'Super-anciens' van Bouwkampen weer samen

Tijdens hun verblijf in de Bisschoppelijke Normaalschool hebben heel wat studenten zich verdienstelijk gemaakt door deel te nemen aan één of meerdere bouwkampen. Lees meer over deze bouwkampen: klik hier.

De eerste bouwkampen in de jaren '60 stonden onder de leiding en stuwende kracht van priester-leraar Emiel Van Hecke. In 1973 engageerden zich ook de nieuwe priester-leraars Johan De Baere en Flor Brondeel voor de bouwkampen. In 1973 en 1974 trekt men naar Menzel-Harb (Tunesië) en in 1976 naar Menzel-Ennour (Tunesië). In 1977, 1978 en 1979 is het bouwkamp in Moggio Udinese, een bergdorp in Noord-Italië, getroffen door een aardbeving. Later volgen nog Tardets (Frankrijk, Baskenland), Calitri (Zuid-Italiê), 4 jaar Kastav (Kroatië),enz.

Er ontstaat in die jaren een groep ‘super anciens’, namelijk afgestudeerde studenten van de Bisschoppelijke Normaalschool die blijven meegaan op bouwkamp. Wanneer sommigen (o.a. Hugo Ruymbeke (O1978), Marc Van Erck (O1980) trouwen en kinderen krijgen, wordt beslist om in Vlaanderen op bouwkamp te gaan zodat de jonge gezinnen (zelfs met baby’s) kunnen meegaan. Zo’n 15 jaar lang werd elke zomer op gezinsbouwkamp gegaan: een vluchthuis voor vrouwen, een centrum voor mensen met ’n beperking, een opvanghuis, een asielcentrum, Poverello, enz.

Wanneer de gezondheidsklachten bij de zeven gezinnen toenemen, wordt er wijselijk beslist niet meer op bouwkamp te gaan. Het laatste gezinsbouwkamp dateert van juli 2008 in het Dominiek Savio Instituut in Gits. Sindsdien komen deze 'super anciens' nog samen naar aanleiding van verjaardagen, op huwelijken van de kinderen (die men van kleins af aan jaar na jaar zag opgroeien), concerten in de tuin, een reünie mét de (klein)kinderen, enz.

Tweemaal per jaar, in de paasvakantie en in de herfstvakantie komen de gezinnen samen voor een wandeling en een etentje op restaurant. En zo kwamen ze op zondag 2 april 2023 samen in Belsele. Bij deze 'super anciens' zijn Hugo Ruymbeke (O1978), Stefaan Van den Abbeele (O1978), Dirk Hylebos (O1979), Marc Van Erck (O1980), Geert De Corte (O1983).

gits2008

2008: Laatste gezinskamp in Gits

Van links naar recht: onderaan (1) Dirk Hylebos, (3) Stefaan Van den Abbeele

1ste rij rechtstaand:  (2) Geert De Corte,

2de rij rechtstaand (5) Marc Van Erck en (8) Hugo Ruymbeke. 

2023anciens

Laatste bijeenkomst op 2 april 2023 in Belsele