Oud-leraar Guido Van den Wyngaert wordt 90!

90jaar2
Op 31 mei 2024 viert oud-leraar Guido Van den Wyngaert zijn negentigste verjaardag. Hij is geboren op 31 mei 1934 te Muizen bij Mechelen. Hij is één van de grote iconen van de Bisschoppelijke Normaalschool. Op 15 april 1959 kwam hij al in dienst van de Normaalschool (tijdelijke vervanging van Guido Goedemé) en hij is er gebleven tot 31 augustus 1993. Hij was ononderbroken leraar Nederlands en Duits in het regentaat. Tijdelijk gaf hij ook Nederlands en Duits in de Humaniora Menswetenschappen. Daarnaast gaf hij meerdere jaren Duits in de avondschool van de LBC te Sint-Niklaas. En van 1.09.1968 tot 30.06.1983 gaf hij nog 6 uur Duits in de middelbare normaalschool O.L. Vrouw Presentatie te Niklaas.

Wil je Guido Van den Wyngaert feliciteren met zijn 90e verjaardag, stuur dan je gelukwensen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Alle wensen van 'Norma-Klasgenoten' worden gezamenlijk doorgestuurd naar de jarige op zijn verjaardag.

Is het nu Van den Wijngaert of Van den Wyngaert?

Guido schreef steeds zijn naam met IJ: Van den Wijngaert. Toen zijn oudste dochter haar diploma werd opgesteld kreeg de school Berkenboom het document terug met de opmerking dat de naam met een Y moest geschreven worden. En toen Guido met pensioen ging, kreeg hij in Mechelen een uittreksel van zijn geboorteakte en wat bleek? Dat zijn naam  met een Y moet geschreven worden. De fout gebeurde op het gemeentehuis in Muizen. Zijn vader heeft blijkbaar geen aandacht geschonken aan het feit dat de twee puntjes ontbraken op de geboorteakte. Vanaf zijn pensioen schrijft Guido zijn naam met Y. Zijn kinderen ook allebei met Y. Zijn zus met IJ.

Guido reageert op de wensen van 'Norma-Klasgenoten'

Wanneer men 90 jaar wordt, geraakt men langzaam in de vergetelheid… dacht ik. Ik heb mij schromelijk vergist. De vele bemoedigende en dankende woorden van mijn collega’s voor mijn inzet als leraar en de jarenlange verdediging van hun belangen in de school, hebben mij deugd gedaan en diep getroffen. Ik dank nogmaals voor het vertrouwen dat ze in mij stelden. Ik dank langs deze onpersoonlijke weg vooral ook de vele oud-student regenten, waarvan reeds velen zelf gepensioneerd, om hun woorden van dankbaarheid en lof. Ik ben blij en trots dat ik heb kunnen bijdragen om hen te “bezielen“ voor het mooie beroep van leraar in ons Vlaanderen, dat er nu zo een nood aan heeft. Ik weet, velen vonden toen aanvankelijk geen betrekking, kwamen in andere mooie beroepen terecht en maakten ook daar hun weg!

Moge het u allen goed gaan! Mit fester Klaue,

Guido Van den Wyngaert

PS

Wat de wijziging  in mijn familienaam van “ij” naar “y”  betreft: in de handgeschreven tekst van mijn geboorteakte vergat de ambtenaar puntjes op de “ij” te plaatsen .De miserie begon toen het te homologeren humanioradiploma van mijn oudste reeds overleden dochter door het ministerie teruggestuurd werd wegens de overbodige 2 puntjes! Toen ik met pensioen ging, kreeg ik in Mechelen de raad mee, over te gaan tot het wijzigen van mijn tot dan gebruikelijke schrijfwijze. Vandaar! Ik ga er mij niet langer druk om maken. Hij lijkt middeleeuwser met zijn “y”en  “ae”.