De geschiedenis van een ets(plaat)

In 1960 en de eerstvolgende jaren gingen studenten en leraars van de Bisschoppelijke Normaalschool jaarlijks op bouwkamp. Je leest hier meer over op deze site (klik hier). Na 1963 kwam er een onderbreking, maar onder impuls van E.H. Johan De Baere en E.H. Emiel Van Hecke kwam er in 1973 een herstart van de bouwkampen onder de naam 'Marhaben'. Een 'Marhabengroep' werd samengesteld uit leerkrachten van alle afdelingen van de Bisschoppelijke Normaalschool, met de bedoeling om via allerlei activiteiten (verkoop van bv. shampoo, leerkrachtentoneel, eetfestijnen,...) de bouwkampen financieel steun te verlenen en op het thuisfront voor een breed draagvlak te zorgen. 'Marhaben', een begrip dat voor velen de edelmoedige inzet oproept van de schoolgemeenschap in Tunesië, Italië, Frankrijk en Joegoslavië.

In februari 1978 werd door de leerkrachten van de Bisschoppelijke Normaalschool het toneelstuk 'De uitvinding van Wals' opgevoerd ten voordele van de Marhaben-actie die voor de vijfde keer werd georganiseerd. 

Leraar Plastische Kunsten Luc De Rijck maakte, als zijn bijdrage voor 'Marhaben', etsen rond het thema 'Bouwkampen van BNS'. Zij werden geschonken aan bouwlieden en weldoeners als dankbare herinnering aan de bouwkampen. Ook de acteurs van het toneelstuk 'De uitvinding van Wals' kregen deze ets. ets marabenDe gegraveerde etsplaat waarmee de etsen werden afgedrukt werd toen geschonken aan leraar Guido Goedemé, docent Germaanse Filologie aan de BNS, als dank voor al zijn inzet voor de toneelspelen die onder zijn regie werden opgevoerd en waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de bouwkampen. Walter, de zoon van Guido Goedemé, herinnert zich nog dat de etsplaat aan een muur hing in hun woning. Maar na vele jaren werd deze plaat, samen met een reeks mooie kunstboeken, van de hand gedaan.

etsplaat

 

 

 

 

 

 

 

In februari 2024 ontving 'Norma-Klasgenoten' van (een onbekende) Lars Kuipers de foto van een etsplaat en de tekst die op de achterkant van de etsplaat staat.

ets achterkantxLars Kuipers heeft deze ingekaderde etsplaat gekregen van zijn ouders, die deze hebben gekocht in een brocanterie in Frankrijk. Hoe een dubbeltje rollen kan...