Nieuwsbrief 3 mei 2024

Norma-nieuws 3 mei 2024

- Op 24 maart 2024 overleed in VITAZ te Lokeren Georges Verhelst. Hij werd geboren te Temse op 24 januari 1939. Hij werd gediplomeerd als regent Wiskunde-Wetenschappen aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1959. Hij is oud-leraar van het Vrij Technisch Instituut (VTI) te Temse.

De uitvaartliturgie had plaats in de Onze Lieve Vrouwkerk te Temse op 3 april 2024.

-0-

- Op 7 april 2024 overleed zachtjes in AZ Alma te Eeklo Roger De Pauw. Hij werd geboren te Ukkel op 16 juni 1938. Hij werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1957. Hij is eredirecteur van PM - Provinciaal Technisch Instituut (PTI) te Eeklo.

De afscheidsviering had plaats op 13 april 2024 in de dekenale kerk Sint-Vincentius, te Eeklo.

-0-.

Op 24 april 2024 overleed in het Woonzorgcentrum Sint-Jozef te Sint-Pauwels François De Belie. Hij werd geboren te Temse op 2 mei 1940. Hij werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1960. Hij is oud-onderwijzer van de Gemeentelijke Lagere School te Sint-Gillis-Waas.

Er werd afscheid genomen in intieme kring op 2 mei 2024.

-0-

- Op 13 mei 2024 viert kanunnik Roger Van den Berge zijn tachtigste verjaardag. Hij werd geboren op 13 mei 1944 te Erpe.

In 1976 werd hij leraar aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in opvolging van E.H. Georges Van Driessche voor de catechese en de godsdienst in het Pedagogisch Hoger Onderwijs.

In 1997 werd hij titulair kanunnik. Op 1 januari 2006 ging hij met pensioen als opperaalmoezenier. Als pastoor van Vlassenbroek Sint-Gertrudis, kreeg hij op 1 januari 2020 eervol ontslag en ging hij op rust

Wil je kanunnik Roger Van den Berge feliciteren met zijn verjaardag, stuur dan je gelukwensen naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle wensen van 'Norma-Klasgenoten' worden gezamenlijk doorgestuurd naar de jarige op zijn verjaardag.

-0-

Op 16 mei 2024 viert oud-leraar en oud-directeur Paul De Meulenaer zijn tachtigste verjaardag. Hij werd geboren op 16 mei 1944 te Sint-Niklaas.

Hij werd leraar wiskunde en wetenschappen aan de Bisschoppelijke Normaalschool op 1 september 1969. In 1988 werd hij directeur van het Sint-Franciscuscollege tot 1999.

Wil je oud-leraar en oud-directeur Paul De Meulenaer feliciteren met zijn verjaardag, stuur dan je gelukwensen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle wensen van 'Norma-Klasgenoten' worden gezamenlijk doorgestuurd naar de jarige op zijn verjaardag.

-0-

- In het kader van ‘Atelier in Beeld’ kun je, op 4 en 5 mei 2024, telkens van 11.00 u tot 18.00 u het atelier bezoeken van Hugo Kaïret*, Klinkaardstraat 1 te Stekene. 

Naast de afgewerkte constructies zijn er ook werken in opbouw te zien. Voor het buigen en verlijmen van hout heeft hij eigen technieken ontwikkeld.

Zijn beeldende constructies zijn veelal het resultaat van de wiskundige ontleding van een natuurlijk fenomeen, verwerkt in een harmonieuze vorm.

Meer en meer komen in zijn werk ook vloeiende en organische vormen voor.

Ontegensprekelijk is zijn werk getekend door zijn ervaringen als wiskundeleraar, als muzikant, als beeldhouwer en als schilder.

*Hugo Kaïret behaalde het diploma van regent wiskunde - fysica - godsdienst aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1972.

Lees meer over Hugo Kaïret op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten.

-0-

- Naar aanleiding van de verkiezingen verschijnen meerdere oud-leerlingen op de kiezerslijsten. We stellen er weer een paar voor.

Luc De Mey* staat op de 2e plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 voor CD&V in Hamme. Luc heeft al 14 jaar ervaring als schepen in Hamme.

*Luc De Mey werd gediplomeerd als onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1984. Hij is directeur van de Vrije Lagere en Kleuterschool te Grembergen (Vlek Grembergen) van januari 1994 tot heden.

.Mathias Bienstman* staat als opvolger op de Europese lijst voor Groen. Zijn motto: Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt.

*Mathias Bienstman was leerling in de wijkafdeling van de Lagere Oefenschool (1987-1991). Zijn ouders verhuisden hierna naar Zaffelare Zijn middelbare studies deed hij in het Onze-Lieve-Vrouwcollege te Ledeberg. Hij studeerde aan de Thomas More Hogeschool te Mechelen en volgde verder moraalfilosofie aan de universiteit Gent en behaalde tevens een master in de bedrijfseconomie. Hij is nu directeur communicatie op het kabinet van minister Zakia Khattabi, minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal.

-0-

- De Harmonie Sint-Cecilia Eksaarde onder leiding van dirigent Marc Weyers* presenteert haar concert ‘Goud’ op vrijdag 10 mei en zaterdag 11 mei 2024 in de Kollerzaal te Daknam, telkens om 20 uur. Gastvrouw is Gella Vandecaveye.

Tickets: www.harmonie-eksaarde.be

VVK: € 20 – Kassa: € 22

*Marc Weyers is oud-leerling van de Lagere Oefenschool (wijk- en hoofdschool) van de Normaalschool (1972-1978). Tot 1 oktober 2022 was hij hoornist bij het Koninklijk Groot Harmonieorkest van de Gidsen.

Lees meer over Marc Weyers op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Na 10 jaar wordt een nieuwe, spektaculaire 2.0 versie van de musical 14-18 uitgevoerd die vanaf 2 juni 2024 wordt opgevoerd in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. De repetities zijn juist gestart. De cast van de musical bestaat weer uit  geweldige professionele acteurs en vele figuranten waaronder Jan Luyten*.

Meer info vind je via volgende link: 14-18.nu

*Jan Luyten werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980. Hij was onderwijzer aan de Vrije Basisschool in Lebbeke (1980-1986), aan de Vrije Basisschool Heizijde te Lebbeke (1986-1987) en directeur van de Vrije Basisschool te Wieze (1987-1998) en van 1998 tot 2021 coördinerend directeur van de Scholengemeenschap Vrij Basisonderwijs Dender-Noord.

-0-

- Op de website ‘Voertaal’ verscheen weer een artikel van Jef Boden*: Woorden laten struikelen

Je kunt dit artikel lezen via volgende link: (Ctrl + klikken voor koppeling)

https://voertaal.nu/woorden-laten-struikelen/

De website ‘Voertaal’ richt zich op alle mensen die Nederlands en Afrikaans spreken in Nederland, Vlaanderen, Zuid-Afrika, Suriname, de Antillen en de diaspora. Doelstelling is de vanzelfsprekendheid van het Afrikaans en Nederlands als ‘lingua franca’ in het culturele en economische verkeer.

*Jef Boden behaalde het diploma van regent Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1976.

Lees meer over Jef Boden op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Nadat Regi Van Acker* op 4 februari 2024 werd ontslagen als trainer van Eendracht Aalst, is hij, op vraag van de club, vanaf 21 april 2024 begonnen bij SW Bregenz (Oostenrijk), club uit 2e Klasse.

*Regi Van Acker is oud-leerling van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool en voltooide zijn lager middelbare studies in de Humaniora van de Normaalschool.

Lees meer over Regi Van Acker op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Zafflo & CO herneemt haar woord- en muziekprogramma ‘Boeren’ met teksten van o.m. Guido Gezelle, Felix Timmermans, Gerard Vermeersch, Paul Van Vliet en… met talrijke (soms zeer ludieke) liederen over… ‘Boeren’.

Met: Dirk Meul* (woord), Willem De Sutter (accordeon), Patrick Bonne en Dirk De Clercq (gitaar), Jean-Pierre De Cnijf en Veerle Hermans (zang).

Het optreden is op zaterdag 6 juli 2024 om 15 uur en zondag 7 juli 2024 om 10.30 uur in Fazantenhof, Bosdreef 5c te Lochristi.

Kaarten: € 15 – vooraf storten op rekening BE 12 7507  1120  7192

-0-

- E.H. Rudy Van Acker* kreeg eervol ontslag als deken van het dekenaat Deinze. Hij blijft lid van de dekenale equipe van het dekenaat Deinze en pastoor-moderator van de parochie Heilige Maria Magdalena in Deinze.

Pastoor-moderator Patrick Derde*, lid van de dekenale equipe van het dekenaat Deinze en pastoor-moderator van de parochie Heilige Marta en Maria in Aalter, werd op 1 mei 2024 benoemd tot deken van het dekenaat Deinze, in opvolging van deken Rudi Van Acker

*E.H. Rudy Van Acker was leraar pedagogie aan de Bisschoppelijke Normaalschool tot 1986.

Lees meer over E.H. Rudy Van Acker op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Leraars’.

E.H. Patrick Derde werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1988.

Lees meer over E.H. Patrick Derde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

Op 22 april 2024 kwamen de kosters en organisten van bisdom Brugge samen. Bisschop Lode Aerts bedankte hen voor alles wat ze doen met een bijzondere toespraak.

Je kunt deze lezen via volgende link:

https://www.kerknet.be/bisdom-brugge/blog/bisschop-lode-aerts-over-het-belang-van-kosters-en-organisten?microsite=250

-0-