Nieuw boek van Karl Scheerlinck: IJzersterk - Belgische emailborden voor sterkedrank (NL)

Bij Uitgeverij Weyrich verscheen een nieuw boek van Karl Scheerlinck*, in samenwerking met Jan De Plus en Yves Segers: IJzersterk - Begische emailborden voor sterkedrank (NL)
IJzersterkcovDit boek is het resultaat van nauwgezet opzoekingswerk: na een samenvatting van de verschillende emailleertechnieken volgen een beschrijving van de vele Belgische emaillerieën die deze borden produceerden en een overzicht van de verschillende stokerijen en merken, zowel binnen- als buitenlands, die gretig gebruik maakten van het emailbord als reclamemiddel. Yves Segers, historicus, geeft een verhelderend inzicht in het succes van buitenlandse aperitiefmerken in België, in een context van toenemend toerisme en groeiende belangstelling voor de cocktailcultuur.

In de catalogus, het hart van het boek, belicht Karl Scheerlinck*, kunsthistoricus en specialist van het Belgisch affiche, de beeldtaal en ontwerpers. Hier vindt de lezer ook uitleg over datering, fabrikant, afmetingen, vorm, technieken en, indien gekend, de ontwerper.

Het boek wil een zo volledig mogelijk overzicht geven van alle Belgische borden voor sterkedrank en tegelijkertijd verder onderzoek stimuleren en… hopelijk ook leiden tot nieuwe ontdekkingen!

ijzersterk museumNaar aanleiding van dit boek loopt tot 7 januari 2024 een tentoonstelling in het Jenevermuseum en Het Stadsmus te Hasselt.

Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Weyrich (Formaat: hardcover 265 x 245 x 25 mm / aantal pagina's: 240) en op beide tentoonstellingslocaties - € 50

*Karl Scheerlinck behaalde het diploma regent Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1982

Lees meer over Karl Scheerlinck: klik hier.