Nieuwsbrief 15 januari 2024

Norma-nieuws 15 januari 2024

- Net voor de kerstvakantie nam directeur Luc Herwege* afscheid van zijn school ‘De Vlinderbloem’ te Zele. Hij gaat met pensioen. Er werd gefeest op drie verschillende vestigingen. Van ‘De Vlinderbloem’ reed hij met een feestbus naar ‘De Durmen’ en dan naar ‘Avermaat’.

*Luc Herwege werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1982.

-0-

- Kristof Verhassel* is gecast voor de nieuwe TV-reeks ‘De buurtpolitie: de klok tikt’ op VTM. Kristof was al te zien in de TV-reeksen ‘Thuis’ en ‘Familie’ waarin hij telkens een slechterik was. In de ‘Buurtpolitie’ is hij ‘Marco Costa’, een mysterieuze maar empathische teamspeler, dus nu eens niet de slechterik. Als sociaal assistent staat hij slachtoffers, betrokkenen en nabestaanden bij in de nasleep van een misdaad.

*Kristof Verhassel doorliep de lagere school in de oefenschool van de Bisschoppelijke Normaalschool, de eerste vier jaar in de wijkafdeling, daarna in de hoofdschool.

Lees meer over Kristof Verhassel op de site Norma-Klasgenoten bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- E.H. Dick Den Blauwen*, deken van het dekenaat Eeklo en pastoor-moderator van de parochie Heilige Clara (Eeklo, Kaprijke, Sint-Laureins) werd op 1 januari 2024 daarnaast ook benoemd tot parochieadministrator van de parochie Heilige Maarten (Lievegem).

*Dick Den Blauwen behaalde het diploma regent, sectie Nederlands, aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1989. 

Lees meer over E.H. Dick Den Blauwen op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Normaalschool’ – ‘Priesterroepingen’.

-0-

- Op 14 januari 2024 om 11 uur stipt verwelkomde burgemeester Jan Morbee alle inwoners, tweedeverblijvers en trouwe bezoekers van Knokke-Heist. Zoals vorig jaar werd de nieuwjaarsboodschap van de burgervader simultaan vertaald door doventolk Carine Van Hulle. Hiermee komt het gemeentebestuur tegemoet aan het verzoek van DovenActie Knokke-Heist, een plaatselijke vereniging, met secretaris Dirk Schrauwen*, die opkomt voor alle doven en slechthorenden die in de badplaats wonen, werken of er op vakantie komen.

- *Dirk Schrauwen liep lagere school in de lagere oefenschool (1965-1971) van de Bisschoppelijke Normaalschool en volgde er daarna de Humaniora, richting Economie (1971-1977). In 1979 behaalde hij het diploma regent Nederlands-Engels-Economie-Godsdienst. Hij was ook BTK-studiemeester-opvoeder aan de Normaalschool (1981-1985).

Lees meer over Dirk Schrauwen op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Leraars’.

-0-

- In februari 2024 starten in de Vrije ateliers, Rode Kruisstraat 25 te Sint-Niklaas weer de cursussen schilderen gegeven door beeldend kunstenaar Dirk Bosschaert*. Er zijn drie cursussen:

1 Olieverftechniek van de oude meesters (16e – 18e eeuw) - Niveau: gevorderd – specialisatie – expert

Het is een boeiende leerrijke olieverfcursus voor wie zoekt naar een professionele kwaliteit in zijn werk. Er is keuze tussen een voormiddag- of avondreeks: 12 donderdagen van 19.30 u tot 21.30 u (begin 22 februari) of 12 zaterdagen van 9 uur tot 11 uur (begin 24 februari). Bijdrage: € 155

2 Cursus: Een fijne start met olieverf – niveau: onervaren, beginners

De cursus loopt op 12 woensdagen van 19.30 u tot 21.30 u (Begin: 21 februari) Bijdrage: € 145

Online inschrijven van 4 februari t.e.m. 13 februari 2024.

Voor meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-*Dirk Bosschaert deed zijn humaniorastudies (economie) aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1982 tot 1988. 

Lees meer over Dirk Bosschaert op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten.

-0-

- Wil je Hans Buysse* weer zien schitteren op het podium, ga dan kijken naar de toneelvoorstelling van ’t Klavertheater Belsele: ‘Deuren Durnez NV’, een blijspel van Jeroen Maes in een regie van Johan Hessels op 15 en 16 maart 2024 te 20.00 uur en op 17 maart 2024 te 15 uur in het Cultureel Centrum ‘De Klavers, Sint-Andriesstraat 2 te Belsele.

Het familie- en deurenbedrijf ‘Deuren Durnez NV’ is een goed lopende zaak. De actie speelt zich af in hun toonzaal. Bij deze voorstelling is de term ‘deurenkomedie’ niet uit de lucht gegrepen. Hans speelt de rol van René Durnez, zaakvoerder van 'Deuren Durnez BV'.

Inkom: € 12 - Kaarten en reservaties: www.klavertheater.be

- *Hans Buysse is oud-leerling van de Lagere Oefenschool (wijk- en hoofdschool) (1973-1979) en van de humaniora aan de Bisschoppelijke Normaalschool (1980-1985).

-0-

- Priester Patrick Bourgoignie* werd op 1 januari 2024 benoemd tot lid van de dekenale equipe van het dekenaat Gent met als opdracht meewerkend priester in de parochie Heilige Franciscus van Assisi in Gent-Oost.

Lees meer over E.H. Patrick Bourgoignie op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Normaalschool’ – ‘Personeel’ – ‘Dienstpersoneel’.

-0-

- Op zaterdag 17 februari om 20.00 uur verzorgt de Zafflo & Co-band met Dirk Meul* het programma ‘Alledaagse dingen’, een woord- en muziekprogramma met Nederlandstalige cursiefjes én liedjes over de kleine en grote dingen van het bestaan in zaal Lodejo, Dorp-Oost 1 te Lochristi. De band bestaat uit Dirk Meul (woord), Jean-Pierre De Cnijf en Veerle Hermans (zang), Roni Baetens (piano), Willem De Sutter (accordeon), Patrick Bonne (gitaar/mandoline) en Dirk De Clercq (gitaar).

De band brengt dit programma ook op vrijdag 22 maart 2024 om 20.00 uur in ’t Ey, Koutermolenstraat 6b te Belsele.

Inkom: € 12 (aan kassa) Reservatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*Dirk Meul behaalde het diploma van regent Nederlands-Engels-Duits aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1980.

Lees meer over Dirk Meul op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- ‘Wat betekent een thuis? Een gewichtige vraag die wordt gesteld tijdens de 23e editie van gedichtendag op donderdag 25 januari 2024 in De Foyer, Paul Snoeckstraat 1 te Sint-Niklaas van 20.00 u tot 21.45 u. Zeven poëten vertellen hoe zij een thuis ervaren: Gaea Schoeters, Ilyo Hansen, Dirk Bosschaert*, Hilde Van Cauteren, Marc Terreur, Peter Goossens en René De Decker.

- *Dirk Bosschaert: zie hoger

-0-