1983: 10 jaar bouwkamp BNS: Jubelviering Marhaben 

Zo zenuwachtig als een bakvis voor haar eerste bal, als een moeder die haar zoon voor de eerste keer naar de Normaalschool stuurt, als de inrichters van Marhaben...

Alsof ze aan hun proefstuk toe waren. Waren de verwachtingen dit jaar misschien de hoog gespannen?  Alles liep zo stroef en de inschrijvingen kwamen zo magertjes binnen dat even gedacht werd aan afgelasten. En dan plots de goddelijke voorzienigheid: de jubelviering van Marhaben '10 Jaar Bouwkampen BNS' werd (weer) een succes.

In de eucharistieviering, geconcelebreerd door E.H. directeur Eduard De Witte, met de bezieler van de bouwkampen gedurende de voorbije 10 jaar E.H. Johan De Baere, met de nieuw bouwkampproost E.H. Eric Van Hulle en met de pastoor van Kastav (Joegoslavië) E.H. Jurcewicz, werden we eraan herinnerd dat de basis van de bouwkampen de christelijke inspiratie is.

Op de 'avademische zitting' werd eventjes teruggeblikt op 10 jaar bouwkampen, werden de gebruikelijke feestelijke woordjes gesproken en werd Johan De Baere extra in de schijnwerper geplaatst. Tijdens de (niet getelde) glaasjes konden de verschillende generaties bouwvakkers verbroederen en verzusteren en Tunesische, Italiaanse, Franse en Joegoslavische herinneringen uitwisselen. Dat de timing van burgemeester De Vidts eventjes in de war liep, stoorde de feestvreugde zeker niet.

In het exotisch kader van de wintertuin (waar de temperatuur niet tropisch, maar wel draaglijk was) had Breughel zijn feestelijk buffet uitegestald. Een verscheidenheid aan vlees en groenten waarvan alleen echte gastronomen kunnen dromen. Schoolkok Gabriël De Mayer had wonderen verricht. Met de rijstpap alleen heeft hij zijn hemel al verdiend. Een drankje voor, Oud bruin of bier tijdens en koffie na omlijstten dit sublieme maal op passende wijze. Als blijk van dank werd aan de aanwezigen een lino van Bracke met de voorstelling van 10 jaar bouwkampen geschonken.

De jubelviering kon in de feestzaal bij een glaasje bier en een dansje in alle schoonheid eindigen.

Ondertussen zijn de laatste rekeningen vereffend. Een batig saldo van 55 000 frank zorgt ervoor dat in de komende vakantie weer een groep studenten en leraars naar Kastav, Joegoslavië, kan vertrekken.

Verslag: Guido Verstraeten.

De bouwkampen in 10 jaar Marhaben

1972: Sousse Tunesië (in samenwerking met het Sint-Lievenscollege van Gent)

1973: Menzel-Harb Tunesië

1974: Menzel-Harb Tunesië

1975: Menzel-Ennour Tunesië

1976: Menzel-Ennour Tunesië (ook bouwproject in Twaalfkameren te Gent en gemeenschapshuis 'Ermitage Paix Notre Dame te Ghoy (Henegouwen)

1977: Moggio Udinese Italië

1978: Moggio Udinese Italië

1979: Moggio Udinese Italië

1980 Lichans Frankrijk

1981 Calitri Italië