Norma-nieuwsbrief 26 juni 2020

- Vandaag, vrijdag 26 juni 2020, precies 50 jaar geleden, had de diploma-uitreiking plaats voor de onderwijzers en regenten van de Bisschoppelijke Normaalschool op vrijdag 26 juni 1970.

Lees het programma van de diploma-uitreiking op ‘Norma-Klasgenoten.

De viering van de jubilarissen onderwijzers heeft wegens de coronacrisis pas plaats op dinsdag 4 mei 2021.

-0-

- Op 11 juni 2020 overleed in Wortegem-Petegem Arsène Vande Velde. Hij werd geboren te Asper op 22 februari 1939. Hij behaalde het diploma van regent Wiskunde-Fysica aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1959. Hij was oud-leraar wiskunde aan het Onze-Lieve-Vrouwcollege te Oudenaarde.

Lees de rouwbrief op ‘Norma-Klasgenoten’: https://www.andreasboel.be/normal

De uitvaartplechtigheid had plaats in intieme kring.

Condoleren kan via www.uitvaartmetstijl.be

-0-

- Op 8 juni 2020 overleed in het AZ Sint-Blasius in Dendermonde Guido Van de Velde. Hij werd geboren in Dendermonde op 30 november 1955. Hij behaalde aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas het diploma van onderwijzer in 1975. Hij was jarenlang onderwijzer in het vijfde leerjaar aan de Visitatieschool in Baasrode. Hij ging met pensioen op 01.01.2010. Hij was lange tijd bibliothecaris van de parochiale bibliotheek in Buggenhout. Hij is erevoorzitter van de Heemkring Ter Palen in Buggenhout waarvan hij sinds november 1982 bestuurslid was en voorzitter vanaf 1994. In 2017 besliste hij het voorzitterschap door te geven. Hij was een zeer gedreven heemkundige.

Lees de rouwbrief op ‘Norma-Klasgenoten’: https://www.andreasboel.be/normal

De afscheidsplechtigheid had plaats in beperkte kring op zaterdag 13 juni 2020.

Condoleren kan via www.rouwcentrumvandamme.be

-0-

- Na dit schooljaar 2019-2020 gaat onderwijzeres Marina Smet met pensioen. Vanaf 9 november 1981 tot 1998 was ze leerkracht in de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool. Na de fusie met de Lagere Afdeling van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie vervolgde zij daar haar loopbaan.

-0-

- De geplande groepstentoonstelling 'Norm-A-rts' met kunstwerken van oud-leraars en oud-studenten van de Bisschoppelijke Normaalschool van 29 augustus 2020 tot 13 september 2020 is geannuleerd. We willen geen risico's nemen in deze onzekere coronatijd. De tentoonstelling wordt verplaatst naar 2021.

-0-

- De diamantenjubileumreünie van de onderwijzers klas 1960, gepland op 4 juni 2020 in Hotel de Lourdes te Oostakker is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

-0-

- E.H. Dick Den Blauwen*, pastoor-moderator van Hamme Sint-Pietersbanden, Heilig Hart, Waasmunster O.L.Vrouw en Sint-Petrus en Sint-Paulus, Waasmunster Ruiter Sint-Jan Baptist, Waasmunster Sombeke Sint-Rochus, werd op 17 juni 2020 benoemd tot deken van het dekenaat Eeklo en tot pastoor-moderator van de parochie Heilige Clara in Eeklo/Kaprijke/Sint-Laureins, pastoor van Eeklo Sint-Vincentius Martelaar, Eeklo Oostveld O.L.Vrouw-Hemelvaart, Balgerhoeke Sint-Antonius van Padua en Lembeke Sint-Gillis.

De deken en pastoorsbenoeming loopt over een periode van zes jaar.

*Dick Den Blauwen werd geboren te Deinze op 06.04.1965. Hij volgde het regentaat in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas en behaalde het diploma regent, sectie Nederlands, in 1989. Hij werd tot priester gewijd te Gent op 03.07.1993. 

Lees meer over Dick Den Blauwen op ‘Norma-Klasgenoten’: https://www.andreasboel.be/normal

-0-

- *Eddy De Wilde heeft een nieuw gebouwde modelspoorbaan 'Mirabernina', een stukje Zwitsers smalspoor naar het voorbeeld van de Berninabahn aan het Meer van Poschiavo, niet ver van de grens met Italië. Dat is ook te merken aan de bouwstijl en de Italiaanse opschriften. De baan meet 3 meter bij 0,90 meter en is opgebouwd uit 6 segmenten zodat ze naar expo's en beurzen kan worden vervoerd.

Ten gevolge van de coronamaatregelen konden de geplande expo's (april 2020 Mobexpo in 't Bauhaus Sint-Niklaas en Modelspoorexpo Leuven) helaas niet doorgaan. Eddy focust zich nu op de Remisenfeste in Hochdorf CH op 5 en 6 september 2020. Hopelijk kan dit evenement doorgaan zodat de baan meteen haar primeur kan beleven in Zwitserland, het land waaraan ze is geïnspireerd.

Meer uitleg en foto’s op ‘Norma-Klasgenoten’: https://www.andreasboel.be/normal

*Eddy De Wilde werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980.

-0-

- *E.H. Jan Coppens, pastoor-moderator van de parochie in Erpe/Mere, wordt op 1 september 2020 ook benoemd tot pastoor van Aaigem Sint-Niklaas, Burst Sint-Martinus, Vlekkem Sint-Lambertus,

Deze benoeming loopt over een periode van zes jaar.

*Jan Coppens werd geboren te Aalst op 2 februari 1964. Hij behaalde het diploma van regent Nederlands - Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1985.

Lees meer over Jan Coppens op ‘Norma-Klasgenoten’: https://www.andreasboel.be/normal

-0-

- E.H. Rudy Van Acker*, deken van het dekenaat Deinze en pastoor-moderator van de parochie in Deinze, wordt op 1 september 2020 ook benoemd tot pastoor van Astene Sint-Amandus en Sint-Job.

Deze benoeming loopt over een periode van zes jaar.

* E.H. Rudy Van Acker werd geboren op 5 mei 1951. Hij was leraar pedagogiie en lid van de pastorale groep aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas tot 1986.

Lees meer over E.H. Rudy Van Acker op ‘Norma-Klasgenoten’: https://www.andreasboel.be/normal