Norma-nieuws 13 december 2022

- Het nieuwe boek van Leo De Bock* ‘Het verhaal van een berging -burgerparticipatie: het nieuwe normaal?’ verschijnt pas midden januari 2023 in de boekhandel. Op 2 december 2022 kon Leo, in Bozar, tijdens een avant-première in het kader van 40 jaar NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen), zijn boek toch al overhandigen aan de federale ministers Tinne Van der Straeten (energie) en Pierre-Yves Dermagne (economie).

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock en over dit boek op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij de menu-items ‘Bekende oud-leerlingen’ en ‘Nieuws’ – ‘Nieuwsjaar 2022’.

-0-

- Op 21 december 2022 om 19.30 uur is er in de Sint-Jacobuskerk te Kemzeke een ‘Kerstevocatie’ door het Koninklijk Gemengd Nobelkoor onder leiding van dirigent Chrétien Vermachelen* in samenwerking met het kinderkoor 7-Sprong Kemzeke, het koor Andante, de solisten Kathleen Hadermann en Eefje Claessens & Saartje en pianiste Sofie Bauwens.

Kaarten: € 15 – kinderen tot 12 jaar € 8. Te verkrijgen op de telefoonnummers 0494668283 en 0479482001

- *Chrétien Vermachelen werd als regent Nederlands-Geschiedenis gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1977.

-0-

- Van Mark De Block* uit Zele verscheen op 26 november, in twaalf jaar tijd, zijn zevende boek en het derde in de reeks ‘Mensen van bij ons’ onder de titel ‘Kloddezakken’ (spotnaam van de Zelenaars: dorpsbewoners gingen voor de jutefabrieken vlasafval of ‘klodden’ ophalen). Hierin verzamelt hij drieëndertig interviews met dorpsgenoten met een verhaal, onder meer met sportjournalist Aster Nzeyimana (oud-leerling van Mark in het eerste leerjaar), zanger Philippe Robberecht* (O1987) en de begin dit jaar overleden dichter Stijn De Paepe. En een gesprek met Marc De Block zelf, opgetekend door Frank Van Mossevelde (broer van Pol Van Mossevelde* (O1963), staat ook in het boek. Dit levensverhaal van Mark kan je ook lezen op de site ‘Norma-Klasgenoten’.

Het boek ‘Kloddezakken’ kost € 30 en is verkrijgbaar in de dagbladwinkels in Zele en bij Mark De Block zelf (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

*Mark De Block werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1978.

Lees meer over Mark De Block op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij de menu-items ‘Hobby’s & Talenten’ en ‘Nieuws’ – ‘Nieuwsjaar 2022’.

Lees ook meer over Philippe Robberecht en Pol Van Mossevelde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 16 november 2022 startte het zesde seizoen van het realityprogramma ‘Bake Off Vlaanderen’ op Play4 en GoPlay waarin 10 amateurbakkers strijden voor de titel ‘Beste thuisbakker van Vlaanderen’. Wim Opbrouck is weer de presentator en de juryleden zijn Herman Van Dessel en culinair auteur en fotografe Regula Ysewijn, echtgenote van Bruno Vergauwen*. Het grafische luik van dit programma wordt verzorgd door Bruno Vergauwen. Het logo en alle vormgeving in en rond de baktent, en dus ook alle taarten, worden door hem getekend en dat zijn intussen honderden taarten.

*Bruno Vergauwen is oud-leerling van de Sint-Franciscus Lagere oefenschool (wijk- en hoofdschool 1982-1988). Hij volgde dan de Humaniora in de Bisschoppelijke Normaalschool tot het vierde jaar. En dan schakelde hij over naar de richting Beeldende Kunsten in de Berkenboom.

Lees meer over Bruno Vergauwen op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- In China werd deze maand het tiende boek van Wally De Doncker* voorgesteld: ‘Gedachten in de wolken’ (internationale titel: ‘Missen doet pijn).

*Wally De Doncker werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1979.

-0-

- Pastoor Antoon Barbé* van Lede haalde deze week het krantennieuws: op 4 december 2022 vierde de brandweerpost van Lede zijn patrones, de heilige Barbara. Na enkele plechtigheden volgde een eucharistieviering en de wijding van autopomp 1 en de nieuwe materiaalwagen van het korps door pastoor Antoon Barbé.

*Antoon Barbé werd als regent wetenschappen-aardrijkskunde gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1977.

Lees meer over Antoon Barbé op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Priesterroepingen’.

-0-

- In de reeks ‘De beste kamer’ praat Leo De Bock* met Rachida Lambaret, moeder van 4 kinderen, auteur, 17 jaar juriste bij Unia (interfederaal Gelijkekansencentrum), denker, Marokkaanse van origine, atheïste, een vrouw met bewonderingswaardige meningen. Je kunt deze podcast beluisteren via volgende link: shorturl.at/fuyDO

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- De Rode Duivels werden in de groepsfase van het Wereldkampioenschap in Daqar uitgeschakeld, o.a. door Marokko dat groepswinnaar werd. Zit Chris Van Puyvelde* daar voor iets tussen? Hij is immers sinds eind juni 2022 aan de slag in Marokko als technisch directeur van de Marokkaanse Voetbalbond. Voordien was hij ook technisch directeur van de Belgische Voetbalbond (2015-2018) en van de Chinese Voetbalbond (2018-2022). Chris droomt van de finale.

*Chris Van Puyvelde werd als regent Nederlands-Engels gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980.

Lees meer over Chris Van Puyvelde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen.

-0-

- Op 14 december 2022 te 19.00 uur is er een Kunst- & Poëzieprogramma in het Stedelijk Museum STEM te Sint-Niklaas. Jan Arns, Frank Pollet*, Hilde Vercauteren en Norbert De Beule* lezen er klimaat- en andere gedichten voor. De Lucasgezellen stellen er klimaatgerelateerde werken tentoon onder de titel ‘Warme winters?’.

*Frank Pollet werd als regent Nederlands – Engels –Geschiedenis gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1980.

*Norbert De Beule behaalde het diploma van regent Nederlands – Geschiedenis aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1977.

-0-

- Onder de oud-studenten van de Bisschoppelijke Normaalschool kennen we enkele langeafstandslopers. Jan Van den Branden* liep nu ook zijn eerste marathon in Valencia (Maratón Valencia) in 3 uur 37 minuten.

*Jan Van den Branden is oud-leerling van de Lagere Oefenschool (wijk- en hoofschool) en humaniorastudent economische van de Bisschoppelijke Normaalschool, diplomajaar 1991.

-0-

- Dichter Arthur Tettelin-Lerno, geboren te Lokeren in 1931 en overleden te Gent in 2007 schreef onder het pseudoniem ‘Anton Vlaskop’ tien dichtbundels. Vijftien jaar na zijn overlijden verscheen nu de dichtbundel ‘Liefdesgedichten 1951 – 2005’.die werd samengesteld door zijn zoon Bart Tettelin* Deze dichtbundel geeft een overzicht van de vele liefdesgedichten die Anton Vlaskop in zijn literaire loopbaan schreef. De bundel telt 118 pagina’s en 82 liefdesgedichten waarvan 16 unieke gedichten uit 1970 die zoon Bart Tettelin mocht gebruiken van Therése Govaert, de tweede vrouw van Anton Vlaskop.

De dichtbundel kost € 25 en is verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel in Lokeren en ’t Oneindige Verhaal in Sint-Niklaas en bij Bart Tettelin, Hoogstraat 121 te Lokeren (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

*Bart Tettelin werd al onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1982.

-0-

- Op 22 november 2022 legde Thom Nelis* de eed af als raadslid voor CD&V Hamme-Moerzeke van het BCSD (Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst) (voorheen OCMW).

*Thom Nelis werd als onderwijzer gediplomeerd in 1995.

-0-

- Op 12 december 2022 verscheen het dertiende nummer van het digitaal magazine ‘Maria onder vrienden’, samenstelling en eindredactie van Walter Clippeleyr*. Het magazine wil mensen verbinden die in het spoor van Maria op weg gaan een nieuwe toekomst – het Beloofde Land – tegemoet.

Je kunt zich op dit zeer verzorgd digitaal magazine abonneren door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

*Walter Clippeleyr doorliep de Humaniora aan de Bisschoppelijke Normaalschool en was in 1971 bij de allereersten van de Menswetenschappen die afstudeerden. Hij studeerde verder aan de Normaalschool en behaalde in 1973 het diploma van regent Nederlands - Geschiedenis - Godsdienst.

-0-