Norma-nieuws 18 december 2021

 - Zopas verscheen het boek ‘Gezinnen XL2’ van Mark De Block* en Frank Coene, een vervolg op het boek ‘Gezinnen XL’ dat in november 2020 verscheen. Het boek beschrijft 173 gezinnen uit Zele tussen 1900 en 2021 met veel kinderen.

Het boek is verkrijgbaar bij de auteurs en in de Zeelse dagbladwinkels. Prijs: € 32.

*Mark De Block werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1978.

Lees meer over Mark De Block op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Paul Deprost* ging met pensioen op 1 september 2021.

Hij heeft 2 jaar legerdienst als varend personeel in de Belgische Marine en aansluitend tien maanden in het Lichte Vliegwezen. Hij gaf 14 jaar les in BuSO (type 3) ‘De Hagewinde’ te Lokeren en was daarna 24 jaar algemeen directeur van BuSO (-type 2) ‘School aan de waterkant’ te Gent.

Na 3 dagen pensioen oefent hij al een knelpuntberoep uit. Hij is één dag in de week vrachtwagenchauffeur. Hij brengt medische kledij voor chirurgen naar ziekenhuizen en wisselt propere textiel met vuile in de woonzorgcentra van het Waasland en het Mechelse.

*Paul Deprost werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1981.

-0-

- In de audioreeks ‘De Beste Kamer’ is er een nieuwe aflevering. Leo De Bock* en Hilde Ingels praten met schrijver Koen Peeters. Je kunt deze beluisteren via volgende link: https://soundcloud.app.goo.gl/ufeUHL4NpGnJ5WsTA

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Het jeugdboek ‘Billies Fabriek’ van Wally De Doncker* kreeg in december een Engelstalige versie (Billies’s Fractory) en heeft nu een plaats op de Amerikaanse lijst en app Read U. Het boek werd eerder al vertaald in het Chinees en Arabisch en binnenkort komt het ook in Indonesië op de markt. “We moeten er blijven voor zorgen dat kinderen over de hele wereld de kans krijgen om te lezen” zegt Walter De Doncker.

*Wally De Doncker werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 19

Lees meer over Mark De Block op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- E.H. Patrick De Baets* nam afscheid van zijn parochie ‘De Goede Herder’ in Gent-West op 28 november 2021. De afscheidsviering kun je herbekijken via deze link: kerknet.be/parochie-de-goede-herder-gent-west

Zijn aanstelling als nieuwe pastoor van Beveren-Zwijndrecht is op zondag 19 december 2021 om 11 uur in de Sint-Martinuskerk in Beveren. De aanstellingsviering kun je volgen via livestream op volgende link: cmorelive.be/aanstelling-patrick-de-baets/

De aanstelling van de nieuwe pastoor-moderator van de parochie De Goede Herder (Gent-West) E.H. Jan Coppens* (benoemd op 10 november 2021) is voorzien op 3 april 2022.

*Patrick De Baets werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1989.

Lees meer over E.H. Patrick De Baets op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Priesterroepingen’.

*Jan Coppens werd als regent Nederlands-Engels gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1985.

Lees meer over E.H. Jan Coppens op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij de menu-items ‘Priesterroepingen’ en ‘In de kijker’.

-0-

- In 2 tentoonstellingen en een boek wordt het wondere universum van Eric De Volder* (1946-2010), bekend als theatermaker en beeldend kunstenaar herdacht. Zijn archief is tot 16 januari 2022 te zien in het Guislainmuseum in Gent.

Zijn schilderijen zijn te zien elke zaterdag en zondag van 15 tot 19 uur of op afspraak in NL44, Nieuwland 44 te Gent, (info Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) dat is in zijn vroegere woonst op de plek in huis waar hij zijn atelier wou inrichten (in de garage). Zijn levenspartner Tania De Smet (lerares schilderen aan het Stedelijk Kunstinstituut) heeft dat uitgevoerd en toont er nu de schilderijen die hij ingekaderd had om eens in een galerij te tonen.

Het boek ‘Knippen & Plakken’ dat ze heeft samengesteld, bevat een klein deeltje van de schetsjes die Eric maakte van wat op de scene gebeurde, en teksten uit wat ze zijn 10 beste stukken vindt. Het boek is uitgegeven bij Verbeke Foundation - € 20

 *Eric De Volder volgde de lagere humaniora in de Bisschoppelijke Normaalschool (1959-1962) en ging daarna naar de Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent, studiegebied Beeldende Kunsten.

Lees meer over Eric De Volder op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Eddy De Wilde* is uitgenodigd om met zijn Rhb Mirabernina deel te nemen aan Modelbahnexpo in Kaeserberg nabij Fribourg van 29 april t/m 1 mei 2022. Hopen dat corona geen roet in het eten strooit.

*Eddy De Wilde werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980.

Lees meer over Eddy De Wilde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

 - Jozef Boden* is sinds 1 september 2021 met pensioen. In november 2021 stond hij al opnieuw gedurende 4 weken voor de klas om het teveel aan corona-collega’s mee op te vangen in de gemeentelijke basisschool ‘De Sleutelbloem’ in Brecht. Tijdens het Allerheiligenverlof ging hij zo ook met zijn zesde leerjaar op driedaagse naar de Westhoek, een activiteit die twee jaar geleden was uitgesteld ook omwille van corona.

*Jozef Boden werd als regent Nederlands-Engels gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1976.

Lees meer over Jozef Boden op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-