Huldeconcert Jos D'hollander

Het gemeentebestuur van Temse heeft er al decennia lang een aangename plicht van gemaakt talenten van eigen bodem te koesteren en kansen te geven.

jos8155Op zaterdag 16 november 2019 werd daarvan nog een schoolvoorbeeld van gegeven met het Huldeconcert Jos D'hollander. Aanleiding was Jos' afscheid - na meer dan 40 jaar - als beiaardier van Temse. Jos D'hollander (85), internationale muzikale autoriteit (bovenal m.b.t. de beiaard), was een sleutelfiguur in de totstandkoming van de beiaard in Temse in 1976 (23 klokken) én van de uitbreiding tot volwaardige drie-octaafse beiaard (40 klokken, voltooiing 2014).

Het gemeentebestuur betuigde zijn erkentelijkheid t.a.v. de erebeiaardier in de vorm van een huldeconcert. Het is een concert op hoog niveau geworden. Het 'sant in eigen land'-principe werd nog versterkt door de gastoptredens van geboren en getogen Temsenaar Jan Van Landeghem (mét partner-violiste Jenny Spanoghe), internationaal gezaghebbend pianist-componist en zangeres Ilse Vaerendonck, de nachtegaal van Tielrode. Het programma werd samengesteld, geregisseerd en gepresenteerd door de nieuwe beiaardier van Temse: Joannes Thuy, eveneens een muzikale autoriteit.

jos8078 1Jos D'hollander met burgemeester Luc De Ryck (regent 1969 Nederlands-Engels-Duits)Voor de realisatie van de beiaard deed het gemeentebstuur in 1973 beroep op 's lands expert-bij-uitstek Jos D'hollander. Op zondag 29 augustus 1976 zette burgemeester August Maes het mechanisme in werking, Jos D'hollander concerteerde op de beiaard. In de feestzaal van het gemeentehuis werd de expo 'De beiaard in Vlaanderen' geopend.

Voor de uitbreiding van de beiaard werd opnieuw beroep gedaan op Jos D'hollander. Zonder zijn expertise en deskundigheid was (ook) de uitbreiding er nooit gekomen. Uiteindelijk werd de beiaard vervolledigd tot 40 klokken (waarvan 1 door Jos zelf geschonken) (voltooiing 2014).

jos8188

 

 

 

 

 

 

Bekijk enkele beelden van het huldebetoon.

Lees meer over Jos D'hollander: klik hier.