Norma-nieuws 21 september 2021

- Op 18 september 2021 overleed in de Palliatieve Eenheid van AZ Nikolaas te Beveren oud-leraar André Beghyn. Hij werd geboren te Gent op 11 oktober 1933. Hij behaalde het diploma regent wetenschappen aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1956. Hij werd er dan leraar wiskunde, fysica, scheikunde en biologie, en in 1957 heel even economische wetenschappen, tot 1992 toen hij met pensioen ging. In die periode was hij ook nog leraar aan het Instituut Onze-Lieve-Vrouw van Oostakker te Oostakker.

De plechtige uitvaartliturgie heeft plaats in de parochiekerk van de Heilige Paulus te Sint-Pauwels op zaterdag 25 september 2021 om 11.00 uur.

Lees de rouwbrief op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’.

-0-

- Bij Koninklijk besluit van 4 juni 2021 werd Hedwig Vandenabeele* benoemd tot Ridder in de Leopoldsorde. Dat lezen we in het Belgisch Staatsblad van 22 juli 2021. Hedwig wordt gelauwerd als heemkundige in Nukerke en als beeldend kunstenaar.

*Hedwig Vandenabeele werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1960.

Lees meer over Hedwig Vandenabeele op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Herlees in de Norma-nieuwsbrief van 31 augustus 2021: ‘De gemeente Essen eert een van haar bekendste inwoners: Willy Gommeren*’

Op zondagnamiddag 12 september 2021 werd het ‘Willy Gommerenplein’ officieel ingehuldigd in ‘Horendonk’, een wijk van Essen, in aanwezigheid van het gemeentebestuur, de cultuur- en sportraad, oud-ploegmakkers van Dosko volleybalclub Essen en van Brevo Breda, buurtbewoners en familieleden van Willy Gommeren*.

Samen met Willy’s zussen Li en Berthe onthulden schepenen Brigitte Van Aert en Helmut Jaspers het naambord.

Tijdens de toespraken werd nog eens benadrukt welke grote sportuitstraling Willy Gommeren de gemeente Essen heeft gegeven.

De twee zussen van Willy bezorgden het sportarchief van Willy (een reeks plakboeken en enkele trofeeën) aan Essenaar Francis Claessens*, tevens goede vriend van Willy, die er een tentoonstelling wil mee opbouwen in de Sporthal Hemelrijk.

- *Willy Gommeren, als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1969, overleed op 28 augustus 2020 op 71-jarige leeftijd. Hij ging de geschiedenis in als de beste Belgische topvolleybalspeler.

Lees nog meer over Willy Gommeren op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij de menu-items ‘Hobby’s & Talenten’ en ‘Nieuws 2020’.

- *Francis Claessens werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1967 en was medespeler van Willy Gommeren bij volleybalclub Dosko Essen.

Lees meer over Francis Claessens en Willy Gommeren op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Normaalschool - Sport - Volleybal’.

-0-

- Leo De Bock* maakte deze maand weer een pakkende audiodocumentaire onder de titel ‘Afscheid dat verbindt’. Hij volgde socioloog en journalist Hilde Ingels op haar afspraken met mensen die hun eindelevensverhaal willen laten optekenen.

Beluister de audio-documentaire met volgende link:

kerknet.be/kerknet-redactie/audio/afscheid-dat-verbindt-audiodocu

Ook de documentaire/film ‘Liefde in tijden van jongdementie’ van Leo De Bock* kun je gaan bekijken, gekoppeld aan een nabespreking.

Deze vijf boeiende avonden gaan door in de week van 4 – 9 oktober. Op volgende linken vind je alle detailinfo + kan je inschrijven.

Brugge: https://www.samenferm.be/vrije-tijd/activiteiten/liefde-in-tijden-van-jongdementie/217679

Herentals: https://www.samenferm.be/vrije-tijd/activiteiten/liefde-in-tijden-van-jongdementie/217680

Leuven: https://www.samenferm.be/vrije-tijd/activiteiten/liefde-in-tijden-van-jongdementie/217681

Tielt: https://www.samenferm.be/vrije-tijd/activiteiten/liefde-in-tijden-van-jongdementie/217682

Hasselt: https://www.samenferm.be/vrije-tijd/activiteiten/liefde-in-tijden-van-jongdementie/217683

*Leo De Bock heeft zijn ganse opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool, naar de Humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979). 

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op zondag 26 september 2021 om 11 uur heeft op het voorplein van De Koolputten Kunstforum, nabij de Mirabrug de inhuldiging en onthulling plaats van een poëziepaneel met het gedicht over tram H van Staf De Wilde* door de burgemeester van Waasmunster Jurgen Bauwens. Het is een herinnering aan de tramlijn Hamme – Antwerpen, ‘tramlijn H’ genoemd, die van 1904 tot 1959 in gebruik was. In 1904 reed de eerste tram over de Mirabrug naar Temse, de eerste fase van het traject. In 1908 was de lijn in gebruik tot Linkeroever, het keerpunt. Op 19 september 1959 stak de laatste tram de Durmebrug over en werd de dienst voortaan verzekerd door autobussen.

Indien je deze inhuldiging wil bijwonen gelieve je dan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

*Staf De Wilde is afkomstig van Hamme en behaalde in 1967 het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Hij studeerde later verder en werd licentiaat Germaanse filologie. In het gedicht ‘Tramlijn H’ roept Staf herinneringsbeelden op aan ‘de gele doos die als een grootmoeder wiegde’.

Lees meer over Staf De Wilde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Schilderijen van Walter Van Hecke* met thema ‘De wind’ zijn nog te bewonderen tot 30 september 2021 op de tentoonstelling ‘Eindwerken leerlingen 2020-2021 d’Academie Beeld’ in de Vierkante Zaal en Annex, Paul Snoeckstraat 3 te Sint-Niklaas.

Openingsuren: woe-do 14u-17u / za-zo 10u-13u en 14u-17u

*Walter Van Hecke is oud-student van de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas (Humaniora Menswetenschappen, schooljaren 1977-78 en 1978-79).

Lees meer over Walter Van Hecke op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 20 september 2021 werden de eerste 2 afleveringen opgenomen van ‘Affiche’, de nieuwe talkshow bij Ment TV, wekelijks gepresenteerd door Marc Boon*. Een programma over theater, musical, events, podium… Binnenkort op je scherm.

*Marc Boon behaalde aan de Bisschoppelijke Normaalschool het diploma van regent Nederlands, Geschiedenis en Economische Wetenschappen in 1991.

Lees meer over Marc Boon op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-