evolueert. Onze bewoners bleken ook bereid model te staan voor portrettekenen door leden van de kunstkring. Er zijn er in totaal 250 gemaakt, waarvan een gedeelte wordt geëxposeerd. We hopen de drempel tot het opvangcentrum te verlagen, want onbekend maakt onbemind.”

Rik Bosteels van Lucasgezellen ervaart het unieke van de tentoonstelling.

“Door de grote expositie in het Stedelijk Museum en de 200ste verjaardag die de Kunstenacademie in de Vierkante Zaal viert, moesten we uitwijken naar een andere locatie voor onze jaarlijkse expositie”, zegt Bosteels.

“Het Rode Kruis-asielcentrum bleek een goede oplossing. Toen we portretten tekenden van bewoners, bleek de link snel gemaakt. Ze stonden aan te schuiven om model te mogen staan. Bewoners brachten een drankje, boden ons een koekje aan tijdens het tekenen. Kinderen en vrouwen trachtten modellen aan het lachen te brengen. Per portret moesten we een half uur tekenen. Bewoners bleken achteraf trots op het resultaat. Een Russische bewoner vroeg me nadien te luisteren naar de boodschap op zijn gsm. Anderen zeggen me nu gewoon goedendag op straat. Kunst smeedt banden.”

Een twintigtal kunstenaars van Lucasgezellen toont zijn werk in wintertuin, gangen en vroegere kapel van de Normaalschool.

“Kalligrafie is mijn ding”, vertelt Nicole Roggeman. “Ik volg vaak bijles, want dat is een lastige kunstvorm. Je moet altijd opletten dat je geen spellingsfouten maakt. Zo maakte een patiënt van een dokter de opmerking dat er een dt-fout in een kunstwerk stond.”

De modellen zelf zijn tevreden over het werk van Lucasgezellen. Nadra Ahmadi en Sulaiman Mohammadrai komen uit Afghanistan. “Vrouwen krijgen hier meer rechten. Ik voel me goed in dit land”, zegt Ahmadi. “Ik vind ook dat de kunstenaars mooie portretten van ons hebben gemaakt.”