'Groene pluim 2023' voor Stefaan Van den Abbeele

groene pluim
Op 27 januari 2023 werd in Aalst door de partij 'Groen Aalst' de 'Groene Pluim 2023' uitgereikt aan Stefaan Van den Abbeele, voorzitter van het 'Vredeshuis' in Aalst. Stefaan werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1978.

Bij de uitreiking van de 'Groene Pluim 2023' schetste de inleider de engagementen van Stefaan in de stad van de gebroeders Daens.

"In Aalst wordt nog flink aan de ecologische kar geduwd. Zo’n duwer hebben we gevonden in de figuur van Stefaan Van den Abbeele, welbekend bij velen. Hij is inderdaad een volhardende betrokken burger in onze stad. Idealisme en realisme in één persoon, iemand die verbindingen legt. Als leerkracht voor zijn studenten en collega‘s, als voorzitter van het Vredeshuis Aalst, als medetrekker van de Jebron gemeenschap, als initiatiefnemer van vele acties en infoavonden.
Lang geleden gestart met burgerdienst als gewetensbezwaarde, heeft hij die lijn consequent doorgetrokken tot vandaag. Het geweld de wereld uithelpen, een moeilijke en tijdrovende aanpak. In de geest van Mahatma Gandhi die met geweldloze acties een gans continent India kon bevrijden uit het kolonialisme. Het bestrijden van armoede als mensonterend en oorzaak van geweld, hier bij ons maar ook ruimer naar de wereld toe vb. langs 11.11.11 en Fair Trade week. Toen in oktober 2022 de klimaatmars in Brussel moest worden voorbereid, was Stefaan een der trekkers hier in Aalst. Hij zorgde o.a. mee voor een interlevensbeschouwelijke klimaatwake, een klimaatwandeling in Honegem, een infonamiddag over Aalst en het klimaat met Dirk Barrez en andere getuigen, de filmvoorstelling ‘Duty of Care’ van Nic Balthazar, enz. Hiermee onderstreepte hij het belang van de klimaatzaak, ook voor de gewone mensen. Iedereen kan immers meewerken aan een sociaal rechtvaardige klimaattransitie. Dubbel spijtig dat de oorlogspropaganda en wapentransporten nu op volle toeren draaien.
Het werk is dus niet af, maar deze avond willen we met Groen Aalst, Stefaan bedanken met een ferme DANK U WEL.

Lees meer over Stefaan Van den Abbeele: klik hier.