Norma-nieuws 27 mei 2021

- Leo De Bock* leefde in maart 2021 een week mee met de broeders Trappisten in de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Hij maakte er foto’s en een zevendelige audiodocumentaire: ‘Redenen van het hart die het hoofd niet kent’.

Je kunt nu alle afleveringen beluisteren via volgende link:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/audio/abdij-westvleteren-god-begin-en-einde

*

Leo De Bock maakte ook een filmdocumentaire over de Don Boscoschool in Sint-Pieters-Woluwe: ‘Het verhaal van de 30 schuiven’ – over groeien. Don Bosco vormt jongeren in veelheid van nationaliteiten en culturen tot creatieve professionals.

Je kunt deze film bekijken via volgende link:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/video/bekijk-de-film-het-verhaal-van-de-30-schuiven-over-groeien.

*

2021 is een feestjaar voor de orde van de nobertijnen die precies 900 jaar geleden werd gesticht door de heilige Norbertus in Prémontré. In de Abdij van Park in Leuven loopt de tentoonstelling ‘Als de bliksem – 900 jaar norbertijnen’ met schilderijen en andere kunstvoorwerpen die 9 eeuwen cultuur en religie vertegenwoordigen.

Leo De Bock maakte een reeks van 8 korte films over de geloofspraktijk van norbertijnen op verschillende plekken in de wereld. De films zijn te bekijken op de tentoonstelling.

- *Leo De Bock is oud-leerling van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool van de Bisschoppelijke Normaalschool (1965-1971). Hij deed daarna in de Normaalschool zijn humaniorastudies (1971-1977) en het regentaat Nederlands - Engels - Duits (1977-1979).Hij werkte 20 jaar voor de VRT: als documentairemaker, netmanager van Canvas en Ketnet en hoofdredacteur van de televisienieuwsdienst.

-0-

- E.H. Rudy Van Acker*, deken van het dekenaat Deinze en pastoor-moderator van de parochie in Deinze werd met behoud van zijn opdrachten op 28 april 2021 ook benoemd als pastoor van Hansbeke Sint-Petrus en Sint-Paulus, Landegem Sint-Blasius en Sint-Margriet, Merendree Sint-Radegundis, Nevele HH. Mauritius en gezellen, Poesele Sint-Laurentius, Vosselare Sint-Eligius.

- *E.H. Rudy Van Acker was leraar pedagogie in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas tot 1986.

Lees meer over E.H. Rudy Van Acker op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Leraars’.

-0-

- Meer dan twintig grote bedrijven in samenwerking met de werkgeversorganisatie Voka hebben verschillende scholen in Vlaanderen geholpen om het felbegeerde Europese STEM School Label te behalen. (STEM staat voor Schience, Technology, Engineering en Mathematics). Pascal De Rop*, directeur van het Gemeentelijk Technisch Instituut (GTI) in Beveren, mocht het STEM-label voor zijn school in ontvangst nemen. Zijn school zal dus nauw kunnen samenwerken met grote bedrijven om studenten af te leveren.

-*Pascal De Rop doorliep de lagere oefenschool (1981-1987) en daarna de Humaniora in de Normaalschool (1987-1993). Aan de universiteit Gent werd hij 1998 gediplomeerd als bio-ingenieur in de Landbouwkunde. In 2011 werd hij directeur van het GTI te Beveren.

Lees meer over Pascal De Rop op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hoe is het met…?’ à ‘Humaniora’.

-0-

Op 5 mei 2021 overleed in het woonzorgcentrum De Ark te Sint-Niklaas op 96-jarige leeftijd Josée Beeldens, de moeder van Luc Van Passel, onderwijzer diplomajaar 1977 en van Monique, Roger en Gert Van Passel. Ze werd geboren te Beveren-Waas op 1 maart 1925.

De uitvaartliturgie had in beperkte familiekring plaats in de parochiekerk ‘Sint-Jozef’ Tereken te Sint-Niklaas.

-0-

Op 28 april 2021 overleed te Sint-Niklaas Godelieve Bossaert, de dochter van oud-tekenleraar Frans Bossaert en de moeder van Bart Neirinckx, oud-leerling van de Lagere Oefenschool. Godelieve werd geboren te Sint-Niklaas op 20 mei 1935.

-0-

- Gert Boullart en zijn ‘Atelier Top’ in Oudenaarde plannen hun eerste voorstellingen na corona van ‘Adriaen Brouwer’ op vrijdag 11 juni te 20.00 uur, zaterdag 12 juni te 20.00 uur en zondag 13 juni te 15.00 uur. De uitgestelde theaterkidsproductie ‘Aoe Aoe!’ is gepland op zaterdag 19 juni te 15.00 uur en zondag 20 juni te 11.00 uur.

Op 17 september volgt de voorstelling van ‘Verliefd op de leraar’, het jeugdboek van Gert Boullart, nu als theatervoorstelling.

Info en tickets: www.theatertop.be

- Gert Boullart werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980.

Lees meer over Gert Boullart op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- In mei 2021 kondigde Bruno Verhofstede* de oogst van november 2020 aan van zijn Toscaanse olijfolie ‘Lo Scopeto’ uit Italië. In 2008 kocht hij het domein Lo Scopeto gelegen in de Toscaanse vallei van de Arno. ‘Lo Scopeto bevindt zich op een hoogte van 450 meter en is ongeveer 40 hectaren groot. De oogst van 2020 is, na enkele moeilijke jaren, een zeer goede oogst, zowel naar kwaliteit als naar kwantiteit. Je kunt meer informatie (nieuwsbrief) krijgen en deze Toscaanse olijfolie bestellen per karton (6 fl. x 75 cl) bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

*Bruno Verhofstede is oud-leerling van de lagere oefenschool en van de humaniora (Economische richting) van de Bisschoppelijke Normaalschool (H1985).

Lees meer over Bruno Verhofstede op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hoe is het met…?’ à ‘Humaniora nu’.

-0-

- Op 20 mei 2021 overleed in het rusthuis Ter Kimme in Sint-Lievens-Houtem op 96-jarige leeftijd Paul Focquet. Hij werd geboren te Vlierzele op 1 mei 1925. Hij werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1944. Hij is oud-onderwijzer en oud-directeur van de gemeentelijke basisschool in Vlierzele.

Lees meer op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’.

-0-

- Op Hemelvaartsdag 13 mei 2021 overleed thuis te Moerbeke Marc Neetesonne* Hij werd geboren te Assenede op 6 augustus 1946. Hij behaalde aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas het diploma van onderwijzer in 1965 en van regent wiskunde in 1967.

Lees meer op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’.

-0-

- Op 19 mei 2021 kwam de nieuwe Priesterraad van het bisdom Gent samen. Net zoals in het Sint-Baafskapittel zijn oud-leraars en oud-studenten van de Bisschoppelijke Normaalschool vertegenwoordigd in de nieuwe samenstelling van deze raad.

Verkozen leden: oud-leraars E.H. Flor Brondeel, E.H. Rudy Van Acker, E.H. Paul Van Puyenbroek en oud-studenten E.H. Jan Coppens (R1985) en E.H. Dick Den Blauwen (R1989).

De Priesterraad is de vergadering van de priesters die het presbyterium vertegenwoordigt en die de bisschop in het bestuur van het bisdom helpt om het pastorale welzijn van de hem toevertrouwde gelovigen zo goed mogelijk te bevorderen en hem bijstaat in zijn zorg voor het dienstwerk en het leven van de priesters.

-0-

- Zopas verscheen het stripverhaal ‘Beestig koud’. Michiel van Thillo tekende het scenario van Frank Pollet* en Moniek Vermeulen. Het is een stripverhaal voor beginnende lezertjes waarin humor, avontuur en leesplezier centraal staan.

- *Frank Pollet deed zijn humaniorastudies in de Bisschoppelijke Normaalschool en behaalde er in 1980 het diploma regent Nederlands, Engels, geschiedenis.

-0-