Norma-nieuws 19 september 2022

- Op 16 september 2022 overleed oud-lerares Thérèse De Croock. Ze werd geboren te Oudegem op 16 december 1954. Ze studeerde aan de KULeuven en werd licentiaat Lichamelijke Opvoeding. Ze begon in 1977 als lerares LO aan de normaalschool van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie te Sint-Niklaas. Toen de afdeling Menswetenschappen naar de Humaniora verhuisde, gaf ze daar verder LO. Van 1987 tot 1994 was ze lerares aan de Bisschoppelijke Normaalschool Onze-Lieve-Vrouw Presentatie. Ze ging in 2013 als adjunct-directeur van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie met pensioen.

De uitvaartplechtigheid heeft plaats in de aula 'De Vlinder', Acacialaan 10 te Dendermonde op vrijdag 23 september 2022 om 12 uur.

Lees meer op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’ – ‘Nieuws 2022’

-0-

- Tijdens de maanden september en oktober 2022 stelt *Hedwig Vandenabeele een vijftigtal tekeningen tentoon in het woonzorgcentrum Haagwinde, Hasselstraat 7 te Maarke-Kerkem (Maarkedal). Het zijn tekeningen van allerlei gebouwen van de gemeente: oude, schamele huisjes, boerderijen, kerken, kapelletjes,… kortom landelijke beelden.

De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de werkuren.

*Hedwig Vandenabeele werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1960. Hij was directeur van de gemeentelijke jongensschool in Nukerke van 01.09.1968 tot 31.08.1994. 

Lees meer over Hedwig Vandenabeele op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’

-0-

- Bij de onderwijzers die met pensioen gingen op 1 september 2022 (vermeld in de Nieuwsbrief van 28 juli 2022) voegen we ook Jan Goethals*, die stopt na 41 jaar ‘trouwe dienst’.

*Jan Goethals werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1981. Hij was van 1 september 2007 tot 31 augustus 2018 directeur van de basisschool in Tielrode en werd op 1 september 2018 aangesteld tot algemeen directeur van de Katholieke Scholen Temse Scheldekant.

-0-

- Chrétien Vermachelen* startte op 1 september 2022 zijn 44e en laatste schooljaar.

*Chrétien Vermachelen werd als regent Nederlands-Geschiedenis gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1977. Hij nu is inspecteur-adviseur rooms-katholieke godsdienst voor het basisonderwijs in het bisdom Gent (regio Waasland). Hij is gebedsleider en lid van de parochieploeg en pastoraal medewerker bij parochie Sint-Gillis-Waas/Stekene.

-0-

- Op zaterdag 16 november 2022 demonstreert Dirk Bosschaert* ‘Schildertechnieken van de Vlaamse Meesters uit Renaissance en Barok (16e – 18e eeuw) van 13.30 u tot 17 uur in het atelier Lucas Creativ, Laagstraat 6 te Temse.

Voor meer info over de cursus ‘Vlaamse Schildertechniek’: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*Dirk Bosschaert beëindigde zijn humaniorastudies aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1988. Hij is leerkracht Frans-Engels aan de Sint-Maarten middenschool te Beveren en tevens zelfstandig kunstenaar.

Lees meer over Dirk Bosschaert op de site Norma-Klasgenoten bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Het jaar 2022 is een bijzonder jaar voor kardinaal Jozef De Kesel*. 26 mei 2022 was de twintigste verjaardag van zijn bisschopswijding, op 17 juni zijn 75ste verjaardag en op 26 augustus werd hij vijftig jaar geleden (in 1972) priester gewijd in de parochiekerk van zijn geboortedorp Adegem. Samen met zijn medewerkers vierde hij dit gouden priesterjubileum aan de Wollemarkt in Mechelen met een eucharistieviering in de kapel, gevolgd door een verjaardagstaart in de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis.

*E.H. Jozef De Kesel was leraar godsdienst in de Humaniora en het regentaat  van de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas van 1 september 1973 tot 31 oktober 1973.

Lees meer over kardinaal Jozef De Kesel op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Leraars’.

-0-

- Op 4 september 2022 vierden Tonny Roels* en Lieve Van Oost hun diamanten huwelijksjubileum.

*Tonny Roels werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1958. Hij was onderwijzer aan de Broederschool te Sint-Niklaas.

-0-

- Leo De Bock* maakt een nieuwe reeks podcasts. Op 9 september 2022 verscheen de eerste aflevering: ‘Het Kwade in naam van het Goede’. Leo De Bock gaat er in gesprek met professor Roger Burggraeve, Salesiaan van Don Bosco, en wonende in het Heilige Geestcollege te Leuven en pas 80 geworden. Leo zegt hierover: “Wat heb ik veel gehad aan mijn gesprekken met hem. Direct bruikbare levenswijsheid. Ik kende hem als expert in het werk van Emmanuel Levinas, de Frans-Joodse wijsgeer. Hij maakte Levinas toegankelijk voor mij zodat hij van invloed kon zijn op mijn denken. Naar professor Burggraeve luisteren, is een groot genoegen.”

De tweede aflevering, ‘Leven is weven en sterven is bij God uw stuk afgeven’, een tweede gesprek met professor Roger Burggrave, verscheen op 16 september 2022.

Je kunt deze gesprekken beluisteren via volgende link:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/audio/roger-burggraeve-en-het-kleine-goed-podcast

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 1 september 2022 verscheen het boek "Fous d'Hervé" van Arnaud Genon bij de Presses Universitaires de Lyon. In plaats van op een klassieke wijze een of ander aspect van het werk van de Franse schrijver Hervé Guibert te onderzoeken (wat hij trouwens al vaak gedaan heeft) probeert hij in zijn nieuwste boek via brieven anderen te laten vertellen hoe de auteur-fotograaf-journalist Hervé Guibert hen geraakt heeft en nog raakt. Eén van die 24 brieven mocht Jef Boden* schrijven. Dat brengt hem in dit boek alvast in een fraai gezelschap.

*Jef Boden behaalde het diploma van regent Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1976.

Lees meer over Jef Boden op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Eind februari 2023 ligt ‘Fukjoepuberken!’, het nieuwe boek van jeugdschrijver Frank Pollet*, in de boekhandel en in maart 2023 verschijnt het vervolg van ‘Relmuis!’.

*Frank Pollet deed zijn humaniorastudies in de Bisschoppelijke Normaalschool en behaalde er in 1980 het diploma regent Nederlands, Engels, Geschiedenis.

-0-

- Van 27 tot 30 oktober 2022, telkens van 14 tot 18 uur, is er te Hamme een tentoonstelling over het koningshuis in Oud Huys Mariman (naast molen De Grote Napoleon). De tentoonstelling is er naar aanleiding van de 21e verjaardag van onze prinses Elisabeth. Op de tentoonstelling is een portret van de prinses te zien, geschilderd door Luc Van den Branden*.

*Luc Van den Branden deed zijn humaniorastudies aan de Bisschoppelijke Normaalschool (1974-1980) te Sint-Niklaas en behaalde in 1983 het diploma van regent Nederlands-Engels-Godsdienst.

Lees meer over Luc Van den Branden op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 16 september 2022 ging Bart Wynant* voor de 200e keer als donor naar het bloedtransfusiecentrum van het Rode Kruis in Aalst. Hij begon ermee in 1981 toen bleek dat zijn moeder leukemie had. Zijn bloedgroep paste echter niet bij die van haar, maar hij zag dat ze telkens helemaal opleefde nadat ze bloed had ontvangen. Sindsdien is hij op regelmatige basis blijven bloed geven. Hij heeft nu 107 keer bloed gedoneerd en 93 keer plasma. (Bloed mag je maar 4 keer per jaar geven. Plasma mag je om de 14 dagen geven.)

*Bart Wynant werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1980. Hij was onderwijzer aan het Sint-Jozefscollege te Aalst.

-0-

- Op 23 en 24 september 2022, telkens te 19 uur, heeft ‘Laika, theater der zinnen’ haar eerste premièreweekend van het seizoen met de monoloog ‘Outsider’ in een regie van Jo Roets*. In deze monoloog, geschreven door Michaël Bijnens, kruipt Frank Dierens in de huid van Ted Kaczynski, één der beruchtste en meest gezochte terroristen ooit, beter bekend als de Unabomber. Hij houdt een hartstochtelijke verdedigingsrede ter voorbereiding op een proces dat nog moet komen. “Hoe kan iemand zo ver heen zijn?” denken wij. Maar voor Ted is het allemaal heel logisch…

De voorstellingen gaan door in Blikfabriek, Krugerstraat 232 te Hoboken.

Voor tickets: mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*Jo Roets werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1981. Hij is nu artistiek leider van theater ‘Laika’.

Lees meer over Jo Roets op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Marc Boon* is weer de gastheer in een tweede, gloednieuw AFFICHE-seizoen op MENT TV. Hij ontvangt 19 fijne gasten in 9 boeiende producties. De eerste uitzending is te zien op 5 oktober 2022 te 21.00 uur.

*Marc Boon behaalde aan de Bisschoppelijke Normaalschool het diploma van regent Nederlands, Geschiedenis en Economische Wetenschappen in 1991.

Lees meer over Marc Boon op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Sinds april 2022 is Dirk Bosschaert* voorzitter van het ‘Ysengrin Kunstcollectief’ (de voormalige Belseelse Kunstvrienden). Met dit Kunstcollectief wil hij beeldende én podiumkunstenaars (muziek, woord, dans) samenbrengen tijdens hun exposities. Talentvolle, geschoolde amateurkunstenaars (of semi-professioneel) wil hij met het YSENGRIN Kunstcollectief mee een duwtje in de rug geven om deze talenten te ondersteunen en te promoten. 

Het Kunstcollectief rekruteert en exposeert voortaan in gans het Waasland. Op 10 november 2022 is de eerstvolgende tentoonstelling. (Meer hierover in de volgende Norma-nieuwsbrief.)

*Dirk Bosschaert beëindigde zijn humaniorastudies aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1988. Hij is leerkracht Frans-Engels aan de Sint-Maarten middenschool te Beveren.

Lees meer over Dirk Bosschaert op de site Norma-Klasgenoten bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Als voorzitter van het 'Vredeshuis' in Aalst en 'Comité Werken aan Vrede' onderneemt Stefaan Van den Abbeele* er veel acties voor meer verdraagzaamheid en respect. Tijdens de oktobermaand 2022 staan er heel wat klimaatacties op zijn programma. Volgens Stefaan Van den Abbeele moet het onderwijs scholen oproepen om massaal deel te nemen. Hij schreef hierover een column. Lees er meer over op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’ – ‘Nieuws 2022’.

*Stefaan Van den Abbeele werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1978.