Bouwkamp 1961 - Rothem bij Meersen Nederland

Periode: juli 1961

Plaats: Rothem bij Meersen en in de omgeving van Maastricht en Valkenburg

Opdracht: Het slopen van een herenboerderij in het centrum van Rhotem. Op de plaats zou een opleidingscentrum komen van de Seculiere Bouworde. Dat waren leken(broeders) die een gelofte hadden afgelegd en destijds overal in Europa konden ingezet worden voor allerlei projecten. In de groep waren vier seculieren die ervaring en deskundigheid hadden en dat was zeker nodig want bij het slopen van de kolossale muren kwam wel wat inzicht en vakmanschap kijken. Alles gebeurde met de hand. Het onderschoren van de muren van soms meer dan 60 cm dik was niet ongevaarlijk. Het bouwafval werd met kruiwagens op smalle loopplanken versjouwd. Dreigde men werkloos te vallen dan kon men beginnen met het opkuisen van de stenen.

Tijdens het weekend trok men eens naar Valkenburg en naar Aachen.

Op een vrijdagavond werd men ontvangen op het stadhuis van Maastricht door de toenmalige burgemeester. Hij toonde hoe Maastricht omsprong met zijn erfgoed... Enkele panden in het centrum werden toen op een verantwoorde wijze gerenoveerd.

Leiding: E.H. Emiel Van Hecke

Na dit kamp vertrok hij naar een tweede bouwkamp in Oberwesel aan de Rijn.

Medewerkers: o.a. van het toenmalige derde jaar LNS: Eugeen Verhellen, Arsèle Rouwaert, Jan Van Poucke, Willy De Pauw;

van het tweede jaar LNS: Roland Vercammen, Eric Van Oevelen en Marc Charels

van het eerste jaar LNS: Walter Strijpens, Herman Van Teemsche, Luc Van Sompel;

andere medewerkers: persoon uit regio Maldegem en Frank (vrienden van familie Van Hecke), Hilde Liebaut (zus van de latere burgemeester van Lokeren; zij was kokkin).

1961bk01

 1961bk03n

1 2 Eugeen Verhellen, 3 Willy De Pauw, 4 Jan Van Poucke, 5 6 Luc Van Sompel, 7 Roland Vercammen, 8 Eric Van Oevelen, 9 Frank (kennis van E.H. Emiel Van Hecke), 10 Walter Strijpens,11 12 13 14 15 Hilde Liebaut, 16 Herman Van Teemsche

De nummers 1 - 12 - 17 en 19 zijn seculiere leden van de Bouworde (Zij hadden een contract van lange duur en legden ook een soort 'gelofte' af; onder hen nogal wat Duitsers).

1961bk041961bk05n
Bouwkamp 1961 - Lyon

Periode: augustus 1961

Plaats:

Opdracht

Een reeks foto's van dit bouwkamp